Madeira, skutočná "perla Atlantiku"

Madeira, to nie je pláž a lehátka. Je to vzrušujúci ostrov, ktorý nadchne každého vášnivého turistu. A už vôbec tam nie je draho! Inšpiruj sa našim príbehom s rozpočtom 350€!

Láka ťa mierna exotika a more, ale nebaví ťa celý deň ležať na hotelovej pláži? Miluješ vysokohorskú turistiku? Alebo sa radšej len tak motkáš po lese? A popri tom sa chceš predsa len občas aj vykúpať v mori? Na večeru chceš skúšať čerstvé lokálne potraviny a zapíjať ich výborným miestnym vínom? Tak poď určite na Madeiru! Ale nechceš tam ísť s cestovkou a tvoj rozpočet je o dosť nižší ako minimálna mzda? V tom prípade je tento článok ako stvorený práve pre teba! Porozprávame ti v ňom všetky tipy a poznatky, ktoré sme zozbierali počas našej cesty týmto nádherným ostrovom. Zavedieme ťa na miesta, ktoré určite stoja za návštevu a pokúsime sa ti aspoň trochu priblížiť miestnu náturu.

Úchvatné pobrežie Madeiry

Madeiru si zamiluje každý turista

Ak nepatríš zrovna medzi nadšencov vysokohorskej turistiky, určite ti učarujú levády. Sú to umelo vybudované zavlažovacie kanály, ktoré zásobujú vodou z hôr polia a záhrady na pobreží, kde prší len zriedka. Ich celková dĺžka na ostrove dosahuje zhruba 2 200 kilometrov. Sú vybudované veľmi poctivo, pozvolne klesajú, miestami vedú dokonca tunelmi vyrazenými do skál. Nikde na svete nemá takýto systém obdoby. Nemej lákavé je výborné jedlo či ešte lepšie víno, alebo miestna vegetácia. Kvety, ktoré poznáte z kvetinárstva, tu rastú vo voľnej prírode ako u nás burina. Banány pestujú doslova na každom kroku.

Turistické chodníky lemujúce levády

Ideálna celoročná destinácia

Kedy vôbec Madeiru navštíviť? Hocikedy! Na „perlu Atlantiku“ sa nikdy nevyberieš v zlom čase. Klíma je tu maximálne stabilná. Letá sú tu mierne s teplotou okolo 25°C a zimy teplé s teplotou do 20°C. Teplota vody v mori je pomerne stála vďaka Golfskému prúdu. V lete má priemernú teplotu okolo 23°C a v zime 17°C. Január je najdaždivejší mesiac v roku, no zrážky sa vyskytujú len v horách, prípadne na severnom pobreží, a aj to s omnoho nižšou intenzitou, na akú sme zvyknutí v našich zemepisných šírkach. Na jar býva ostrov najrozkvitnutejší, v lete tu zase asi narazíš na vyšší počet turistov. Počas leta sú hory najkrajšie, dokonale im kontruje čisto modrá obloha, ktorá v tomto období neprináša žiadne zrážky. Cez zimu môžeš naopak zažiť nezabudnuteľnú inverziu. Na pláže však moc nemysli, je ich tu skutočne málo. Pobrežie skoro všade končí vysokým strmým útesom. Môže sa teda stať, že budú v lete totálne preplnené. A vykúpeš sa možno menej krát, ako my v zime (áno, aj pri 19°C sme sa proste museli aspoň raz okúpať). Vyslovene za morom sa sem teda nechystaj. Ak sa rozhodneš ostrov navštíviť v zime, mysli na to, že v domoch nemajú kúrenie. Určite si preto nezabudni pribaliť teplé pyžamo (teploty v noci sa pri pobreží pohybujú okolo 14°C). Zrejme sa dočítaš, že priemerná teplota v období Október až Apríl je cca 20°C. Vysoko v horách sa teplota pohybuje len okolo 8°C, často doprevádzaná silným vetrom, výnimočne aj dažďom. Nezabúdaj preto na teplé oblečenie. Okrem vhodného oblečenia si určite nezabudni baterku. Tunely sú na levádach úplne bežné, najdlhší meria až 5 kilometrov. 

