Tatranská klasika - Téryho chata

Téryho chata - túra na ktorej stretnete líšku či svišťa.

Myslím že Téryho chatu pozná každý turista, ktorý navštevuje Tatry. Je to tatranská klasika, na ktorú chodili naši rodičia a absolvovať túto túru je akoby nepísané pravidlo.

Téryho chata je turistami často navštevovaná, a to buď ako konečný cieľ, alebo ako zastávka napríklad cestou na Priečne sedlo.

Najvyššie položená celoročne otvorená chata sa nachádza v krásnom prostredí Malej studenej doliny pri Piatich Spišských plesách. Ak už prežijete záverečné stúpanie k chate, obetujte hodinku a prejdite sa okolo týchto plies. Možno pri ich obhliadke stretnete svišťa tak, ako sa to podarilo nám.

Túra začína zo Starého Smokovca, z ktorého sa môžete vydať pešo na Hrebienok, alebo si zaplatiť zubačku. Cesta hore a späť stojí 11 eur (dospelý lístok, študenti 10 eur) , ušetrí vám to nejaký ten čas a zároveň silu do ďalšieho stúpania. Zároveň je prvá časť trasy k Hrebienku relatívne nudná a nezaujímavá - ide sa po asfaltke popri zubačke.

Z Hrebienka túra pokračuje po červenej trase, k Zamkovského chate kde pri troške šťastia môžete stretnúť líšku Elišku. V čase našej návštevy sme Elišku stretli, a aj keď sa veľa ľudí bálo že je besná, osobne si myslím že to tak vôbec nie je. Nenechá sa pohladkať a hocijaký prudký pohyb ju vystraší a odbehne. Proste je prefíkaná ako líška - nechá sa nakŕmiť a odíde.

Od Zamkovského chaty pokračuje trasa po zelenej značke až ku Téryho chate. Väčšina cesty je podľa mňa nenáročná, s malinkým stúpaním. Posledná časť však dá človeku zabrať - možno sa aj zapotíte, no pri pohľade na nosičov si poviete že to proste musíte zvládnuť!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Ahojte, som 21 ročná východniarka ktorá sa zatúlala do Prahy a pomocou blogu zdieľam moje zážitky z tohto krásneho mesta.

Chceš vedieť, keď východniarkavprahe pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
8.5.2018 16:25
Já to žíkal!