GreenCubator predstavuje FASHION REVOLUTION aj v Prešove

Aby sa nepovedalo, že na východe nič nie je, vytvoril sa tu koncept, ktorý chce vzdelávaním v oblasti ekológie zmeniť svet k lepšiemu. Recyklujeme “sám nič nezmením” na “aj ja môžem niečo zmeniť”.

V slnečnej sústave sa vraj nachádza planéta, ktorú obýva inteligentná forma života. Aspoň ona sama sa takto skromne necháva titulovať. Áno, sú to presne tie živočíchy, ktoré si kedysi mysleli, že sú stredom vesmíru a odmietali prijať tvrdenie, že sa všetko netočí okolo ich planéty. Ľudia. Rakovina planéty Zem. 

Inteligencia je síce na našej planéte konštantná, no počet obyvateľov neustále rastie a ničí Zem bez ohľadu na budúcnosť ďalších generácii. Sme ignoranti ovplyvnení konzumným životom, ktorých nezaujíma či hladina oceánov stúpla o deväť milimetrov, ale či je Corgoň v Kauflande o deväť centov lacnejší. Štatistiky obyčajnému človeku povedia ešte menej ako prejav Andreja Danka, no stav, v akom sa nachádza naša planéta, je viac než alarmujúci. 

Aby sa nepovedalo, že na východe nič nie je, vytvoril sa tu koncept Greencubator, ktorý chce vzdelávaním v oblasti ekológie a environmentalistiky zmeniť svet k lepšiemu. Koncept, ktorý sa snaží frázu “sám nič nezmením” ekologicky zrecyklovať a premeniť ju na “aj ja môžem a chcem niečo zmeniť”. Greencubator predstavuje súbor prednášok pod názvom “ReThink”, ktoré sa venujú najmä odpadom či kontrastom prírody a ľudskej márnivosti. ReThink Vás zasvätí do tajov recyklácie, cirkularity, minimalizmu a do ďalších vecí, v ktorých ste sa možno doteraz orientovali asi tak ako Bludný Holanďan v španielskej dedine. ReThink to má v pláne zmeniť a ukázať, že už ďalej nemôžeme odsúvať problémy, ale že nastal konečne čas prevziať zodpovednosť za náš bezohľadný spôsob života a tieto problémy začať riešiť.

ZDROJ

RETHINK - MÓDNY UPCYCLING

Prvá udalosť pod hlavičkou Greencubatora bude venovaná 2. najšpinavejšiemu a najneetickejšiemu priemyslu na svete, módnemu priemyslu. V Číne sa vraj hovorí, že ak chcete vedieť, aká farba je aktuálne najtrendovejšia, tak sa pozrite, akú farbu majú vaše rieky. No hrozivo na tom nie je len voda. Viac než polovica ľudí pracujúcich v módnom priemysle žije pod hranicou chudoby a sú považovaní za novodobých otrokov. 24. apríla 2013 sa v Bangladéši zrútila budova Rana Plaza s textilnou továrňou. Deň predtým boli robotníci informovaní o narušení statiky, no pod hrozbou výpovedí sa o deň neskôr vrátili do práce. 1130 z nich prišlo o život a viac než 2500 bolo zranených.

ZDROJ

Odpoveďou na to bola iniciatíva Fashion Revolution, ktorá bojuje za transparentnosť výroby odevného priemyslu, zlepšenie pracovných podmienok, dodržanie ekologických štandardov a za ochranu prírodných zdrojov. Výsledkom má byť zodpovedný, uvedomelý a udržateľný módny priemysel.

Ani Greencubator nechce ostať ticho a v Prešove preto zorganizoval prvú veľkú párty. SWAP párty, na ktorej sa bude vymieňať oblečenie. Táto párty bude súčasťou akcie zameranej na recykláciu módy, ktorú Vám prinesie Centrum nezávislej kultúry Wave v spolupráci s firmou Fecupral. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Chýbať nebude ani diskusia so zaujímavými hosťami z oblasti módy, kreatívne workshopy a kapela, ktorej hudobným nástrojom sú odpady. Akcia štartuje o 17:00 workshopmi, o 19:00 plynule prejde do prezentácie a diskusie s Martinou Marekovou Kuipers, koordinátorkou  Fashion Revolution na Slovensku a stvoriteľkou módnej značky Bartinki. Približne o 20:00 sa do diskusie zapoja aj ďalší hostia ako napríklad Ida Sándor (košická dizajnérka), Alena Krivá (módna značka CILA), Lenka Čižmáriková (BUM Kôlnička) a ľudia z upcyclingového secondhandu ALMARA, ktorí budú od 19:00 živo diskutovať o rôznych témach týkajúcich sa udržateľnej módy. Program vyvrcholí o 21:00 hudobnou vsuvkou v podobe experimentálnej kapely Barcode DJ´s, ktorá dáva odpadom nový rozmer.

I JUST WANNA MAKE YOU SWAP

Určite sa aj Vám doma ohýbajú vešiaky pod náporom oblečenia, ktoré roky nepoužívate a častokrát ho nakoniec vyhodíte do kontajnera. Takto podobne sa na Slovensku vyhodí každých 10 minút približne 460 kg oblečenia.

Nám ľuďom dáva život častokrát druhú šancu, tak by sme ju tentokrát my mohli dať veciam, ktoré môžu potešiť niekoho iného a prispieť tým zároveň k ochrane životného prostredia. Džínové šortky aké nosieval Paľo Habera, kvietkovaná košeľa Nicka Slaughtera z Vražedného pobrežia, lososové legíny s mačičkami, kamionistické tričko bez rukávov, ľadvinky pre vyberačov parkovného, termotričko pre kráľov diskoték, prípadne iné trendy módne trháky, môžu niekomu pasovať do garderóby. Ak máte hocijaké oblečenie, ktorého ste sa chceli už dávno zbaviť, no čakali ste na vhodnú chvíľu, tak ste sa tej chvíle dočkali. Zbavte sa predsudkov z toho, že si to aj tak nikto nikdy neoblečie a radšej si predstavte, že aj Fiat Multipla brázdi slovenské cesty. Zabudnite chvíľu na hrdosť, priznajte si, že sa Vám to obľúbené  kaki tričko nespralo na 120-tke, ale že sa do neho už jednoducho nezmestíte a príďte si ho vymeniť za niečo iné.

Podmienky „swapovania“ sú jasné, jeden kus čistého, nepoškodeného oblečenia donesieš, jeden si môžeš odniesť. Zdarma. Žiadne ďalšie podmienky malými písmenami pod čiarou. Príď – Prines – Vymeň – Odnes. Môžu to byť aj rôzne doplnky oblečenia, alebo aj bižutéria, ktorá nemusí byť priamo korunovačnými klenotmi. Ak máte nejakú nadbytočnú košeľu, v ktorej vyzeráte ako Raťafák Plachta, tak sa na workshope dozviete, ako si z nej vyrobiť tričko.

Na otázky ako nás ohrozuje vyhodený textil, ako predchádzať vzniku odpadu z oblečenia, čo je to upcycling, slow fashion a na veľa ďalších zaujímavých otázok dostanete odpovede v sobotu, 23. júna o 17:00 vo Wave.

– Rudolf Beliš

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Venujeme sa vzdelávaniu verejnosti v oblasti recyklácie, cirkularnej ekonomiky,stavu životného prostredia a zero waste stratégií.Sme recycling generation!

Chceš vedieť, keď GreencubatorSlovakia pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.