22.10.2018 11:04

Adam Ďurica - Holubička

Ak sa na Slovensku hovorí o štýlovom pohodovom spevákovi, ktorý je navyše fešák, filter vyhľadávača by určite vypľul meno Adam Ďurica. Momentálne fičí jeho pieseň Holubička. Hodili sme po nej očkom...

Sisa:

Táto pesnička má v sebe čosi ľudové a to teraz asi dosť fičí. Veď ako sa darí Ondrovi Kandráčovi s jeho ľudovkami v modernom prevedení! Preto sa nečudujem, že to Adam takto „ľudovkovo“ poňal.

Nemôžem si pomôcť, ale mne to pripomína pesničku Holubienka sivá od Gladiátora...Obe sú také trošku smutné, lebo holubienka či holubička je akási príliš rozlietaná a smutná a svoju depresku prenáša aj na svojho milého.

Holubienka sa mi páči trošku viac ako holubička. :-)

Lebo Holubienka bola prvá.

A dosť robí aj to, že keby ma chcel niekto takto romanticky oslovovať, asi nech mi radšej hovorí Holubienka, lebo holubička mi pripomína ten sprostý vtip, že chyť si jazyk a povedz „princezná má holubičku.“ Vyskúšajte, ak nepoznáte, chyťte si ten jazyk a pochopíte.

Ale nerobte to na verejnosti, je to vážne trapošina. Taký vtípek pre pubertiakov, ktorí práve zistili, že existuje aj druhé pohlavie a je to strašne chichi.

V piesni sa mi páči slovné spojenie Raz sa vráti do chladných dní jar. Asi to bude tým, že u nás v práci je vždy v pondelok zima ako v ruskom filme a tak ja dnes dosť mrznem....

A tiež dúfam, verím (!) že v utorok príde jar (alebo rovno leto!) a bude to tu vykúrené a bude mi teplo.

Zamýšľam sa aj nad týmto:

„...uletela moja milá uprostred noci mesačnej. Zo strachu, že niekto iný bude vládcom srdca jej. Možno som jej to čo chcela dával primálo, postavil som klietku lásky už viem, že to ju vyhnalo....“

Podľa môjho názoru si jej asi toho dával priveľa, nie primálo. Bála sa, že úplne ovládneš jej život a ona chcela byť slobodná, tak radšej uletela, kým si nezabuchol klietku lásky a potom by už neutiekla vôbec. Čiže nie primálo, ale priveľa!

Menej je niekedy viac, kamarát!

Snáď si sa poučil a v ďalšom vzťahu nebudeš tak tlačiť na pílu a nebudeš ženu toľko obmedzovať. ;-)

Inak pekná pieseň a aj feši spevák. Mne sa tieto moderné piesne s nádychom ľudovky celkom páčia. No a ešte keď ich spieva pekný chlap, nie je o čom! :-)

Juraj:

Príbeh Adama Ďuricu je príkladom toho, že aj keď sa človeku nezadarí vtedy keď to očakáva, nemusí to znamenať totálny neúspech, či koniec. Adamova cesta začala v šestnástich rokoch v prvej sérii najznámejšej speváckej súťaže, kde ako "mladý vrabčiak" skončil tesne pred bránami finále. Nevzdal sa a dnes je jedným z najhranejších slovenských interprétov. Čím to je? Keď sa tak na to pozerám, asi platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Totiž, všetky Adamove piesne, ktoré žnú úspechy, majú jednoslovný názov... Všimli ste si to? Mandolina, Neľutujem, Jazero, Spolu.... Tentoraz je to Holubička :)

Akože, u mňa zabil piesňou Predpoveď počasia. Že ste ju ešte nepočuli? :) Tak šup-šup do toho. Ja som si ju musel pustiť ešte raz. Dobre som sa pobavil. Aj keď mi v texte chýbala nejaká ta tlaková níž, či oklúzny front. Opäť platilo pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Dosť už o nepodstatných veciach.

Adam vyšiel na svetlo sveta s novým hitom Holubička. Text mu napísala Sima Martausová. Zaujalo ma to, lebo Simu mám veľmi rád. Veď kto nie, že? Tak som za započúval do textu a rozmýšľam, o kom táto pieseň asi je?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o akúsi symboliku. O vzťah muža a ženy. Kde holubička je práve to nežné pohlavie, ktoré bolo väznené vo vzťahovej klietke a tak sa urvala a šla si užívať. Slobodaaa! Samozrejme chlap tým pádom zostal na ocot a ťažko to znášal. To len tak v skratke samozrejme...

V skutočnosti však ide o skutočný príbeh chovateľa holubov, ktorý prvýkrát posiela svojho zverenca - holuba, teda konkrétne holubicu - poštovú, na dlhú cestu so správou. Bojí, sa ako to zvládne, ako obstojí v ťažkých tatranských podmienkach, v búrke, výške, v noci... Ono si je potrebné uvedomiť, že medzi trénerom a jeho zverencom vzniká veľké puto. Každé "tenkrát poprvé" je potom niečo špeciálne, plné očakávaní, kopec citov, rozlúčka a všetko čo k tomu patrí. A špeciálne sú očakávania u poštových holubov. Či dorazí do cieľa, či sa vráti späť a podobne. Počul som o tom jeden výborný vtip od legendárneho rozprávača Andera z Košic... keď na neho natrafíte spomeňte si na hit od Adama Ďuricu o poštovej Holubičke.

Samozrejme Adamovi i Simonke patrí veľký obdiv za pekné dielo. Prajeme piesni veľa úspechov ;)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Sme dvaja kolegovia, dajme tomu, že sa voláme Sisa a Juraj a každý deň si popri práci počúvame rádio. Rozhodli sme sa preto zamyslieť nad textom našich evergreenov, ktoré hrávajú stále dokola... Vždy si radi vypočujeme aj váš názor :)

Chceš vedieť, keď sisa.juraj pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.