14.3.2018 13:00

4 posolstvá Stephena Hawkinga

Sila jeho ducha a chuť poznať všetko čo je zdanlivo nemožné... Dnes už odpovede zrejme pozná, no inšpirujme sa ním a jeho posolstvami o naplnenom živote...

Stephen Hawking zomrel 14. marca 2018 v skorých ranných hodinách v anglickom Cambridgei.

(Guardian.com) link na konci článku.

Famózny teoretický fyzik našich čias Stephen Hawking, písal o mystérií vesmíru, času a čiernych dierach tak jednoducho, že jeho kniha "Krátke dejiny času" sa stala svetovým trhákom. A práve vďaka tomu sa sám stal jednou z najznámejších vedeckých celebrít od čias Alberta Einsteina.

Nebudem sa dnes venovať jeho dielam, ani profesionálnej kariére a ani vážnej chorobe (aj keď z časti áno). Chcel by som najmä vyzdvihnúť jeho ľudskú stránku aj keď pre mnohých ľudí to bol len ten divný pán na vozíku čo rozpráva ako robot.

(Guardian.com) link na konci článku.

Hoci na Hawkingovo telo zaútočila amyotrofická laterálna skleróza (ochorenie motorických neurónov, čo spôsobilo, že väčšinu svojho života strávil na vozíku bez schopnosti komunikovať či hýbať končatinami), keď mal 21 rokov, dožil sa prednedávnom krásneho veku 76 rokov, aj napriek tomu že mu lekári predpovedali 2-3 roky života.

Stal sa jednou z najinšpiratívnejších osobností v oblasti matematiky, fyziky a je nutné dodať, že aj života a motivácie.

Rád by som sa pozrel na jeho životné posolstvá, ktoré najmä žil a bol žijúcim príkladom toho nášho životného boja...

(Guardian.com) link na konci článku.

1. Mr. Hawking o prioritách

„Môj cieľ je jednoduchý. Je ním kompletné porozumenie vesmíru, prečo je taký, aký je a prečo vôbec existuje.“

(Stephen´s Hawking universe 1985)

Dovolím si k tomu podotknúť len tolko, že dnes už pán profesor zrejme pravdu pozná, no my sa môžeme inšpirovať jeho tvrdým životom a vidieť východiská a riešenia, nie len problémy a chaos.

2. Mr. Hawking o úspechu

"Nech sa vám zdá život akokoľvek ťažký, vždy môžete v niečom uspieť."

Čokoľvek sa nám postaví do cesty musíme uznať že nejaké východisko tam koniec-koncov bude možné nájsť. Pokiaľ to tak nebude, asi nemá cenu biť hlavou o múr a vždy možeme nechať vykvitnúť svoj talent v niečom inom. Svet je predsa pestrý a rôznorodý a my sme originál.

(Guardian.com) link na konci článku.

3. Mr. Hawking o postoji k životu

„Život by bol tragický, keby nebol smiešny.“

(The New York Times Magazine 2004)

Jasné. Určite sme sa všetci stretli s takým tažkým obdobím v naších životoch ked sme nevedeli či plakať alebo sa smiať. Pán profesor v tom mal jasno. Môže nás to zoceliť a ešte aj celkom pobaviť svojou absurditou, ved smiech je zdravý a my chceme žiť zdravo.

4. Mr. Hawking o naražaní na prekážky

„Ak sa zaseknete, nie je dobré zúriť. Čo ja robím je, že pokračujem v inej činnosti, no stále rozmýšľam nad daným problémom. Niekedy to trvá i veky, kým sa pohnem dopredu. V prípade čiernych dier to bolo 29 rokov.“

(Guardian 2015)

(Guardian.com) link na konci článku.

Absolútbe zrejmé posolstvo, dajte si čas, no budte pripravení zbadať riešenie, kdekoľvek a kedykoľvek.

Motivácia v podaní Stephena Hawkinga:

(YouTube.com)

Držím palce

mArt

zdroje: citáty (Eduworld.com)

zdroje: obrázky (Guardian)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Večný študent, pútnik, srdcom dieťa, dušou starec ;) Píšem o svojom živote a nejak7ch tých cestách, o svojom pohlade na život a tiež o niečom čo mi robí život lepším... zanechajte hodnotenie, koment ....

Chceš vedieť, keď mArt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.