11.10.2017 16:10

Cestovať "zadarmo" ?

Cestovať „zadarmo“ ? Spoznať portugalské pobrežie či poľské hory alebo Litvu a Turecko ? Tak Erasmus +

Erasmus + je súbor projektov Európskej únie, ktorých hlavný zámer je vzdelávať v rámci všetkých možných tém, integrovať a ponúkať možnosti mladým z celej Európy. Od roku 1987 funguje tzv. Erasmus, čo prvotne bol program stáží a zahraničného vzdelávania. Všetci sme už počuli o Erasme na univerzitách, štúdium na semester či na celý rok.

Dnes sa však chcem venovať súčasnému rozšírenému Erasmus + programu, ktorý zastrešuje najmä už spomenuté štúdia v zahraničí ale hlavne čoraz viac populárne Mládežnícke výmeny (YouthExchanges), Tréningové kurzy (TrainingCourses) a Európsku dobrovoľnícku službu “EVS“ alebo anglicky EDS.

YouthExchanges sú krátkodobé projekty, ktoré majú určité zameranie napr. „Sociálne siete, imigrácia, podnikanie, ekológia ...), výber je naozaj pestrý a budú ti postačovať základy anglického jazyka. Tieto projekty sú vlastne spoluprácou medzi viacerými organizáciami z rôznych krajín ktoré sú zamerané na danú oblasť. Hneď ako je projekt schválený príde na rad VAŠA chvíľa. Organizácia zháňa dobrovoľníkov. Zväčša je potrebné zaslať životopis a motivačný list (prečo ma táto téma zaujíma a prečo práve mňa by mali vybrať). Pri týchto projektoch je hradené CESTOVNÉ, UBYTOVANIE a STRAVA, takže nádhera. Odporúčam vyberať si projekty naozaj podľa svojich záujmov aby sa nestalo že si z takéhoto projektu spravíte dovolenku, nie je to fér voči zvyšku skupiny. Projekt bude prebiehať v niektorej zo spolupracujúcich krajín a zúčastnia sa na ňom zástupcovia všetkých organizácií (zväčša dobrovoľníci) napr. 6 krajín po 5 ľudí pre ilustráciu – Grécko, Litva, Slovensko, Maďarsko, Španielsko a Turecko, to už je dosť zaujímavé stretnutie čo povieš ?! A strávite tak týždeň v jednej z týchto krajín napríklad neďaleko tureckého Istanbulu.

Niektoré organizácie (väčšina) si za takýto projekt vypýta PARTICIPAČNÝ poplatok cca 35 € čo je za týždenný pobyt v srdci Španielska, na brehoch Turecka alebo v nádherných poľských horách absolútne zanedbateľná investícia, a to nepočítam skúsenosti a informácie ktoré pri tom získate.

Fb stránka slovenských projektov: https://www.facebook.com/groups/159326884104929/

TrainingCourses to sú projekty dosť podobné lenže level sa zvýši. V angličtine je potrebný nejaký ten „skill“ ale nikto ťa nebude kontrolovať a aj program a informácie ti vyrazia dych. Program je dosť „nahusto“, veľa trénerov, managerov, modelových situácií a napr. aj startupov, no proste niečo pre fajnšmekrov v daných témach (neboj je to kurz, oni očakávajú že si sa tam prišiel vzdelávať). Ostatné omáčky a „čalamády“ sú v podstate podobné s predošlým typom projektov a tiež sa líši od organizácie. A taktiež sú zdieľané na linku vyššie.

Súčasťou oboch spomenutých programov je certifikát YouthPass. Je to akési potvrdenie získaných kompetencií v rámci daného projektu v rámci daných programov. Týmito kompetenciami alebo zručnosťami sú konkrétne – digitálne kompetencie, komunikácia v cudzom jazyku, komunikácia v materinskom jazyku, učenie učiť sa (learning to learn), kompetencie v matematických a základných vedeckých v technológiách (aj napr. zabookovať si letenku), „zmysel“ pre iniciatívu a podnikateľské zručnosti, sociálna a občianska zodpovednosť a kultúrne povedomie a schopnosť prezentácie. Tento certifikát je cennou zložkou aj napríklad vášho životopisu (pokiaľ si ho budete vedieť obhájiť v danej profesií). Vo väčšine nových pracovných pozícií sa považuje za plus, nakoľko sa jedná o iniciatívu a rozhľadenosť daného dobrovoľníka.

Európska dobrovoľnícka služba to je niečo pre úplných bláznov. Sú to projekty ktoré sa líšia jedine v rozsahu a to poriadnom. Na EDS-ke sa môžeš zúčastniť od 1 mesiaca až do 12. Tu sa jedná už o vyprofilovanie dobrovoľníka. Ten si vyberie projekt v rámci svojich záľub alebo svojho zamerania a prihlási sa klasicky CV (životopis) a motivačný list, zväčša v angličtine alebo najlepšie v jazyku konkrétnej krajiny do ktorej sa hlási. Na týchto projektoch je preplácaná CESTA, STRAVA, POISTENIE A VRECKOVÉ.

Na EDS vysiela napr. aj táto organizácia: http://www.mladiinfo.sk/

A celoeuropska ponuka so špecifikami je dostupná tu: https://europa.eu/youth/volunteering/project_en

Toľko v skratke k možnostiam ;)

Ak by boli nejaké otázky pre nezrovnalosti alebo čokoľvek som tu pre vás.

Maťo

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Večný študent, pútnik, srdcom dieťa, dušou starec ;) Píšem o svojom živote a nejak7ch tých cestách, o svojom pohlade na život a tiež o niečom čo mi robí život lepším... zanechajte hodnotenie, koment ....

Chceš vedieť, keď mArt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.