Hungry Talk: Mishte Sandwich

Aby ste sa dozvedeli niečo viac o tom, kto stojí za úspechom jednotlivých košických reštaurácií, rozhodol som sa vytvoriť „rubriku“ s názvom Hungry Talk.

Hungry Talk vám prináša pohľad do "zákulisia" košických reštaurácií ale aj to, aký príbeh sa za ich fungovaním ukrýva. V druhej časti Hungry Talk som "vyspovedal" Tomáša - majiteľa podniku s rýdzo východniarskym názvom Mishte Sandwich - pretože ich sandwiche sú proste Mište :)

Poďme na to!

Tomáš, v prvom rade by som ti rád poďakoval za tvoj čas. Začnime teda od začiatku - v krátkosti sa nám predstav a prezraď nám, ako si sa dostal k vareniu

Volám sa Tomáš Mikita a som zakladateľom a spolumajiteľom Mishte Sandwich-u. Od malička som miloval varenie, rád som sa motal v kuchyni okolo starej mamy a mamy, ktoré ma viedli k poctivej, teplej domácej strave a k využívaniu jednoduchých surovín, ktoré sme mali doma po ruke. Rovnako ma ako chlapca zaujímalo podnikanie a vedel som, že sa chcem uberať smerom zamestnávať a riadiť. Vyštudoval som Obchodnú akadémiu v Košiciach a následne 3 semestre na Verejnej správe. Popri VŠ sme v 2012 s mojim terajším spoločníkom Peťom Čonkom založili ,,eseročku,, , ktorej činnosťou mal byť internetový start-up na zdieľanie práce. Po 2 rokoch sme sa rozhodli firmu zlikvidovať a s Peťom sme sa rozdelili. Následne som pracoval na rôznych slovenských start-upoch, ako aj v IT sektore.

Prezraď nám niečo o samotnej prevádzke Mishte sandwich - ako vznikol celý tento koncept a prečo ste sa rozhodli pre názov "mishte" ?

Môj otec, ktorý je šéfkuchárom a garantom viacerých prevádzok v Košiciach a okolí, dostal približne pred štyrmi rokmi ponuku na odstúpenú prevádzku, v ktorej predtým šéfoval. Otec nie je veľmi na "papierovačky" a tak som sa ho snažil presvedčiť, že si vezmem na starosti papiere, on kuchyňu a že by sme mali ísť do toho. Nesúhlasil a tak som mu povedal, že keď nebudem pracovať ja preňho, tak bude pracovať on pre mňa ( :D ).

Nechal som stabilnú prácu v IT sektore a rozhodol sa založiť firmu a postaviť prevádzku s poctivými teplými sandwichmi. Dostal som ponuku od známej na maličký priestor na sídlisku Nad jazerom, avšak musel by som ísť do ,,neznáma,, a pravidelne sem cestovať, keďže som z Kuzmánky.

Terajší priestor objavil môj vtedajší kamarát a potenciálny spoločník Tomáš Šulc po ceste na pivo. Presvedčil ma, aby som reagoval na ponuku a zistil viac info a dnes je Mishte na mojom rodnom sídlisku, kde som vyrastal celý život a poznal celú jeho situáciu.

Názov prevádzky som v tom čase ešte len hľadal. Vznikol keď sme s Tomim a jeho bratom sedeli v miestnej reštike a jeho brat pri jedení bryndzákov zahlásil, že "tie brydzáky sú k***a Mište" čo v Košickom slangu znamená niečo super, výborne (po rómsky dobre, po hebrejsky sú to hody).

Vtedy som sa rozhodol: bude to MIŠTE. Kamarát ma presvedčil, že to má potenciál ísť aj ďalej ako sídliskový fast-food a treba to ,,poamerikánčiť,, a dať tomu nádych franšízi - ako po dizajnovej stránke, tak aj názvom. Vtedy som sa rozhodol zaregistrovať značku/názov Mishte aby to mohli správne čítať aj zahraniční a nebolo to foneticky MISDI (v prípade MISTHE).

