21.8.2018 13:01

Katarína Knechtová – Svety

Posledná séria Superstar poriadne rozvírila vody okolo slovenskej speváčky Katky Knechtovej, ktorá bola rozoberaná v najrôznejších plátkoch. Využila príležitosť a svetlo sveta uzrel nový singel Svety.

Neboli to vyjadrenia o hudbe, či jej spevácke umenie, čo počas i po speváckej súťaži najviac zaujali verejnosť. Skôr to boli jej divoké narážky, či platonická láska k jednému so súťažiacich. Katka bola dovtedy známa ako charizmatická hudobníčka s jedinečným hlasom a na nedostatok roboty sa iste sťažovať nemohla. Bolo jej „porotcovanie“ v Superstar ozaj také potrebné? Fakt by nás zaujímalo, čo si o tomto myslí aj samotná Katka. ;)

Sisa:

Katarína Knechtová mi nikdy neprekážala tak, ako ma vedia iritovať niektoré speváčky. Lenže po jej „porotcovaní“ a určitých výrokoch na adresu súťažiacich v Superstar, som si povedala, wtf? Môže niekoho takto urážať?

Ja viem, viem, je to telka a bla bla a tí ľudia s tým musia rátať. Bla bla.

Ale odtiaľ potiaľ!

Aby som na ňu nehovorila len zle, boli aj momenty, keď sa súťažiacich zastala, keď rýpal Habera. Ale to zlé, čo urobila vo mne utkvelo viac, ako to dobré, čo vykonala.

Nemá zlé pesničky táto východniarka. Spomaľ je krásna, aj Môj bože sa mi páči.

A potom už asi nič, nič tak extra, nech rozmýšľam ako rozmýšľam.

Prepáč Katka, nič to ale nemení na tom, že máš veľmi pekný hlas.

Pesničku Svety som spoznala – ako inak – vďaka nášmu rádiu, no vôbec sa mi neuložila do hlavy. Ide v rádiu a až keď začne refrén, tak ju zaregistrujem, že jáááj, veď to je nová Knechtová, aha. Neviem text. Melódiu iba taký malilinkatý kúsok z refrénu. Čiže nič extra nákazlivé sa tentokrát nekonalo.

Ani ten text mi akosi nedáva zmysel. Na mňa moc komplikovaný, nech čítam aj trikrát dookola. Napríklad slová „Ak túžiš lietať, riskuj pád. Veď vždy je tu niekto, kto ťa má rád.“ Tie dve vety mi spolu vôbec nehrajú. Čo to znamená? Prvú vetu chápem. Lietanie nie je sranda a veľa ľudí sa stále bojí. Ja idem, veľmi rada idem a risknem radšej ten pád, aj keď je veľmi málo pravdepodobný. A spieva „veď vždy je tu niekto...“ Čo to má spoločné s lietaním? Že aj keď padnem na h*bu, lebo rúbem vysoko, alebo aj doslovne, spadnem z balkóna/okna/lietadla, je tu niekto kto ma má rád a bude ma mať rád napriek tomu, že som spadla? To je spadnutie až taká tragédia? Pokiaľ teda nejde o pád lietadla....

No dobre, celé mi to príde také nadpozemské. Aj tá melódia, aj text. Počúvam pesničku a predstavujem si víly, alebo aj bosorky, tancujúce okolo ohňa.

Ale ja som nohami pevne na zemi, lietam len lietadlom, niekedy uletím vo fantázii. To je celé.

Preto za mňa tak 5/10.

Juraj:

Som trošku viac nachcípaný. Už ma to drží dlhšie (predovšetkým kvôli klíme), no prerástlo to už v niečo väčšie. Možno to bude tým, že som sa už dva roky nekúpal v mori! A vy ako trávite leto? :)

Katku Knechtovú som mal donedávna zafixovanú ako svojskú, energickú speváčku z východu Slovenska kde nič nie je, ktorá robí svoju robotu ozaj dobre. Jej hlas dokážem rozpoznať medzi všetkými a jej piesne mali svoju umeleckú hodnotu. Moje prvé kontakty s Katkou siahajú ďaleko, ďaleko... Ešte do čias keď spievala ako mladá žaba s IMT Smile. Potom od konca 90-tych rokov spoluzaložila kapelu Peha a nasledovalo ozaj úspešné obdobie, podľa mňa, tých najlepších piesní.

Od roku 2008 je Katka na sólovej dráhe. Dočítal som sa o veľa úspešných projektoch, na ktorých sa zúčastňovala, o spoluprácach i anglických songoch. Ja osobne som ju však mal rád vtedy dávnejšie, teda hlavne jej tvorbu. Potom ma, na pár výnimiek, nič nejako veľmi neohúrilo. U mňa si to však Katka pokazila vystupovaním v speváckej súťaži Superstar, kde mala úlohu porotkyne. Nechcem o tom radšej písať. Názor si utvorte (alebo ste si už utvorili) sami...

Súťaž Superstar však značku Katarína Knechtová určite v „Česko-Slovensku“ zviditeľnila oveľa viac. A tak by bola škoda nevyužiť všetku tú mediálnu pozornosť. Najviac sa však rozoberal jej vzťah so „zajačikom“ z finálovej desiatky. Kto ho vie, či slúžil ako podklad pre singel Svety. Ten začal byť hraný a obľúbený v oboch krajinách a Katarína nemá núdzu o koncerty doma i u susedov.

Pieseň začína sovami: „Mám dušu blázna, čo stále hľadá.“ Hmmm... asi na tom niečo bude :) Potom spieva, že nechce stáť na jednom mieste a že túži lietať a že je tu vždy niekto, kto ťa má rád. Zdanlivo je to celkom fajn. Vo mne to však evokuje akúsi povrchnosť. Je predsa veľa ľudí, ktorí ťa môžu mať radi. Je to však tá pravá láska? Je to ľúbenie, či milovanie?

Potom mi príde ako také nachádzanie útočiska v telesnosti: „Chyťme sa za ruky“ a ďalej „Zastavme bozkom svet. Netúžim po inom. Čo viac si môžeme priať?“

Pripadá mi to tak, že poďme si užívať! Stále v pohybe, hore-dole, stále niečo robiť. A to najlepšie nakoniec, sexovať! Ako by to bolo to najvác... Dnešná doba nás predsa k tomu vedie. Užívať si života. Veď sa máme radi. „Hééééj ty! Pekná blondína. Máme sa radí však? Veď sme si takí podobní. Ako by sme sa poznali roky. Poď chyťme sa za ruky a poďme zastaviť bozkom svet. Netúžim po ničom inom... len ťa dať dole... Čo viac si môžeme priať?“

Inak, čo hovoríte na Katkin piercing – krúžok v nose? ala kravička Milka? Vlastne blbosť. Krava Milka nemá takýto krúžok v nose. Keby si ho Katka dala pred 10-15 rokmi tak v poriadku. Budiš. Ale podľa mňa sa takejto už zrelej žene nehodí.

Katkine piesne si vždy rád vypočujem. Mám však rád tie staršieho dáta. Verím, že nastane v jej živote troška pokojnejšie obdobie a teším sa na jej nové songy.

FOTO: Pixabay

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Sme dvaja kolegovia, dajme tomu, že sa voláme Sisa a Juraj a každý deň si popri práci počúvame rádio. Rozhodli sme sa preto zamyslieť nad textom našich evergreenov, ktoré hrávajú stále dokola... Vždy si radi vypočujeme aj váš názor :)

Chceš vedieť, keď sisa.juraj pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.