PLAST....Vedeli ste? OTVORTE OČI!

Ako sa správate Vy?

Ako sa správate vy vo Vašej domacnosti, v obchode, na toaletách či v bežnom živote? Chcela by som Vám ukázať ako sa dajú minimalizovať škody Vami samými ak začnete aspoň v malom obmedzovať plasty, papier či polystyrén. Vedeli ste, že všetky druhy plastu pri 40 stupňoch ale aj pri slnečnom žiarení vypúšťaju karcinogénne látky, dioxíny a chemikalie ktoré spôsobujú rakovinu? Stačí ak Vám svieti na plastovú fľašu z vodou, stačí ak dáte do mikrovlnky plastovú misku či teple nápoje alebo jedlo do plastových tanierov na jedno použitie.. Čo sa za týmto všetkým skutočne skrýva? Polystyrén je v niektorých krajinách zakazaný a je považovaný za prudko jedovatý materiál a u nás nám do neho veselo balia horúce menúčka a do plastových poharov polievky, či obľubený čaj alebo varené vino. Rozkladá sa v prírode viac ako 10. 000 rokov. Kde to všetko končí? Vo vode ktorú denne pijeme.. Áno dobre počujete! Viete prečo?

Pretože tento odpad, či už z domacností, z továrni, obchodov, podnikov ale aj stavebný materiál skončí na skládke. Čo je to skládka? Jednoducho sa zoberie odpad a kopí sa do veľkých kopcov, ktoré sa potom iba zakopú zeminou a všetci sú štastní pretože to nevidia.. Čo sa v skutočnosti stane? Odpad sa začne rozkladať a presakovať do pôdy a tým aj do spodnej vody.. Tento moderný spôsob zbavovania sa odpadu zasiahol už mnohé krajiny na svete ale aj Slovensko! Na Slovensku nemáme pitnú vodu.. je plná arzénu, chemikalií, toxínov, herbicídov z polì, ktoré su v pravidelných intervaloch striekané proti škodcom alebo aby poľnohospodárske podniky nemali škodu. Bez ohľadu na to aký to ma na nás dopad... Čo robiť? V prvom rade nekupujte produkty balené v plaste a to myslim aj sáčky na smeti. Ked pojdete nakupovať zoberte si krabicu, ktoru nájdete každom obchode. Použite ju namiesto tašky a doma ju pouzite na smeti. Tak ako to robím ja. Prestante používať pracie prostriedky...

Otrávite tým iba vodu a ryby ktoré aj tak skončia na našom tanieri. Namiesto toho používajte orechy na pranie. Je to oveľa lacnejšie a hlavne šetrnejšie k prírode a resp aj k vam-k nám. Nepožívajte chemické prostriedky, všetko sa dá krásne umyť sódou bikarbónou, liehom, soľou či obyčajným octom. Nepožívajte papierové vreckovky na toaletách,pretože iba plytváte papierom a vzácnymi stromami, radšej si osušte ruky prirodzene nakoľko sušiče obsahujù ešte viac bakterií ako pred umytím..

Treba začať v malom. Budete mať plnšie penaženky a dobrý pocit na duši, pretože ste pomohli našej planéte a naším budúcim generaciám a ostatným živočíchom.

ELI ♡

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Nezavisla...

Chceš vedieť, keď Eli pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.