Keďže sa môj tato ani máti nevozili na Rollse vzal som všemožné úvery, požičial som si peniaze od známych a rodiny a s mojim dobrým kamarátom sme sa pustili do designu prevádzky, ktorú som v tom čase (za pomoci Tomiho) prerábal nekonečných 10 mesiacov. Keďže Tomi do podniku nemohol a nevedel zohnať žiadne peniaze napokon sme sa rozišli a všetko som financoval sám. Asi 3 mesiace pred prvým otvorením som zamestnal Peťa Čonku s ktorým sme mali predtým spoločnú firmu a otvorili sme Mishte.

Čo sa vlastne stalo počas prvého "oficiálneho" otvorenia Mishte sandwichu a prečo ste pár dní po otvorení opäť zatvorili ?

Grand opening bol 1.7. 2017. V tom čase naša ponuka vyzerala úplne inak ako dnes. Pri prvej otváračke sme to neustáli ako s náporom ľudí, tak ani zložením a kvalitou vydávaných produktov. Produkty som vymyslel ja a od začiatku pri skladbe ponuky som bol poriadne tvrdohlavý a úplne som odmietol počúvať otca a ostatných, ktorí s ponukou neboli stotožnení už od začiatku. Druhý deň prevádzky sme po 4 hodinách zatvorili, všetci sme zasadli a k slovu som so sklopenou hlavou a nastraženými ušami pustil otca, ktorý ma verbálne poriadne "prefackal".

Ako sa táto skúsenosť odzrkadlila pri druhom otvorení prevádzky?

Počas 3 týždňov, ktoré boli veľmi intenzívne, nám otec pomohol vyskladať menu, ktoré sme od druhého otvorenia Mishte (24.7.2017) ponúkali a ponúkame až dodnes. Tu patrí veľká vďaka nášmu dvornému grafikovi Peťovi Lenártovi a mojej sestre Klaudii, ktorá rýchlo a šikovne nafotila produkty a je v Mishte dodnes. Takto sme za krátku dobu postavili novú, peknú a prehľadnú ponuku, ktorú milujú aj tí, ktorí na nás nezanevreli pri prvom otvorení a navštevujú nás pravidelne dodnes. Ukázalo mi to, že je nevyhnutné prísne sledovať kvalitu všetkých surovín, osobne preberať pečivo, zeleninu, mäso a syry, kontrolovať ich čerstvosť a skladovanie, až po samotný výdaj zákazníkovi.

Prejdime do súčasnosti – prednedávnom ste nám predstavili nové menu s niekoľkými zmenami. Vieš nám prosím opísať, aké zmeny nastali v novom menu a či sa tieto zmeny odrazili aj na cene jedál?

Mishte od roku 2019 prešlo viacerými zmenami. Neupravilo sa len menu ale aj interné postupy, štruktúra zamestnancov a vybavenosť prevádzky. Keďže som koncom minulého roka začínal mať pocit, že už Mishte nedokážem viesť sám a prevádzka potrebuje zmenu, hodil som reč s Peťom Čonkom s ponukou, aby sa stal mojim spoločníkom. Voľba padla práve na neho, keďže počas prevádzkovania celého Mishte bol pri mne, či ako zamestnanec alebo kamarát (pracoval so mnou napr. 3 mesiace každý deň v prevádzke zadarmo a za pár ďalších nedostal mzdu) a mal predpoklady mi pomôcť finančne a organizačne k napredovaniu. Súhlasil a teda dnes sme na Mishte dvaja :)

Koncom roka sme spoločne začali pracovať aj na novej ponuke, ktorú dnes u nás nájdete. Je to vlastne pôvodná, no rozšírená ponuka. Pridali sme Banh Mi sandwich do stálej ponuky, nové obedové šaláty a prílohový šalátik Kló, Veggie toastwich, kýbliky s cibuľovými krúžkami či domácimi nuggetkami ako aj Twistboxy (box so zemiačkami, omáčkou a čerstvým mäskom či zeleninkou, parmezánom a pažítkou). Od druhého otvorenia sme počúvali aj spätnú väzbu našich zákazníkov - čo by prijali, zmenili alebo rozšírili a tak sme Mishte MENU (sandwich+zemiačky TWIST) nahradili Mishte COMBOm.

Zákazník si tak môže vybrať k ľubovoľnému produktu jednu z troch príloh, vyberie si omáčku a dostane bezodný pohár, vďaka ktorému si čapuje Coca-Cola produkty, kým nepraskne :D.

