Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Montenegro - kráska na Jadrane

Travel guide plný fotiek a tipov prečo vymeniť Chorvátsko za skvelú krajinu akou je práve Čierna Hora..

Bol začiatok marca a s partiou rozmýšľame, kam cez leto pôjdeme k moru. Sme časovo obmedzení, keďže kamoš pracuje v Rakúsku a na Slovensko chodí iba medzi sezónami. To znamená, že do úvahy prichádzajú len prvé dva júnové týždne. Najskôr sme pozerali destinácie ako napríklad Španielsko, Grécko, Chorvátsko. Asi po týždni hľadania lacných leteniek a ubytovania som natrafila na článok o Čiernej Hore. Celkom ma to zaujalo a tak som začala pozerať letenky a ubytovanie. Partia odsúhlasila a do pol hodiny sme už mali všetko booknuté.

Letenka a Ubytovanie

Letenky sme kupovali cez spoločnosť Wizz Air s odletom z Budapešti ( 5.6 - 14.6 ). V cene letenky mal každý príručnú batožinu a jednu veľkú podpalubnú sme si dokupovali všetci 4 spolu. Čiže dokopy nás to vyšlo na 83,5 EUR spiatočne na osobu.

Ubytovanie sme našli na Booking.com. Bývali sme v apartmáne. Cena na osobu na celý pobyt bez stravy nás vyšla na 94,5 EUR. Ubytovanie sme hľadali v letovisku Budva.

Prikladám odkaz na ubytovanie https://www.booking.com/hotel/me/arvala-lux-apartments.sk.html

Dovolenka v Čiernej Hore

Ako som už vyššie spomínala leteli sme z Budapešti. Do Pešti sme šli autom, ktoré sme odparkovali na letisku. Parkovné vyšlo cca na 25 EUR na 10 dní za auto. Let trval približne hodinu a pol a prileteli sme do hlavného mesta Podgorica.

Letisko bolo ale vzdialené pár kilometrov od centra. Toho sa ujali taxi služby a ak sa chcete dostať z letiska do mesta, neostáva Vám nič iné len zobrať si taxík. Taxíkom sa za 12 EUR viete dostať na autobusovú stanicu do Podgorice, alebo priamo taxíkom ísť už do Vašej destinácie samozrejme za vyššie ceny. My sme sa rozhodli sa poskladať na cestu taxíkom za 12 EUR na stanicu. Z autobusovej stanice nám hneď išiel spoj do Budvy. Cena lístka stála 6 EUR na osobu. Táto možnosť bola lacnejšia. Po hodine cesty, ktorú sme všetci prespali sme prišli na autobusovú stanicu do Budvy. Ešte na stanici sme si kúpili dátovú kartu za 5 EUR - 10GB a vydržala pre 4 ľudí akurát na 10 dní. A potom sme sa taxíkom doviezli k nášmu ubytovaniu.

Budva tip: Neskočte na vysoké ceny taxíkov, ktoré sú zaparkované hneď pri autobusovej stanici. Pre istotu sa spojte s domovníkom pre odporúčanie, ktorým taxíkom Vás to bude stáť najlacnejšie.

Bývali sme na vyvýšenom prízemí a tak sme nevideli na more a ani sme nebývali priamo na pláži, ale vôbec nám to neprekážalo a z ubytovania sme boli nadšení. Mali sme vynikajúceho domáceho, ktorý nám bol vždy k dispozícii a v každej situácii sa nám snažil pomôcť.

Pláž od apartmánu bola vzdialená cca 10 minút chôdze. Po ceste sme mali 3 reštaurácie, rýchle občerstvenie, 2 supermarkety (navštevovali sme supermarket Aroma), turistickú kanceláriu s výletmi a dve pekárne.

Čo sa týka cien v obchodoch sú veľmi podobné ako u nás. Niečo majú o niečo drahšie a niečo zase lacnejšie. Ceny v reštauráciách sú rôzne. Kedže Budva je jedna z najnavštevovanejších lokalít v Čiernej hore, tak ceny sú o niečo vyššie ako na Slovensku. Ale samozrejme nájdete aj lacné reštaurácie.

Forsage - na túto reštauráciu sme dostali odporúčanie od nášho domáceho, bola cestou na pláž. Cenovo bola trošku drahšia, ale jedlo bolo adekvátne cene.

Odporúčame reštauráciu na pláži „Zeleny Gaj“ vynikajúce jedlo a skvelá obsluha. Ceny sa tam pohybovali cca okolo 6 - 8 EUR a niekoľkokrát sme tento podnik navštívili.

Medzi ďalšie skvelé podniky určite patrí aj „The Old Fisherman's Pub“ nachádza sa pri prístave, kde máte výhľad na staré mesto.

Blízko starého mesta nájdete pasáž kde sa nachádza množstvo rýchlych občerstvení. Čo sa týka pitia, odporúčame pivo „Nikšičko“, ktoré čapované majú tak za 2-3 Eurá, samozrejme záleží kde si ho dáte. Nájdete tam aj české pivá ako napríklad „Staropramen“. Skôr pre ženské pohlavie odporúčame skvelý cider „Somersby“, ktorý nájdete aj na Slovensku v Bille.

Počasie - Na každý deň dovolenky nám hlásili dážď. Pršalo nám len v deň príchodu v noci a v deň odchodu v noci. Aj keď boli mračná ako z niektorých fotiek uvidíte tak šťastie sa na nás usmialo a počasie bolo skvelé.

