Doba sa zmenila. Namiesto šošovice a hrachu môžu moderné Popolušky triediť napríklad sklo, plast, papier, kov či mnoho ďalších druhov odpadu

Predpojaté názory, že ekologicky žijú iba hipsteri s naondulovanými bajúzikmi a ultrafeministky či Tymoshenkovej trvalou pod pazuchami už dnes zapadajú prachom spomienkového sentimentu.

Ekologický životný štýl síce dnes ešte nie je tak "in" ako Haberove kraťasy v osemdesiatych rokoch, no pomaly sa už dostáva do povedomia ľudí, ktorým nie je osud budúcich generácii ľahostajný. Je načase definitívne zložiť z hlavy alobalové čiapky, dopiť polosuché Savo, prestať hľadať na oblohe Sorosovu hlavu v chemtrails čiarach a prispieť svojou troškou k eliminácii reálnych problémov akými sú napríklad globálne otepľovanie, skleníkový efekt či znečisťovanie životného prostredia, ktoré svojím konzumným spôsobom života zapríčiňujeme. 8.12.2018 sme sa dozvedeli v klube Wave, v ďalšej zo série prednášok konceptu Greencubator s názvom ReThink o možnostiach, ktorými môžeme priložiť ruku k dielu, aby sa napríklad z našej planéty čoskoro nestala plastová guľa. Hlavnými témami boli tentokrát Ekodomácnosť a Ekokozmetika. Pojmy, ktoré sú pre mnohých mužov podobne známe ako pojmy domácnosť a kozmetika.

Ekodomácnosť

Čo to taká domácnosť vlastne je? Ekodomácnosť to sú solárne panely, slnečné kolektory, tepelné čerpadlá a mnoho ďalších finančne nákladných investícii. Alebo možno ani tak úplne nie. Možno ide skôr len o uvedomelý prístup ku každodenným domácim činnostiam a prehodnotenie zaužívaných zvykov. Veď takmer všetko v domácnosti môžeme nahradiť ekologickejšou alternatívou. Podlahu, osviežovač vzduchu, partnera a dokonca aj formičky na pečenie. Ale veď je to predsa oveľa dra.. Nie, nie je to drahšie! Produkty sa možno zdajú byť drahšie, no sú kvalitnejšie, koncentrovanejšie, účinnejšie a šetrnejšie, čiže v konečnom dôsledku ušetríte. A je to zároveň investícia do vášho zdravia. Nie vždy platí, že čím viac preškrtnutých lebiek a výkričníkov na čistiacom prostriedku, tým viac Adidas. Ak by ste pipetou nakvapkali do Petriho misky vzorku z vášho odtoku, našli by ste pod mikroskopom takmer viac škodlivýn než obsahuje parlament. Ak si ale zariadite domácnosť podľa Eko Feng Shui, môžete pomôcť prírode a zároveň predísť kožným či dýchacím problémom.

V basketbale patríme v európskej konkurencii k podpriemeru. Hádzanie do správnych košov nám príliš nejde, zato v ich vyberaní patríme k svetovej špičke. Je to zvláštne, keďže som si myslel, že takmer každá žena túžila byť aspoň raz v živote Popoluškou, čo vlastne táto doba aj umožňuje. Namiesto šošovice a hrachu môžu ale moderné Popolušky triediť napríklad sklo, plast, papier, kov či mnoho ďalších druhov odpadu. Najlepšie je ale odpad v domácnosti vôbec nevytvárať. Napríklad taká voda z islandského ľadovca či z alpského horského prameňa prevážaná stovky kilometrov zašpineným kamiónom, vyhrievajúca sa mesiace na slniečku niekde v zaprášenom sklade v PET fľaši stojí dve eurá. Má nejaké zázračné účinky alebo chutí inak ako obyčajná voda z kohútika? Nie? Aha, dobre. Na a pritom je možné zrecyklovať iba mizivé percento z takýchto PET fliaš. Smutné, však?

Nie všetky veci, ktoré nepotrebujeme, musíme nutne vyhodiť. Upcycling je výrobný proces, pri ktorom sa odpadové materiály použijú na vytvorenie nových kvalitných funkčných výrobkov. Najlepšie si to bude asi vysvetliť na príklade. Tričko po bývalom nemusíte upáliť za splnu mesiaca na hranici, ale môžete z neho vyrobiť peknú hračku. Napríklad voodoo bábiku. Cesta k ekologickejšej domácnosti vedie aj cez elektrické káble. Užitočnou radou v tomto smere je vyťahovanie nabíjačky zo zásuvky po nabití telefónu, keďže nabíjačka z nej aj bez pripojeného telefónu naďalej vyciciava šťavu.

Ekokozmetika

Ako by povedala Emma Tekelyová, byť ženou je úžasné. Hlavne ak máte písať článok o ekokozmetike. O eko brzdových kvapalinách a eko motorových pílach písať ale nemôžem, keďže o nich viem ešte menej ako o kozmetike. Ja ako muž poznám len obmedzené množstvo farieb a rovnako to platí aj pri kozmetike. Namiesto zmatňujúceho krému, krému na vrásky, hydratačného krému, BB/CC krému, očného krému, vyhladzujúceho denného či nočného krému poznám pojem krém. To isté ako pri krémoch platí aj pri šampónoch, telových mliekach, mydlách či iných kozmetických výrobkoch. Ak si mám ale vybrať, tak si zvolím ekovýrobky pred tými obyčajnými. Prečo? Je síce pravda, že bežné kozmetické firmy používajú pri výrobe prírodné zdroje a látky. Menej potešujúce však je, že nimi sú poväčšine ropa, olovo, hliník a mnohé ďalšie chemické látky. Ekokozmetika neobsahuje oproti bežným kozmetickým prípravkom žiadne parabény a ani ftaláty, ktoré spôsobujú vážne zdravotné ťažkosti. Je zložená z prírodných látok s veľkým množstvom vitamínov, hydratačných látok a antioxidantov, ktoré podporujú a stimulujú prirodzené funkcie pokožky.

8.12.2018 - 18:00 - Prešov - Wave centrum nezávislej kultúry

Na tejto akcii ste sa o téme ekodomácnosti a ekokozmetiky mohli dozvedieť oveľa viac. Úvodník ako vždy patril Soni Hatokovej, ktorá zrhnula vplyv chemického priemyslu na naše zdravie. Hosťami bola tentokrát rodinná firma vyrábajúca poctivú prírodnú kozmetiku Modrá púpava. Markéta Kučerová s prednáškou o tom čo je ecodesign. EcoPure Life a Laura Martinková z Odvážene o bezobalových Vianociach. Súčasťou tejto akcie boli aj handmade trhy. Krásne ručne robené hračky, tašky, keramické a smaltované šperky zdobené zlatom či platinou, šperky z korálikov, rôzne dekorácie, interiérové doplnky, drevené ozdoby na stromček, veľa chutných maškŕt a mnoho ďalších vecí vyrobených šikovnými slovenskými ručičkami. Predvianočnú sa nám podarilo vyčarovať aj pre detský domov v Prešove našou zbierkou.

Zúčastneným ďakujeme!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Venujeme sa vzdelávaniu verejnosti v oblasti recyklácie, cirkularnej ekonomiky,stavu životného prostredia a zero waste stratégií.Sme recycling generation!

Chceš vedieť, keď GreencubatorSlovakia pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.