Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša
25.8.2018 23:35

Saint-Tropez Jadranu

Saint-Tropez Jadranu alebo Saint-Tropez čechov a slovákov ako môžme nazvať chorvátske mestá Tribunj a Vodice.

Tribunj a Vodice sú mestá v Chorvátsku, ktoré sa nachádzajú v Šibenicko- kninskej župe. Nachádzajú sa 15 km severozápadne od mesta Šibeník. Mestá Vodice a Tribunj spája spoločná história, nakoľko tieto mestá boli pod jednou administratívou do augusta 2006 kedy sa Tribunj oddelila od Vodic. Mestá sú od seba vzdialené cca 2km ale vzhľadom na rozvoj "aglomerácie" miest, rozrastanie sa oboch miest a žiadanej turistickej destinácií je pravdepodobné, že mestá o pár rokov budú spojené ako jedno veľké mesto.

V tomto blogu sa budem venovať mestu Tribunj. O tomto krásnom meste na Jadrane so starovekými uličkami a typickou stredomorskou architektúrou boli prvé písomné zmienky z roku 1463, v tom čase mesto nazývali Tribohunj. Tribunj i Vodice boli kvôli svojej polohe často napádané Turkami, z tohto dôvodu na vrchu svätého Nikola postavená pevnosť Jurjevgrad. Tribunj v preklade zo staroslovienčiny má význam "miesto, obetovania" resp. "miesto, tam kde sa obetuje" . Z tohto názvu môžme predpokladať, že na vrchu svätého Nikola za dávnych čias sa vykonávali rôzne obetovania pre staroslovienskych "bohov" v ktorých verili starý slovania.

V dnešnej Tribunji, ktorá sa dotkné sŕdc každého návštevníka a vryje sa mu do pamäte, sú badateľné rôzne doby rozvoja mesta. Na ostrove vedľa prístavu sa nachádza najstaršia časť mesta tzv. Staré mesto. Ide o ostrov, ktorý je spojený so zvyškom mesta kamenným mostom ten dáva typickú krásu mestu. V tomto starom mesta sa nachádzajú v strede úzke uličky medzi klasickými chorvátskymi kamennými domami resp. domami s typickou stredomorskou architektúrou. A po obvode tohto ostrova je časť prístavu a rôzne reštaurácie a chorvátske "konobi" (chorvátske krčmy) .

V celom meste, na pobreží mesta kotvia lode. V meste sa nachádza prístav v ktorom môžte nájsť od luxusných jácht cez rybárske lode po vodné skútre. V prístave kupujú majitelia či kuchári reštaurácií čerstvo ulovené ryby, ktoré o pár hodín končia na tanieroch turistov.

Veľa z vás si položí otázku, že veľký prístav v takom malom meste, to musí mať dopad na znečistenie mora pozostatkami rýb rybármi. Práve naopak flóra a fauna podmorského sveta je bohatá pre milovníkov potápania. Dajú sa tu pozorovať húfy rýb, krabov, morských ježkov dokonca aj morské hviezdy.

V meste sú dve pláže. Pláž Zamalin, ktorá je na západnej strane mesta a pláž Bristak, ktorá sa nachádza na východnej strane mesta a po pri pobreží sa dá dostať do Vodic. Ak by ste išli do Tribunji s malými deťmi tak odporúčam pláž Bristak kde je kamenistá a väčšia pláž s pozvaním vstupom do mora. Pri pláži Zamalin sa skorej vyskytujú útesové kaskády do mora.

Ak by vám prišla chuť ísť na plavbu na more dajú sa v prístave a v rôznych požičovniach v meste a na plážach požičať jachty, skútre alebo menšie lode. Taktiež sa dajú v meste rezervovať výlety do národných parkov. Národný park Krka alebo Národný park Kornati. Ceny sa za celodenný výlet pohybujú za osobu okolo 300 kun a za dieťa do 6 rokov 180 kun, ak vás bude skupina nad 6 ľudí dajú sa zjednať zľavy. Tieto výlety sú organizované z Vodic ak je málo ľudí z Trbunji, ale pri objednávaní výletu vám zabezpečia transport do Vodic. Tieto výlety sú celodenné a v cene je obed s aperitívom, turistický sprievodca a celodenné občerstvenie.

Vzhľadom na históriu mesta a polohu mesta sa v Tribunji nachádza veľa historických pamiatok alebo pamiatky ako symbol mesta. V Tribunji ako už bolo spomenuté je pevnosť Jurjevgrad ( z pevnosti sa dajú fotiť krásne fotky západu-východu slnko, a tiež nočné obrysy mesta Tribunj a Vodice. Pri pevnosti je postavený kostol z 15. storočia. Tento kostol je zasvätení svätému Nikolasovi. Taktiež v meste je kostol Blaženej panny Márie, a ďalšie kostolíky ako kostol Panny Marie a Cirkvi Ježišovej ktoré skorej slúžia ako kaplnky. V centre mesta je vyrobená mosadzná socha somára - osla ako symbol mesta. Práve na jednom z ostrovov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti mesta sa nachádza oslia svetová rezervácia. Slúži na ochranu oslov a mulíc. Pre túto zaujímavosť je somár symbol mesta.

V meste sa tiež v auguste konajú oslie dostihy, tiež sa koná Rybárska noc. Taktiež žije noční život v meste nespočetné množstvo reštaurácií a "konob" láka návštevníkov mesta a koná rôzne živé vystúpenia muzikantov. Určite ochutnajte zmrzlinu u tamojších zmrzlinárov.

HVALA HRVATSKA

instagram Váš @iamm4rtinmk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
24yo Travel⚫Photography⚫ OneAroundTheWorld @gamy.lavandeland

Chceš vedieť, keď martinmk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.