Letná dovolenka s kŕčovými žilami? Počúvnite odborníka

Kŕčové žily sú prejav chronického žilového ochorenia. Príčin vzniku je mnoho, či už ide o nesprávny životný štýl alebo dedičnú preddispozíciu.

Samotné varixy so sebou nesú problémy a to najmä v letnom období, ktoré sa nezadržateľné blíži.  Horúce dni a s nimi spojené letné dovolenky sú však hrozbou, keď kŕčové žily spôsobujú väčšie ťažkosti ako inokedy.

Dlhé cestovanie

Dovolenka je väčšinou spojená s cestovaním, či už k relaxu pri mori alebo za kultúrou. Pre ľudí s kŕčovými žilami je však nevhodný dlhý pobyt v lietadle či v aute. Samotné kŕčové žily neohrozujú tak ako ohrozujú prípadné komplikácie. Sú to zápaly povrchových i hlbokých žil alebo z trombóz vznikajúce pľúcne embólie. Nastať môže tiež krvácanie z prasknutej žily alebo nehojace sa poranenie kože napr. vred predkolenia.

Neprospievajú ani vysoké teploty

Nohy pri vysokých teplotách viac opúchajú, činnosť žilových chlopní sa zhoršuje, horší je teda aj návrat krvi smerom k srdcu, zväčšuje sa tlak na steny žíl a to výskyt a samotné kŕčové žily zhoršuje.

Pančuchy a častý pohyb nôh

Pri ceste autom, autobusom i lietadlom dlhšej než tri hodiny sa im preto odporúča použitie zdravotných elastických pančúch. Ak je to možné pohybujte čo najčastejšie nohou v členku a kolene. Zvýši sa tak prúdenie krvi v dolných končatinách, čo je tou najdôležitejšou prevenciou trombózy. Potrebný je dostatok tekutín, ale menej kávy a žiadny alkohol. U pacientov, ktorí prekonali zápal žíl či embóliu, sa môžu preventívne pred cestovaním nasadiť  lieky. Všetci, ktorí sú postihnutí kŕčovými žilami, by sa mali dať s dostatočným predstihom vyšetriť v špecializovanej žilovej klinike.

Odstránenie pred dovolenkou

Najlepšou radou ako prežiť bezproblémovú letnú dovolenku je zbaviť sa kŕčových žíl ešte pred ňou samotnou. Je to možné ambulantne, bezbolestne a s prijateľným kozmetickým efektom. Pozor, ak plánujete letnú dovolenku so slnením, je potrebný minimálne 6-týždňový odstup od operácie. Počas dovolenky nezabúdajte na pravidelný pohyb a dostatok tekutín  nech si vaše nohy poriadne oddýchnu spolu s vami.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Simonka Strečnianská pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.