Výstup na Pico Grande, jedna z najkrajších túr na Madeire vôbec

Najvyššie madeirské pohoria vystupujúce nad inverziu

Teplota vody: 17°C. Teplota vzduchu: 19°C

Krátky tunel na leváde Lombada da Ponta do Sol

Doprava

Možností, ako sa dostať na Madeiru, existuje vskutku minimum. Predpokladáme, že nechceš ísť jednou z tých veľkých lodí, čo kotvia každý deň v inom prístave. Potom ti ostáva už len lietadlo. Tu už existuje možností viac, záleží len na tvojom rozpočte. Priame lety z Viedne začínajú na 250€ za spiatočnú letenku. V lete, alebo počas vianočných trhov, môže cena výrazne stúpnuť. Ak chceš poriadne ušetriť a nevadí ti dlhší čas strávený cestou, tak určite hľadaj kombinovanú letenku. Na Madeiru sa vo veľkom lieta napr. z Lisabonu, Porta, Paríža, Mníchova, Frankfurtu alebo Londýna. Do týchto veľkomiest sa s nízkonákladovkou dostaneš za pár drobných. Keď potom ešte vychytáš akciový let na Madeiru, môže ťa spiatočná letenka v pohode prísť na 100€ (my sme leteli s jedným prestupom cez Lisabon s celkovou dĺžkou letu do 15 hodín, a cenou 120€ za spiatočnú letenku). Daj si ale pozor na mestá ako napr. Londýn, kde prídeš na jedno letisko, a odlietaš z druhého. Cena transportu medzi nimi môže byť poriadne vysoká, čo ti môže nepríjemne predražiť letenku.

Pri týchto kombinovaných letenkách sa vyplatí bookovať priamo od leteckej spoločnosti (rôzne internetové vyhľadávače nám náš akciový let vôbec nenašli a v rovnakom období ponúkali 30 hodinové lety za cenu 160 až 180€).    

Ťažká noc na letisku

Ubytovanie

Čo sa týka ubytovania, naše obľúbené stanovanie tento krát veľmi neodporúčame. Sieť kepmov je tu poriadne mizerná. A priplácať za veľkú batožinu do lietadla môže byť dokonca podstatne drahšie, ako priemerné ubytovanie.

Hotelové komplexy sú rozšírené len v hlavnom meste Fuchal. V ostatnej časti ostrova nájdeš hlavne apartmánové ubytovanie. Veľmi rozšírenou je tu sieť airbnb. Pri výbere ubytovania si daj pozor hlavne na dopravné možnosti. Ak sa plánuješ po ostrove presúvať pomocou verejnej dopravy, určite odporúčame Funchal. V odľahlých horských dedinkách je doprava bez auta skoro nepredstaviteľná. V prípade požičania auta však neexistuje lepšie ubytovanie. Zažiješ tu skutočný balzam na dušu.

Ak sa rozhodneš pre apartmán, určite odporúčame využiť sieť airbnb. Môžeš sa tak za fakt malé peniaze dostať k úžasnému apartmánu s ešte úžasnejším výhľadom. Ako malý bonus ťa domáci určite niečím pri príchode ponúknu, minimálne trsom banánov, ktoré sa tu pestujú doslova na každom kroku. My sme si takto našli ubytovanie za 7€ osoba/noc a to blízko mesta Calheta a dokonca aj v luxusnom apartmáne vo Funchal. Konkrétne tipy ti na dotaz samozrejme radi poskytneme.

Z ubytovania sme si užívali takýto výhľad

Ceny potravín

V obchodoch sa potraviny predávajú za podobné, alebo dokonca nižšie ceny ako u nás. Potraviny sú v zásade čerstvé a lokálne. Tie najlepšie syry, zeleninu či víno zoženiete v sieti Pingo Doce. Varením sa tak dajú ušetriť nemalé peniaze. V reštauráciách sú totiž ceny v priemere 10-15€ za jedno jedlo. Prijateľnejšie sú potom rôzne bistrá, kde sa dá naozaj príjemne najesť tak do 5€. Z miestnych potravín by si mal určite vyskúšať tradičný chlieb bolo de caco (cca 1€). Určite nemôžeš obísť ani širokú ponuku portugalských vín (fľašu dobrého vína kúpiš už od 2 až 3€). Na počudovanie majú na Madeire aj celkom schopné miestne pivo Coral (2€/liter). Ak ešte nemáš skúsenosti s portugalským pivom SUPER BOCK, tak to je len dobre a vyhýbaj sa mu aj naďalej.

Vyskúšali sme tých najlepších portugalských producentov vína

Prenájom auta?

Ak neplánuješ ostrov preliezť krížom krážom celý na vlastnú päsť, a uspokojíš sa s bývaním v centre, dá sa to zvládnuť aj bez požičania auta. Z Funchalu chodia priamo k východiskovým bodom túr bežné linky. Je možné využiť aj organizované zájazdy, jazdia na najvychytenejšie miesta a ceny sa pohybujú zhruba od 20 do 50€. Pre maximálnu nezávislosť a flexibilitu odporúčame zapožičanie auta. Mnoho túr je jednoduchých a časovo nenáročných, takže s autom stihneš absolvovať kludne aj dve za jeden deň. Pri výbere auta sa zameraj na malé autá. Cesty sú tu poriadne úzke, zákruty a stúpania nesmierne prudké. Ešte k tomu Portugalci jazdia ako totálni blázni. Parkujú aj v tých najneprehľadnejších zákrutách a jazdia bez svetiel aj v tej najhustejšej hmle.  Aby si z toho neošedivel, určite si k autu priobjednaj plné poistenie.

