Prečo sme takmer na letisku v Budapešti prišli o drona a ako je možné sa ubytovať v centre Dubaju ZDARMA?

Projekt 22/11, krajina prvá - UAE

Pre viac fotiek nás sledujte na instagrame:

@j_saliba @martin.halasta @lukasbaranovic

Po 13 mesiacoch plánovania je 30. júna, sobota, 06:20 ráno a my vyrážame smer Maďarsko na medzinárodné letisko v Budapešti. Letisková hala je preplnená turistami a cítiť stúpajúci tlak a nervozitu, tak ako sa na začiatok cestovnej sezóny patrí. Tieto pocity sa znásobili pri bezpečnostnej kontrole, keď sme zistili že nemôžeme vziať drona na palubu lietadla. Zjavne aj po 13-tich mesiacoch plánovania nás tento drobný detail nenapadol. Po krátkom argumente, že o tom nie je nič písané na stránkach aerolíniek WizzAir sme nemali na výber, len vybehnúť späť do hlavnej letiskovej haly a zacheckovať jeden z našich batohov s dronom, ALE bez batérie, ktorú sme mohli vziať so sebou na palubu lietadla. Našťastie sme prišli na letisko poctivé 2 hodiny pred odletom, táto časová rezerva nám stačila na vyriešenie všetkých problémov a následnej kulturizácií s maďarským pivom Dreher, ktoré bolo zaslúženou odmenou za vzniknuté problémy. UŽITOČNÉ INFO: Maďarské aerolínie WizzAir lietajú v pravidelných intervaloch do mnohých zaujímavých destinácií (krajiny východnej Európy, Gruzínsko - Tbilisi, Azerbajdžan - Baku, Spojené Arabské Emiráty - Dubaj) Za naše letenky, Budapešť - Dubaj, priamy let sme zaplatili €80 na osobu. Nečakajte žiadne Emirates, Etihad alebo Qatar Airways luxusné sedadlá, pohostenie a služby. WizzAir spoločnosť je presne to, čo ponúka. Nízkonákladové lety do odľahlejších destinácií, niečo ako "Ryanair mimo Európu" .

Sedím v lietadle už takmer 4 hodiny. Po vytiahnutí okenice v lietadle ostávam v šoku. Takmer úplná tma a nie je ani 19:00 hodín. Až po pristátí sme zistili že sme pristávali počas piesočnej búrky a pri výstupe z lietadla sa nám zahmlelo pred očami z rozžhaveného vzduchu pri "ľahkých" 44°C. Dubaj nás privítal po svojom. Ešte teraz hľadám správne slová ako by som vám opísal tento mestský štát, zlatú klietku, Disney Land, krajinu snov. Arabská kultúra sa tu neoddeliteľne prepája s globalizáciou moderného sveta. Filipínci, Indovia, Pakistanci, Japonci, Bangladéžania, Austrálci, Američania, Briti, Európania rovnako aj domáci. Všetci majú svoje miesto v tejto topiacej sa metropole. Je to najúžasnejšie mesto na svete ako sa Dubaj sám prezentuje? Alebo je Dubaj len umelo vytvorená pretvárka pre tých všemohúcich, čo už nevedia čo s peniazmi a nikoho tu nič skutočne nezaujíma, ako sociálne, humánne alebo ekologické následky? To nechám na vás a váš vlastný posudok.

Tak či tak, skutočnosť, že sme boli ubytovaní v úplnom srdci obchodného centra Dubaju s vlastným apartmánom na 20. poschodí Westburry Tower, s osobným odvozom na bielom BMX X5 je realita, ktorú môžete zažiť asi len na tomto mieste... Samozrjeme, skoro som zabudol... Detail... Ubytovanie aj odvoz boli ZDARMA!!! Ako je to možné? Počuli ste niekedy o stránke couchsurfing.com? Tak tento spôsob ubytovania ZDARMA funguje aj v Dubaji. Ľahkú večeru sme dali v Libanonskej reštaurácii v najväčšom obchodnom centre na svete, The Dubai Mall, ktoré je aj vstupom do najvyššej budovy na svete, Burj Khalifa, hneď pred najväčšou tancujúcou fontánou na svete.

Keď budete vychádzať od Dubai Mall, nezabudnite sa prejsť po Dubai Downtown Boulevard. Široký bulvár so stovkami rozsvietených paliem pripomína Ženevský autosalón so všetkými tými Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce... Viete si asi predstaviť.

