18.5.2018 12:36

MAFIA

COSA NOSTRA : Vznik a pôvod organizovaného zločinu v USA.

Mafia... Slovo ktoré je symbolom takmer neobmedzenej moci, vplyvu, bohatstva, no i synonymom strachu, násilia, arogancie, zrady a smrti.

Všetko sa to začalo na ostrove Sicília. Neustále okupovanie najskôr zo strany Arabov a neskôr Francúzov podnietilo miestny ľud k tomu, aby začali vytvárať ozbrojené skupiny, ktoré bránili obyvateľov tohoto autonómneho územia.

Po ustálení vojnových konfliktov Mafia naberala na sile a zo skupiny, ktorá chránila slabších sa pretransformovala na organizáciu, ktorá strážila a bránila majetok bohatých veľkostatkárov pred vzburami miestnych sedliakov.

Sicília bola vzdialená od hlavného mesta Ríma a tak mohla Mafia nerušene rásť a prekvitať. Mesto Palermo je dodnes mestom, ktoré ovláda Mafia a aj na svoju neveľkú rozlohu v ňom dodnes funguje a pôsobí viac ako 100 mafiánskych klanov.

Na konci 19. storočia nastal zlom v histórii organizovaného zločinu. Vlny imigrantov z Talianska do Ameriky umožnili nepozorovane sa dostať do krajiny neobmedzených možností tak isto množstvám zločincov, ľudí s pochybnou povesťou a trestancov, ktorí rozhodne neprišli do Spojených štátov viesť usporiadaný život slušných občanov. Veľmi rýchlo sa dokázali adaptovať na spôsob amerického života, no stále to boli rodení Taliani, takže sa držali mnohých svojich tradícií.

Vznikalo množstvo malých gangov, ktoré sa snažili zarábať peniaze na všetkom čo vtedajšia doba ponúkala. Išlo najmä o pašovanie alkoholu z Európy po vzniku Volsteadovho zákona, ktorý zakazoval požívanie alkoholu, výrobu a dovoz alkoholu. Tento zákon dal možnosť gangom, aby nezákonným spôsobom pašovali alkohol do tajných barov a niektoré skupiny alkohol dokonca vyrábali svojpomocne, no častokrát bol nekvalitný a neraz prišlo až k otravám.

Rok 1930 bol pre Mafiu prelomovým miľníkom. V New Yorku sa začali formovať väčsie skupiny z malých gangov v ktorých službách sa prvýkrát objavujú záznamy dnes už preslávených gangstrov ako Charles Luciano alebo Meyer Lansky, či Chicagský boss Al Capone.

V meste ktoré nikdy nespí sa na vrchol drali silou, násilím a krvou dvaja Sicílčania, konkrétne Joe Masseria a Salvatore Maranzano. Ani jeden sa nechcel podvoliť tomu druhému a tak vznikol krvavý konflikt ktorý si vyžiadal veľké množstvo životov. Tento konflikt je známy ako Castellmarská vojna, podľa rodiska oboch hlavných gangstrov. V pozadí tohoto konfliktu sa však objavoval mafián, ktorý spriadal vlastné plány a potajme si razil svoju vlastnú cestu a v hlave nosil plán na vytvorenie Impéria, ktoré sa zdá byť dodnes napriek enormnej snahe zákona ako nezničiteľné.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď PaTTo pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.