15.11.2017 01:53

Rok na strednej v USA (part 2 - prvý mesiac za sebou)

Americká High School, cheerleaderky, stereotypy sediace vedľa seba na obede, toto všetko a omnoho viac patrí k tomu a v tejto časti ti porozprávam, čo sa tu zmenilo za 1 mesiac odkedy som sem prišiel!

Toto je druhá časť môjho blogu, v ktorej opíšem moje pocity, aké to je byť americký študent z Európy (chalani čo idú na exchange sa teda majú na čo tešiť), ako vnímam prvý mesiac, prezradím aj niake kľúčové rady, ktoré považujem za dôležité a zahrniem na spodku časť aj pre tých, čo v tejto chvíli uvažujú o tom, že by išli do sveta, keďže je november a roztrhlo sa vrece s FB reklamami o stredných školách v Amerike.

Len na pripomenutie, v prvej časti som písal o tom že som v South Dakote, chodím na Canton High School a budem priebežne opisovať, aké to je byť rok na strednej v Amerike.

Prvé týždne na škole

Ako foreign exchange máš jednu veľkú výhodu a tou je to, že každý pozná tvoje meno a hneď ako sa stretnete, sa máte o čom rozprávať, tj. väčšinou či sa ti páči škola, kde je lepšie - doma alebo tu, tvoje favorite food atď... ale potom ako si s daným človekom raz použil tento kľuč, už ho druhý krát použiť nemôžeš a musíš aj ty začať rozprávať, zapájať sa do konverzácie a snažiť sa vyjadriť svoj názor, úprimne, najlepšie a najľahšie je navodiť debatu o babách na škole, o tom sa dá vždy dobre podiskutovať hahah. Hlavne nebuď ten, čo si na obede vždy sadne vedľa tích najväčších trapkov lebo to sa potom medzi nich zapíšeš a s reálnymi kamošmi a babami si vybavený.

Tvoje veľké plus je (či si baba, alebo chalan), že si z Európy! Tak si predstav, že ti dojde zrazu na školu do tvojho ročníka pekná američanka, to by bolo celkom fajn, že? Tento fakt maximálne využi a vždy z neho vyťaž úplné maximum a neboj sa rozprávať s dievčatami (ono je na tom super ešte to, že oni sa chcú väčšinou s tebou zoznámiť ako prvé). Rozprávaj čo najviac, oni si myslia že tvoj prízvuk je cute, sem-tam hoď niaky kompliment a o zábavu budeš mať postarané, to ti garantujem! (skorej sa mi podarilo dostať babu so mnou pozerať horor, ako som bol s chalanmi vonku)

Ak splníš všetky tieto kroky, tak pomaly si začneš robiť kamošov, nebudeš na škole stratený a budeš sa cítiť lepšie a viacej vo svojej koži. A hlavne nikdy sa nesnaž byť niekto iný ako si, to je vidieť, a máš právo byť svojský, pochádzaš úplne niekde z inakade.

Ak ťa niekto pozve von, alebo dostaneš invite na niaku aktivitu, vždy povedz áno! Je fajn keď aj sem tam po škole ideš niekde s kamošmi, viacej sa s nimi spoznáš a je to lepšie ako sedieť doma na zadku, nezabúdaj, že si tam na určitý čas a ten ti beží.

Varsity Locker rooms

Jedna zo školských telocviční

Tvoje štúdium

Hodnotenie na amerických školách funguje trošku iným spôsobom. Nepoznajú tu ten desivý pocit keď dojde učiteľka do triedy, zapíše chýbajúcich a zrazu otvorí klasák a začne robiť numerológiu s dátumom a niak magicky zistí, že práve ty si ten šťastlivec, ktorý jej porozpráva pred tabuľou čo je litotes alebo ako ryba kladie ikry. Tvoja známka pochádza z dvoch zdrojov, vždy dostaneš assignments (domáca úloha, väčšinou niaky pracovný list) na ktoré dostaneš due date, a jednoducho ich vyplníš, odovzdáš a započítajú sa ti do známky, ono vlastne aj máš dôvod si spraviť domácu úlohu keď to funguje takýmto spôsobom. Na matematike, fungujú dokonca takým spôsobom, že vždy vyplníš každý deň istú časť, a na druhý deň sa ti na to učiteľ pozrie a zakrúžkuje ti tie, v ktorých je chyba a tvojou úlohou je to analyzovať a vyriešiť správne, nedostaneš veľké červené X-ko z fleku. Potom ako všade vo svete, máš testy, na ktoré sa naučíš a snažíš sa skórovať čo najviac (americká stupnica je trochu odlišná, napr. na našej škole si prepadol ak máš menej ako 64.5%, na druhej strane sa neučíš na test miliardu blbostí, ideš na kvalitu - menej a to dôležité a na teste sa snažíš aby si mal vždy aspoň 95%, nie aby si mal aspoň trojku hahah).

