Hor sa na hory! Hrebeň Krivánskej Malej Fatry vás nesklame ani v zlom počasí. Ale zabiť vás môže

Stačia dva dni a jedna z najpopulárnejších slovenských hrebeňoviek z vás vyrobí turistu

Malá Fatra nie je žiaden slovenský "hidden treasure". Pre hrebeňovkárov je to povinná jazda a ak máte radi osamelé vychádzky v prírode, skúste si ju naplánovať mimo víkendu, či hlavnej sezóny. Hlavne jej Krivánsku časť. M.F. sa totiž delí na dva podcelky.

Severne od Strečna sa ťahá Krivánska časť Malej Fatry (Suchý, Chleb, Rozsutce, stredisko Vrátna) a južne nájdete Lučanskú časť (Minčol, Lúky, Kľak, stredisko Martinské Hole). Lučanská je nižšia, menej prechodená, no pre peších introvertov o to viac vhodná.

Nižšie si povieme o jej vyššej severnej časti, kde sme hrebeň prešli dvakrát a návrat je rozhodne v pláne.

Prvý raz to bol prechod ako z propagačného letáku. Predpoveď hlásila čisté nebo od Madridu po Kyjev. To sa ani na horizont nepozeráte, keď viete, že v októbri búrky nehrozia. Auto sme nechali vo Varíne, vyšli na Suchý a brutálne výhľady zmizli až v Jánošíkových dierach na druhý deň. V Terchovej sme sa nevyhli turistickej salašníckej pasci, dali si priemerné jedlo a zviezli sa busom k autu.

Druhýkrát sme to geniálne nedomysleli. Celý pochod hrebeňom mal drsný šedivý odtieň. Už neviem, kto nás nasral najviac. Či to bolo accuweather, yr.no alebo shmú. Niekto zo slávnych meteoveštcov nám sľúbil trochu slnka. Sedemdesiatpercentná šanca dažďa sa ukázala ako stopercentný prúser (prieser).

V istých miestach som si cenil, ak môj výhľad pokryl aspoň obrys postavy predomnou. Horizontálne zfúkaný dážď mi vchádzal cez nos rovno do mozgu. Ak by som niekde zišiel z chodníka, zranil sa a ostal stáť na mieste, dlho by som nepožil. Našťastie sme prípravu oblečenia poňali menej amatérsky ako odhad predpovede a nikto neplakal. Náladu si každý udržal v dostatočnej nadmorskej výške po celé dva dni.

Zlé počasie vás zocelí, alebo vás odradí. Ide o výzvu a zároveň dobrý test všetkého hardwaru, ktorý nosíte v ruksaku len tak, pre istotu.

Dať si pohorie ako hrebeňovku je stále najlepšia voľba. Malá Fatra je vtedy trekový disneyland.

Ak by ste ju išli zdolať z juhu na sever, tak spoznáte hrad Strečno, Kraľoviansky meander, vrch Suchý, Malý a Veľký Kriváň, Chatu pod Chlebom .. ozaj, Chata pod Chlebom - tu som doteraz zažil najlepšiu kuchyňu zo všetkých horských chát. Rátam aj tie alpské. Je to tiež miesto, kde môžete prespať. Ak rezervujete včas, ujde sa vám aj posteľ, nie iba miesto na povale.

Hlavnou hviezdou M. Fatry je Veľký Rozsutec. Je to ten najotravnejší instagramový hashtag, ale právom. Výstup na neho sa nedá ojebkať lanovkou, musíte pekne sami. Noha pred nohu, noha nad nohu. Tiež odporúčam mimo víkendov.

Výstup na najvyšší vrch, Veľký Kriváň ( 1 708,7 m n. m), vám vie uľahčiť lanovka z Vrátnej do Snilovského sedla. To odporúčam, len ak máte deti, alebo k horám len privoniavate. Výhľad bez riadneho výstupu je ako vyhrať ping pong s malým deckom.

V prípade jednodňovej túry sa nedá nespomenúť trasa zo Šútova cez Šútovský vodopád. Môžete si vystúpať na Chleb a potom dať pivo na spomínanej chate pod ním.

Nerád preháňam a rovnako neobľubujem hovoriť o NAJ miestach. No Krivánska Malá Fatra je možno to najkrajšie miesto pre pešiu turistiku na Slovensku.

Nabudúce si prejdeme Lučanskú Malú Fatru.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu

Chceš vedieť, keď HikingHigh pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.