A čo robiť v Budve ? Staré mesto – Stari Grad si zamilujete vďaka úzkym uličkám s malým námestím. Do starého mesta sa dostanete cez jednu z piatich vstupných mestských brán. Nachádza sa tu citadela a aj katedrála svätého Jána Krstiteľa. V noci má staré mesto nádhernú atmosféru.

V blízkosti Starého mesta na už vyššie spomínanej pasáži nájdete okrem fast foodov aj obchodíky so suvenírmi, ale aj kluby pod holým nebom. Každý party človek si tu príde na svoje. Napríklad Ambiente, Trocadero, Maltez. Otváracia doba je od 21:00 každý deň a party trvá do 1 hodiny ráno. O jednej sa hudba vypne, ale v podniku môžete sedieť naďalej. Vstup je voľný. Takže ak máte radi nočný život je Budva stvorená práve pre Vás.

Pláže – Najznámejšia pláž v Budve je Slovenska plaža.

Pláž, na ktorú sa oplatí ísť aspoň pozrieť je Mogren. Piesková pláž, ktorá je vždy preplnená a je rozdelená útesom na dve časti. Ak sa chcete dostať na druhú časť Mogren pláže, prejdete dierou v útese. Voda na pláži bola naozaj čistá.

Pláž, ktorú sme od apartmánu mali najbližšie, nám prišla asi najkrajšia a nebola ani veľmi preplnená ľuďmi. Bola kamenistá, čo nám vyhovovalo najviac.

V Budve na každom rohu nájdete stánky, ktoré ponúkajú rôzne výlety do okolia. Oplatí sa ísť napríklad na ostrov, ktorý je situovaný oproti Budve - Sveti Nikola alebo nazývaný aj "Hawaii". Môžete sa tam ísť na celý deň okúpať. Cena na tento ostrov je 3 Eurá.

Medzi dalšie zaujímavé výlety je napríklad celodenný výlet do Chorvátskeho Dubrovníka. Cena vychádza na 30 EUR. Dubrovník je známy aj vďaka seriálu Game of Thrones. My sme sa, ale rozhodli ísť na celodennú plavbu loďou po Boke Kotorskej. Odjazd bol v ranných hodinách. Plavba začínala v Budve.

Našou prvou zastávkou bola pláž „Zanjice“. Mali sme tu hodinový rozchod. Mohli ste sa okúpať v mori, ísť do „Blue Cave“ alebo si len tak posedieť v reštaurácii. More tu bolo úplne nádherné.

Po nástupe na loď sa podával obed. Mohli ste si vybrať buď mäso alebo rybu za 6 EUR. My sme ochutnali z oboch jedál, ale odporúčame sa radšej najesť v reštaurácii kde za podobnú cenu dostanete rozhodne väčšiu porciu.

Ďalšia zastávka bolo mestečko Herceg Novi. Tu sme tiež mali tak hodinku/hodinku a pol rozchod. Mohli ste sa buď kúpať alebo sa ísť poprechádzať po meste. My sme zvolili mesto a to bolo nádherné.

Predposlednou zastávkou bola „Our Lady of the Rocks“ – je to jeden z dvoch ostrovčekov pri pobreží mesta Perast. Je to umelý ostrov vytvorený hradbou skál a potopením starých a zadržaných lodí naložených skalami. Nachádza sa tu Rímskokatolícky kostol Panny Márie zo skál – najväčšia budova na ostrove. Nachádza sa tu aj malé múzeum.

Našu plavbu zakončujeme v meste Kotor. Máte na výber - ísť sa pokochať stredovekým mestom, ktoré patrí k jedným z najlepšie zachovaným v juhovýchodnej Európe alebo sa ísť pokochať nádherným výhľadom na pevnosť sv. Ivana, ktorá sa nachádza priamo nad mestom. My sme boli už dosť unavení a hladní tak sme sa rozhodli ísť už len na večeru. Cestu naspäť do Budvy sme už absolvovali autobusom.

Navštívili sme počas nášho pobytu aj Tivat. Tivat má vlastné letisko a veľký prístav. V čase keď sme tam boli, bolo mesto dosť vyľudnené. Cestu tam sme šli autobusom a naspäť taxíkom.

Jedným z top zážitkov dovolenky bol určite výlet do Sv. Štefana. Z Budvy chodia spoje pomerne často a za smiešnu sumu. Autobusom idete popri pobreží. Po príchode do tohto malého mestečka sme sa rozhodli ísť na vyhliadku „Crkva Sveti Sava“ vysoko nad mestom. Popravde nevedeli sme ako sa dostať hore pešo a tak nám domáci odporučili ísť taxíkom. Predsa len už bolo dosť hodín. Vyviezli sme sa teda taxíkom a boli sme naozaj šťastní, že sme tú cestu nemuseli absolvovať pešo. Taxík nás vysadil a my sme sa nevedeli vynadívať na ten krásny výhľad. Hore sme strávili asi hodinu.

Hore sa okrem vyhliadky nachádzal aj kostolík a mini obchodík s výrobkami. Pán nám poradil aby sme cestu dole absolvovali „skratkou“. Áno skratka to bola, ale tá pozostávala z neoznačeného „chodníku“, strmých pasáží a lesa. Vyšli sme nakoniec pri cintoríne a popri hlavnej ceste sme šli znova smerom k mestečku Sv. Štefan.

Nakoniec sme sa ešte prešli popri pláži až k ikonickému ostrovčeku. Na tento ostrovček sa žiaľ dnu nedostanete. Momentálne slúži ako hotel.

Čierna Hora je láska na prvý pohľad. Ak sa rozhodnete ísť či už k moru, alebo na turistiku na severe krajiny určite neoľutujete.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu

Chceš vedieť, keď nemcova.cloo pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.