Krádež kryptomien už nielen v online prostredí

Kryptomena, ako produkt digitálneho sveta, nikdy nebolo možné držať v ruke, stratiť, alebo si nechať fyzicky ukradnúť. Možnosť krádeže sa vždy obmedzovala na online prostredie.

Niektorí zlodeji, ale prišli na spôsob, ako držiteľa o digitálnej meny okradnúť fyzicky. Bolo hlásených už pomerne dosť prípadov, keď boli používatelia pomocou zbrane prinútení previesť svoje kryptomeny na cudzie peňaženky. Všetky tieto udalosti sa začali diať až poslednou dobou, zrejme v reakcii na bombastické úspech kryptomien v roku 2017. Existujú však postupy, ako minimalizovať aj riziko okradnutia na ulici, pri ktorom hrozí okrem iného aj poranenie držiteľa.

Unesený biznismen

Tento rok v januári sa lúpež tvárou v tvár stala napríklad na ostrove Phuket v Thajsku. Ruský biznismen bol unesený a jeho únoscovia požadovali, aby sa pripojil na svoju peňaženku a previedol im cca 100.000 $ v Bitcoin. Tieto druhy lúpeží sa množia, čím viac sú krypomeny známejšie. Veľa ľudí si však často za okradnutie môže samo – hlavne tým, že sa všade chváli svojím digitálnym majetkom a myslia si, že v offline peňaženke bez prístupu k internetu im je nikto nemôže ukradnúť.

Vychvaľovanie sa nevypláca

V januári 2018 bol vo svojom dome v Leningradskej oblasti okradnutý známy ruský investor do kryptomena a blogger Pavel Niašin. Útočníci si vďaka tomu prišli na v prepočte 425.000 dolárov. Niašina zviazali a bili, zatiaľ čo ďalší prehľadávali jeho dom. Neodniesli si síce digitálne aktíva, ale “len” fiat meny a “dôležité dokumenty”. Niašin sa stal milionárom vďaka investíciám do kryptomien a neváhal to dať svetu najavo online, keď sa svojím bohatstvom chválil na sociálnych sieťach a na mítingoch so známymi bloggermi. Na vychvaľovanie však rýchlo doplatil, pretože ho okradli nezávisle na tom, ako dobre zabezpečil svoje digitálne meny.

Problém s týmito krádežami je, že ide o osobný zážitok, ktorý sa viac blíži definíciu útoku na vlastnú osobu, než prostá online krádež. Nechať si ukradnúť Bitcoin z burzy je určite nepríjemné, ale osobné prepadnutia k tomu pridáva ešte ďalší rozmer. Môže jednak dôjsť k fyzickému zraneniu, ale tiež k psychickému traumy. V Moskve bol na konci februára okradnutý a zmrzačený investor do kryptomien, ktorý pri útoku prišiel asi o milión dolárov v BTC. Lupiči muža zastavili a požadovali prevedenie jeho portfólia. Keď odmietol, porezali ho nožom v tvári a potom im bol aj tak nútený vydať asi 100 BTC.

Ako okradnutiu prechádzať?

Existujú samozrejme základné pravidlá ako pre online, tak pre offline prostredie. Ako si zabezpečiť svoje digitálne aktíva patrí k bežným znalostiam väčšiny užívateľov kryptomien. V prvom rade je potrebné zriadiť si peňaženku, ktorá umožňuje viacnásobné podpisovanie. To sú peňaženky, kedy k podpísaniu transakcie dôjde len s pomocou súkromných kľúčov z viacerých adries. Súkromné ​​kľúče tak môžete mať na rôznych miestach a nie je moc, ktorá by vás donútila mince bez týchto kľúčov previesť. Ak je jeden kľúč vyzradený, neprídete o svoje peniaze a môžete ich potom odoslať inam – do peňaženky sa dostanete aj so seed – tj. náhodnými slovami, ktoré ste si pred vytvorením akejkoľvek peňaženky mali zapísať.

Rozhodne nikde neuvádzajte ani približnú sumu, ktorú vlastníte, ani adresy, na ktorých je uložená. Investori do kryptomien, by si mali vyvinúť istý druh nastavenie mysle. To tvrdí Max Niebylski, riaditeľ bezpečnostnej firmy Gladius, pre Coin Telegraph. Len preto, že zostatky na BTC adresách možno nájsť na blockchainu, sa nemusíte všade chváliť, koľko peňazí v kryptomenách máte. Ako sa správať pri vlastníctve kryptomien, by mal vedieť každý investor.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Saša Jakubove pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.