UŽITOČNÉ INFO: Preprava taxíkmi je jedna z najviac využívaných a najpohodlnejších. Napríklad - z Obchodného Centra Dubaju do Dubai Marina, čo je cca 20-21 km autom vás jazda taxíkom vyjde na cca 50 AED (Arab Emirates Dirhams) dirhamov, čo je v prepočte cca € 12.50. Na druhú stranu, taxikári pochádzajú z krajín ako Bangladéš, Pakistan alebo India, pracujú každý deň 12 hodín denne, vždy sa striedajú 2 šoféry na jedno auto a pri takomto životnom štýle taxikárom niekedy ide doslova aj o centy. Preto, sa stane, že s vami budú chcieť vybabrať a pokúsiť sa vás odviezť bez zapnutia taxametru a dajú vám fixnú cenu. My sme trvali na tom aby taxameter zapol a preto nás povozil o 15 minút dlhšie po okolí centra len aby zarobil tých 7 dirhamov navyše (niečo cez € 1.5).

2. Deň Zobúdzame sa v našom apartmáne na 20. poschodí, z ktorého je teraz výhľad na celé centrum ešte lepší. Berieme metro, prvé autonómne ovládané metro na svete, bez akejkoľvek obsluhy. Plne automatizované. V Dubaji sú dve linky metra, ktoré sú tu jedným z najlacnejších spôsobov presunu. Nastupujeme na Business Bay metro station, vystupujeme na Al Ras zastávke a ocitáme sa v diametrálne odlišnom Dubaji. Toto je pôvodný Dubaj. Dubaj, ktorý tu kedysi existoval ako rybárska dedinka na malom ramene delty, vtekajúcej do mora. Obyvatelia v týchto časoch poznali iba rybolov a obchod s perlami.

Našou prvou zastávkou je trh korenín (Spice Souq) potom trh zlata (Gold Souq) a na koniec trh látok (Textile Souq), na ktorý sme sa dostali vodným taxíkom cez vodné rameno Dubai Creek.

Máte chuť na autentickú, emirátsku kuchyňu a nechcete len indickú alebo tureckú napodobeninu, ktorú vám budú ponúkať na každom kroku? Máte šťastie, my sme ju vypátrali pre vás. Reštaurácia Bayt Al Wakeel je na úplnom začiatku trhu s textilom, v jednej z budov pôvodného Dubaju, z roku 1935. Na to, že reštaurácia je veľmi originálna, nachádza sa hneď na pobreží s klimatizovanou terasou na vode, sme za 4 pokrmy + chlieb, 2 čerstvé melónovo-mätové nápoje a 3 arabské kávy s kardamonom (musíte vyskúšať kávu s kardamonom) zaplatili 153 AED = € 35.5

Pri druhej návšteve Dubai Mall, najväčšieho obchodného centra na svete sme sa pokochali najväčším akváriom na svete (Dubai Aquarium), hneď naproti najväčšiemu obchodu s cukríkami na svete. Keďže sme už tu, tak sme sa rozhodli pozrieť si tancujúcu fontánu ešte raz.

Fontána sa spúšťa každú celú hodinu od 18. hodiny až do 23. hodiny večer. Západ slnka sme si išli pozrieť na verejnú pláž hneď vedľa najväčšieho vodného parku na svete The Wild Wadi a najluxusnejšieho hotela na svete Burj Al Arab, ktorému domáci a aj mnohé cestovky priraďujú 7* ako jedinému hotelu na svete. Len vstup na príjazdový most stojí $100 na osobu. Hotel je symbolom a pýchou Dubaju, aj keď od mora znázorňuje najväčší kresťanský kríž na svete. Či hlavný projektant plánoval tento fórik alebo nie, je do dnes nejasné ale jedno je isté, zo Spojených Arabských Emirátov je za tento čin vykázaný do konca života.

2. deň v Dubaji sme zavŕšili návštevou tej viac turistickej časti, oblasti Dubai Marina, kde je väčšina prímorských, dovolenkových rezortov. Jachty sa plavili po kanály ešte dlho po pól noci, potom ako sme my dopozerali napínavé osemfinále medzi Dánskom a Chorvátskom na majstrovstvách vo futbale.

Aj keď sme v Dubaji strávili necelé dva dni, stihli sme v podstate všetky hlavné, neplatené atrakcie a aspoň čiastočne spoznali tento výnimočný emirát.

Tak, to by bolo na teraz všetko, ráno skoro vstávame na letisko, čaká nás totiž destinácia číslo 2.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Dobrodruhovia MYSB pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.