Slováci si mohli všimnúť, že od začiatku roka narástli ceny energií, vzrástla minimálna mzda ako aj ceny mäsa a iných produktov, s ktorými denne pracujeme a prichádzame do kontaktu. Ceny sa odzrkadlili aj u nás, avšak minimálne (max. 50 centov na produkt, nie však vo všetkých prípadoch). Rovnako sme mierne zvýšili gramáže produktov čiže sme reálne cenu dvihli minimálne. Zákazník však dnes už nieje slepý a vie zhodnotiť pomer cena/množstvo/kvalita a priplatí si za kvalitné, ako my vravíme ,,skutočné,, mäso (nie 100% hovädzie, ktorým je aj kopyto z býka) za zeleninu a celkovo dobrý a čerstvý produkt.

Aké sú tvoje ďalšie plány so značkou Mishte ?

Momentálne pracujeme na úprave prevádzky a postupov, ktoré nám umožnia dostať sa o krok bližšie k franšízovaniu nášho modelu. Už minulý rok sme mali viacero ponúk (dokonca aj zo zahraničia), avšak museli sme ich odmietnuť. Potrebujeme najprv zostabilizovať výrobu, aby sme skrátili čas čakania na výsledný produkt a aby každý produkt vychádzal v rovnakej kvalite. Rovnako by sme ďalší rok radi otvorili novú prevádzku vo vlastnej réžii, no nechceme to zatiaľ bližšie špecifikovať. Plánujeme sa zúčastňovať aj externých/outdoorových akcií, či už s foodtruckom alebo kvalitným mobilným stánkom. Dlhodobým cieľom je však vytvoriť franchise model a presunúť sa do miest na Slovensku, Česku ako aj v Poľsku a Maďarsku.

Prezraď našim čitateľom, prečo by mali navštíviť práve Mishte sandwich?

Základnými piliermi Mishte bude stále nadštandardná komunikácia so zákazníkom, čerstvosť, primeraná porcia, cena a kvalita ponúkaných produktov pre maximálne skvelý pocit, s ktorým od nás zákazník odíde. Všetky suroviny si pripravujeme denne, 3-4 hodiny pred otvorením. Nešpekulujeme so žiadnymi vydumanými surovinami, ktoré ľudia nepoznajú a kombinujeme ich veľmi jednoducho a chutne. Produkty máme prispôsobené tak, aby pri ich jedení neskončila celá porcia na tácke či na oblečení. Nemáme radi tie prehypované burgre, na ktoré si najprv musíš sadnúť, aby si pri ich jedení neroztrhol kútiky. U nás ti zo sandwichu vypadne úplné minimum :D

Kedy vás uvidíme na bistro.sk ? :)

Na bistro.sk sme mali vytvorenú, no nezverejnenú celú ponuku a spustenie sme dlho prekladali, keďže sme nemali vyriešený systém dodávok. Rozhodli sme sa Bistru vrátiť terminál a donášku sme si nechali vo vlastnej réžii. Spočiatku sme donášku riešili len s Peťom vo vlastných autách, aby sme si nastavili systém komunikácie, balenia a zabezpečili systém preberania a zhotovovania objednávok pre donášku. Dnes majú naši donáškari zakázané "lietať" po meste a zákazníkovi radšej komunikujeme dlhšiu dobu dodania. Donáškari musia vedieť hovorovo po anglicky a vedieť ďakovať a prosiť. Bistro by nás ohrozilo, keďže kapacitne nie sme momentálne schopní vyrábať potrebné množstva, ako pre Bistro, tak na objednávky a náhodný predaj. Vieme, že dnes si každý ,,gastro kritik,, zgustne na vyšantení sa v komentároch aj po maličkej chybe, a že radšej napíše negatívny ako pozitívny koment/recenziu a aj preto Bistro momentálne nepotrebujeme a teda v dohľadnej dobe nevidíme spoluprácu.

Ešte raz ti ďakujeme za super rozhovor a Mishte sandwich-u držíme palce! Aký máte názor na Mishte vy? Už ste ho navštívili? Dajte mi vedieť do komentára a ak sa vám tento článok páčil, podporte ho zdieľaním. Jedlu zdar!
Mishte sandwich nájdete aj na Facebooku, Instagrame alebo webe.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
17
Poslať správu
Jednoduchý blog o gastro možnostiach v Košiciach.

Chceš vedieť, keď Ako chutia Košice pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.