Košický Street Food Festival ovládli Slováci

Košice Street Food Festival - podujatie, ktoré každoročne ponúka výber slovensko - poľských food truckov s veľmi zaujímavou a rozmanitou ponukou jedál.

Tento zaujímavý festival zastrešuje Košická stálica - Kino úsmev už od roku 2016, kedy sa tento festival konal po prvý krát. Za necelé dva roky sa vedeniu Kina Úsmev podarilo zjednotiť Košičanov vďaka podujatiu, počas ktorého stretnete starých známych, priateľov a mnoho ľudí, ktorých spája jedna vec - láska k jedlu.

Pre mňa tento festival znamená v prvom rade oddych, príjemné chvíle strávené pri skvelom jedle a dá sa povedať, že je to pre mňa aj akýsi druh sviatku. Každoročne ma dokáže prekvapiť pestrý výber food truckov, ktoré ulahodia aj tomu najnáročnejšiemu zákazníkovi - či už máte chuť na sladké, slané alebo ste sem došli na pokec pri dobrom pivku, Košice Street Food Festival je tým správnym miestom.

Tento rok si dovolím tvrdiť, že aj napriek drvivej väčšine foodtruckov pochádzajúcich z Poľska sa Slováci nenechali zahanbiť. Práve naopak. Slovenská streetfoodová scéna dokázala ovládnuť tohtoročný KSFF a ponúknuť tie najlahodnejšie variácie jedál.

Poďme si teda predstaviť stánky, ktoré som stihol navštíviť:

Folks food truck

Folks sledujem už od ich úplného začiatku a som veľmi rád, že sa konečne dostavili aj na tento festival. Je pravda, že v Košiciach boli už tretí krát (pop-up pred T-systems + TUKE fest) no bohužiaľ ani jediný raz som ich časovo nestíhal. Rozhodol som sa to zmeniť práve počas tohto festivalu a musím vám povedať, že som veľmi rád, že tu Folks máme. Ochutnal som the most legendary Domáce šúlance s makom a Tatranský plecniak. Šúlance by som opísal ako pravé gastro porno - rozpadávajúce sa na jazyku, jemné a chuťovo fakt výborné. Nesklamal ani plecniak, ktorý bol fakt skvelý a sladkastá chuť červenej kapusty mu dodávala fakt unikátnu chuť. Folks - ďakujem vám za tento gurmánsky zážitok a pevne verím, že sa v Košiciach budete objavovať oveľa častejšie :)

NYC Corner

Stánoček NYC Corner je každoročne mojou prvou zastávkou počas Košice Street Food Festivalu. Nepreháňam, je to naozaj tak. Chuť vášho mäkkého cesta, mäsového párku, hranoliek a omáčky, je niečo čo tu v Košiciach tak ľahko nenájdete. Hot dogy z tohto bratislavského stánočku sú pre mňa definícou dobrého hot dogu. Jediná vec ktorá ma však neteší je fakt, že ponúkali len Bacon cheese verziu. Pri ďalšom príchode do Košíc nám prosím doneste aspoň 2-3 variácie hot dogov, potešili by ste tým veľké množstvo ľudí :)

Bistro Tabačka

Významná súčasť spoločenského života Košičanov. Počas tohto festivalu siahli po starej osvedčenej klasike akou je langoš. Langoše ktoré ste ponúkali, vyzerali tak skvele, že som si jednoducho nemohol pomôcť. Pulled pork verzia ma dostala do kolien natoľko, že som ostal úplne bez slov. Bolo to famózne. Langoš vyprážaný len pár sekúnd pred tým ako vám ho naservírujú, mäsko, ktoré sa rozpadáva na jazyku s kombináciou omáčok a syra je krásne prepojenie klasického langošu a nových chutí. Bravo Tabačka, som veľmi rád, že vás v Košiciach máme.

DvaDve

Tento Košický podnik to tento rok stavil na istotu - Pastrami. A viete čo ? Opäť trafili do čierneho. Pastrami v podaní DvaDve je fakt chuťový zážitok a kombinácia medu, modrého syra a orechov bola tak natoľko šialená, že vám jednoducho musela chutiť. Perfektná chuť !

Smile street food

Moja debutová návšteva tohto podniku nedopadla najlepšie a preto som sa ho rozhodol to napraviť práve počas tohto festivalu. Zvolil som burger s trhaným kolenom a poviem pravdepodobne len toľko, že ma príjemne potešili :) burger bol fakt chutný a výrazne konkuroval všetkým, ktoré sa na tomto festivale ponúkali. Klobúk dole Smile street food.

Opre cider

Košický cider je jedna z vecí, ktoré milujem popíjať počas horúcich letných dní. Inak tomu nebolo ani teraz, kedže som zvolil jablkový opre cider ako spoločníka v boji s jedlom, ktoré mi dalo riadne zabrať. Opre cider samozrejme nesklamal a svoj boj som zvládol s prehľadom práve vďaka nemu.

Momo-smak

O tomto jedle snívam už veľmi dlhú dobu. Snívam preto, pretože ho v Košiciach jednoducho nenájdete. Prečo je tomu tak vám pravdepodobne nepoviem, no niekde v kútiku duše verím, že sa to čoskoro zmení a ja sa dočkám ako dim sum tak aj poké vlny v našich krásnych Košiciach. Vráťme sa však na zem. Voľba padla na dim sum (ktoré výzorovo pripomínali viac gyozi) s mletým hovädzím mäskom a zeleninou a poviem vám, dočkal som sa svojho momentu totalného duševného kľudu. Dziękuję ci bardzo Dim sum truck.

Słodki smak Azji

Rolovaná zmrzlina, ktorá ulahodí ako chuťovým pohárikom tak aj oku. Ako základ zmrzliny som zvolil mango a čučoriedky, strúhaný kokos ako dekoráciu a celé sme zakončili polevou z lesného ovocia. Bola to mňamka ! Náš fotograf stavil na kombináciu ananásu, M&M´s a karamelovej polevy. (Aj to bolo skvelé :)

Na záver by som veľmi rád vytkol vec, ktorá ma trápi od samého začiatku tohto festivalu.

Veľmi rád by som privítal viac slovenských street foodových stánkov. BARsKDE, Burrito Fellas, Poľná kuchyňa, Trhance jak párance a pod.

Viem, že nie pre každú prevádzku sú Košice ideálnou voľbou už len z pohľadu vzdialenosti, no pevne verím, že na tomto festivale by si svoje miesto našli a ľudia by boli nadšení, že ich tu máme.

Takéto festivaly len utvrdzujú moju lásku ku gastru a dokážu rozpumpovať moje srdce vášňou. Chcel by som sa poďakovať organizátorom tohto podujatia za ich námahu a snahu poskytnúť ľuďom takýto druh podujatia a hlavne za vytvorenie útočiska pre každého milovníka dobrej kuchyne.

Zároveň by som veľmi rád poďakoval človeku, ktorý má tieto fotografie na svedomí - Tomáš Jarušinský. Si veľký frajer kamaráde.

Ak ste tento blog dočítali až sem, ďakujem aj vám. Pevne verím, že som vám trochu priblížil pocity z tohto festivalu a nech to už čítate z akéhokoľvek mesta, verte, že v Košiciach ste stále vítaní 😊

Blog Ako chutia Košice nájdete aj na Facebooku alebo Instagrame.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Jednoduchý blog o gastro možnostiach v Košiciach.

Chceš vedieť, keď Ako chutia Košice pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.