Fitko v škole, ak chceš môžeš mať predmet zvaný "lifting"

Wrestling room

Škola pre študentov

Nazval som to tak preto, lebo to tak aj naozaj funguje. Snažia sa aby tá škola nebola "ako za trest" a aj je to vidieť na výsledkoch, ako sú všetci hrdý, že môžu byť C-HAWKS, reprezentujú školu a keď sú mimo školy, nosia mikiny a tričká so školským logom (aj ja, fakt pekné je to oblečenie)

Jeden deň sme mali napríklad carrier fair, čo bol deň v ktorý mali v telocvični stánky rôzny ľudia, ako napríklad bankári, farmári, právnici, policajti, doktori atď. a prezentovali svoje profesie, ľudia z univerzít prezentovali svoje technologické objavy a čo ponúkajú ich univerzity, a pointa bola viacej spoznať seba a profesie ktoré ťa zaujímajú, jednoducho si mohol dojsť za chirurgom a pokecať s ním ako to funguje a získať cenné rady pre tvoju budúcnosť.

10th November bol zase Veterans day, čo pre našu školu znamenalo, že sme mali skrátené vyučovanie. Poobede došli do telocvične bývalí americkí vojaci, ktorý bojovali vo Vietname alebo v Pacifiku (Japonsko), všetci sme si zaspievali americkú hymnu počas spúštania vlajky, odovzdali sme im naše honors a pripravili si pre nich program.

Veterans, bývalí vojaci, ktorí bojovali vo Vietname alebo v Pacifiku (Japonsko)

Ako sa dostať na Exchange

Základ je si nájsť tú správnu agentúru. Treba si detailne zistiť prístup agentúry, prečítať kopu recenzií, lebo oni sú tí, ktorí ti idú vybaviť tvoj vysnívaný pobyt v zahraničí. Každá slovenská agentúra spolupracuje s americkou agentúrou, čiže prudko odporúčam si zistiť s akou agentúrou v Amerike spolupracujú a prečítať si recenzie aj na nich. Ak si z Bratislavy, môžem ti odporučiť D&D Team a ak ti do školy dojde niekto z AISE, rovno ten leták hoď do koša, pani z tejto agentúri nedokáže nič vybaviť, jej prístup je nulový (sa môžeš tešiť ak ti odpíše na správu v priebehu týždňa alebo vôbec niekedy) a dokonca sa ti môže stať, že budeš nemilo prekvapený kam všade do ameriky sú schopný ťa poslať (myslím typ a stav rodiny), ja mám perfektnú rodinu a školu len vďaka môjmu bratovi a rodičom, ktorí museli všetko vybaviť sami, potom ako agentúra kompletne zlyhala. Čiže pri tomto výbere si dávaj veľký pozor.

Keď už budeš mať agentúru, dostaneš za úlohu si vyplniť prihlášku, kde napíšeš info o sebe a list rodine (veľmi dóležité, podľa toho čo tam napíšeš, ti bude aj taká pridelená, tak tam nepíš sprostosti). Ďalej, budeš musieť dostať niekoľko očkovaní, ale to zvládneš. Keď budeš hotový s prihláškou, tvoja agentúra má za úlohu sa na to s tebou pozrieť, vyplníš jeden primitívny test z angličtiny a potom už len stačí počkať na ten deň, kedy sa dozvieš info o tom kam ideš a kto je tvoja host family.

Toto je všetko z druhej série, ak sa ti páčila nezabudni nechať komentár, alebo zdielať pre kamošov, ktorý chcú ísť na exchange:)

Ak máš akékoľvek otázky, alebo plánuješ ísť na exchange year, kľudne mi napíš na Instagrame.

_mikihawk21

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Som Michal, mám 16 a som z Bratislavy. Momentálne som na svojom exchange year v USA a píšem blog series, v ktorej ťa oboznámim aké to je byť na strednej v zahraničí a čo všetko to so sebou prináša.

Chceš vedieť, keď mikihawk21 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.