Strmé madeirské uličky

Auto sa vyplatí rezervovať vopred, ceny na mieste sú vyššie. Čo je však zaujímavé, je fakt, že ceny prenájmov s blížiacim sa dňom dovolenky klesajú. Aspoň v zime tomu tak bolo. Odporúčame preto ceny sledovať v čase. Ako príklad uvediem náš prípad. Zhruba tri mesiace pred odjazdom sa cena malého auta s plným poistením pohybovala okolo 300 až 350€. Necelé dva týždne pred cestou cena klesla na cca 210€. Týždeň pred odjazdom bola cena ešte nižšia, a to okolo 170€. Od tohto momentu začali ceny zase výrazne stúpať. Pri prenájme je dôležité dať si pozor na podmienky paliva. Najlacnejšie spoločnosti  „vymýšľajú“ a ponúkajú rôzne programy (prázdna-plná, plná-prázdna, polovica-polovica) aby si pri odovzdaní auta mohli naúčtovať kadejaké nezmyselne vysoké doplatky. Najvýhodnejšou alternatívou je plná do plnej, kde ťa nemajú ako „oklamať“. Posledná, nemenej dôležitá vec pri prenájme auta, na ktorú si treba dať pozor, je kreditná karta. Niektoré spoločnosti môžu vyžadovať pri prebratí auta vytvorenie zálohy na kreditnej karte (Jedná sa hlavne o prípady, kedy sa auto objednáva cez sprostredkovateľa. Treba venovať pozornosť obchodným podmienkam a vyvarovať sa tak nepríjemnej situácii. Vo väčšine prípadov by však mala stačiť embosovaná debetná karta). Aj keď sa u nás každej karte hovorí kreditná, oni akceptujú len tie skutočne kreditné. Pri predložení debetnej karty ti auto nevydajú, a vo väčšine prípadov ti ani nevrátia peniaze, keďže to majú v obchodných podmienkach. Ceny benzínu sú na Madeire len o málo vyššie ako u nás (cca 1.465€/l).

Požičané auto nás dostalo až nad oblaky

Miestna nátura

Ľudia na Madeire sú jedným slovom skvelí. Budeš sa tam cítiť skoro ako doma. Z našej skúsenosti musíme povedať, že sa k nám správali väčšinou skôr ako k priateľom, nie ako k turistom. Ľudia boli vďační, starostliví a nesmierne milí. Pán vo večierke, kde sme sa pár krát stavili po pivo, nás už zdravil ako starých známych. Za tringelt hoci aj pár centov nám išiel ruky vybozkávať. Takisto keď sme pochválili burger v jednom malom bistre, čašník doslova žiaril úprimnou radosťou. Asi vrcholom bol pocna bar vo Funchale. Tu nás barman pri prvej návšteve privítal so širokým úsmevom a slovami „hello my friends“. Pri odchode vytiahol spod pultu najlepšiu ponchu a na svoj účet nás ponúkol. Tento podnik nám tak učaroval, že sme sa do neho vrátili ešte tri krát. [Mimochodom, poncha je miestny tradičný alkoholický drink, pripravený z bieleho rumu, medu, citrónu a čerstvej ovocnej šťavy rôzneho druhu. Drink sa pripravuje mixovaním pomocou špeciálneho miešadla vytvoreného na Madeire. Oficiálne ho volajú mexelote, ale je oveľa známejší pod názvom caralhinho (v preklade malý penis). Ak chceš tento drink ochutnať, nemôžeš obísť Rei da Poncha vo Funchale, kde ti pripravia tú najlepšiu ponchu na ostrove.] 

Rei da Poncha, najlepší bar, aký sme vo Funchal objavili

Dúfame, že sa nám aspoň trochu podarilo priblížiť ti možnosti nízkonákladového cestovania po Madeira a motivovať ťa na svoju cestu do tejto nádhernej krajiny. Budeme radi za akúkoľvek spätnú väzbu! 

Poloostrov Sao Lourenco, ktorý je v lete úplne vyprahnutý

Pobrežie pri mestečku Porto Moniz

Výhľad z levády 25 Fontes

Pico Grande 1 654 m.n.m. ("veľký vrchol")

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Sme Juraj a Linda, dvaja stavební inžinieri ktorí zbožňujú turisku, cestovanie, fotografiu, čerstvú kávu, dobré víno a hlavne jeden druhého.

Chceš vedieť, keď neseď_na_riti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.