11.10.2017 03:42

Rok na strednej v USA (part 1 - intro)

V tejto blog series budem opisovať svoje zážitky ale aj výzvy ktoré zažijem počas svojho "exchange" a priblížim ti takýmto spôsobom, ako vyzerá American High School!

Nachádzam sa v meste Sioux Falls, v štáte South Dakota, ktorý leží v strednej časti Spojených Štátov, je známy hlavne pre Mount Rushmore (hlavy prezidentov vytesané v skale, to je ono). Žijem vo veľkom rodinnom dome, v časti zvanej Canton, ktorá sa nachádza asi 10-15 minút od SF. Je to mesto veľké ako Bratislava a nachádza sa tu niekoľko stredných škôl. Moja škola je Canton High School (nazývame sa Canton C-HAWKS) a navštevuje ju približne 600 študentov v štyroch ročníkoch.

Príchod

Na pasovej kontrole som mal hneď prvý zážitok, keď som zistil, že som si zabudol svoje víza doma v kuchyni. Poslali ma do miestnosti s niekoľkými arabmi a aziatmi, kde som sa cítil asi tak komfortne ako Kali na tlačovej besede. Po chvílke ma zavolali k pultu a bolo mi povedané odpovedať štýlom "True or False". Dostal som niekoľko informácií o mojej rodine a mne: napríklad ako moja výška, zamestanie mojej mami, alebo miesta ktoré som navštívil v minulosti. Tieto som zatriedil podľa pravdivosti a papier odovzdal colníkovi. Asi po pol hodine si ma zavolali a bolo mi povedané, že som dostal dočasné víza a moji rodičia musia poslať zabudnuté papiere, aby som mohol ostať na celý pobyt.

Hneď ako som sa dostal do príletovej haly, zbadal som svoju rodinu (dvoch bratov a rodičov) ako bežia smerom ku mne. Je to neopísateľný pocit keď sa stretneš s niekym, kto je ti úplne cudzí ale zároveň vieš, že s nimi budeš tráviť rok a že sa vzájomne na seba tešíte. V aute som dostal hamburgerovú pizzu a cherry colu a nestačil som prežúvať a odpovedať na všetky otázky mojej rodiny. Asi po 15 minútach sme došli domov, rodičia mi ukázali celý dom a išiel som sa vybaliť do svojej izby.

Prvý deň školy

Ráno ma otec s bratom odviezol do školy a išiel som za svojim councelor, ktorá ma pridelila do ročníka (Junior Year) a s ktorou som si vybral predmety na prvé dva semestre. Na výber som mal asi z 30 predmetov. Vybral som si predmety ako napríklad Journalism, Psychology alebo Graphic design. Skrátka to, čo ma zaujíma a viem že budem dávať pozor na hodine a pripravovať sa na danný predmet. Potom mi ukázala školu a zoznámila ma s každým učiteľom, ktorý ma bude učiť. Pri zoznamovaní sa s učiteľmi sme vždy na pár minút prerušili hodinu, lebo mojou úlohou bolo taktiež sa predstaviť svojim novým spolužiakom. Najprv som sa cítil divne, ale potom som si už z toho robil srandu, keď sme vošli do asi piatej miestnosti.

Po zoznámení sa so všetkými som išiel na svoju prvú hodinu. Bola to Study Hall, hodina na ktorej si spravíš všetky domáce úlohy, naučíš sa na ďalšie hodiny, alebo keď nemáš čo robiť, pozeráš videá na YT (každý na škole dostane svoj vlastný labtop). Na tejto hodine som bol stredobodom pozornosti, všetci sa so mnou došli zoznámiť a zasypali ma otázkami typu: odkiaľ pochádzam, či je Slovensko v Rusku, alebo či môžem niečo povedať v mojom jazyku. Za celý deň som spoznal asi 200 nových ľudí a kompletne som zabudol ako sa kto volá. Ľudia sú tu veľmi priateľskí a ľahko sa dá s niekym dať do reči, všetko čo stačí, je byť otvorený a usmievať sa. Na škole sú ešte dvaja ďalší exchange students, Maria z Brazílie a Mara z Nemecka. Naša councelor nás všetkých zoznámila a išli sme na obed s jedným americkým spolužiakom do Subway-u, moja škola funguje štýlom open campus - všetci juniors a seniors môžu ísť na obed niekde preč zo školy.

Homecoming

Na amerických školách je jedna z bezpochybne najväčších udalostí Homecoming! V podstate to je týždeň kedy sa každý deň oblečiete podľa niakej témy (napr. character day). Náš homecoming week vyzeral tak, že vo štvrtok sme sa učili iba pol dňa, zvšok dňa sme hrali rôzne hry ako dodgeball, volejbal alebo americký futbal. V piatok sme sa neučili vôbec, znovu sme najprv hrali hry, potom bola Talent Show, tam moji americkí spolužiaci ukazovali svoj talent ako napríklad spev alebo tancovanie. Nakoniec sme mali Ceremony, kde bol vyhlásený King a Queen a.k.a. najviac lit pár školy a tí potom mali na chvílu na starosti program. Večer sa konala Football game na školskom ihrisku ("Homecoming" preto, lebo vždy sa koná v ten týždeň, kedy sa koná futbalová hra na našej škole, je to iba raz za rok).

Toto je koniec prvej série, budem písať tento blog približne 2 krát za mesiac. Ako bonus som zavesil pár fotiek cheerleaderiek z HoCo (američanky vedia byť aj pekné sem tam)

Ak máš akékoľvek otázky, alebo plánuješ ísť na exchange year, kľudne mi napíš na Instagrame.

_mikihawk21

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
44
Poslať správu
Som Michal, mám 16 a som z Bratislavy. Momentálne som na svojom exchange year v USA a píšem blog series, v ktorej ťa oboznámim aké to je byť na strednej v zahraničí a čo všetko to so sebou prináša.

Chceš vedieť, keď mikihawk21 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.