Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Poď a vychutnaj si atmosféru Gaudího Barcelony.

Srdcovka v podobe španielskej Barcelony.

Navštíviť Barcelonu bol spontánny nápad môjho priateľa, čo ma milo prekvapilo a zároveň som veľmi rada, že vybral práve túto destináciu a hneď mi aj poslal cenovo prijateľné letenky. Leteli sme z Budapešti a spiatočné letenky nás stáli približne 65 eur (koniec februára - 5 dní).

Pred asi 4 rokmi som navštívila španielsku Andalúziu na 5 týždňov v rámci intership, a na moje prekvapenie som si Španielsko zamilovala a na tie krásne miesta mám nezabudnuteľné spomienky.

Veľmi ma očarila španielska kultúra, spôsob života a hlavne prevažne slnečné počasie. To všetko nás teda čakalo aj v Barcelone a som rada, že som sa do Španielska mohla opäť vrátiť.

Príjemne teplo aj vo februári.

Pred cestou sme si zarezervovali transfer z letiska El Prat do centra mesta - Placa de Catalunya - 5 minút pešo od La Rambla (Aero Bus - do 10 € spiatočný lístok). Prijateľné ubytovanie sme si zabezpečili v najužšom centre mesta, v jednej z vedľajších ulíc La Ramble. Na promenádu sme to mali 2 minúty pešo.

Ubytovanie (4 noci - do 150 €) sme mali bez stravy, nakoľko sme chceli vyskúšať rôzne španielske jedlá a dobroty. Na raňajky sme chodili do hotela, ktorý bol hneď oproti nám, obedovali sme v reštauráciách, ktoré sme si vybrali podľa recenzií na stránke Trip Advisor (výber reštaurácie sme volili podľa toho, na čo sme mali chuť a čo bolo zároveň najbližšie k našej aktuálnej polohe, nakoľko sme skoro celý náš pobyt chodili pešo a tým spoznávali zákutia Starého mesta.

Vzhľadom k tomu, že je môj priateľ veľký fanúšik futbalu, prišiel opäť so skvelým nápadom, a to ísť na futbalový zápas FC Barcelony (lístok stál cca 68 € - miesta sme mali v rohu, ale výhľad sme mali naozaj super). Odporúčam, neskutočný zážitok :) My sme síce všade chodili pešo, no futbalový štadión bol trošku ďalej, tak sme si zabezpečili lístky na metro.

Samozrejme, že doprava po meste funguje aj autobusmi, taxíkmi atď. Čo sa týka cien, tie by som prirovnala k tým našim - čiže to hodnotím veľmi pozitívne, či už ide o potraviny, stravu, dopravu, vstupné na atrakcie, oblečenie ...

A teraz niečo o počasí.. Keďže sme cestovali vo februári, čo je u nás ešte celkom chladný mesiac, boli sme veľmi milo prekvapení, že v Barcelone bolo príjemných 23-27 stupňov. Počasie bolo vhodné aj na osviežujúce kúpanie v mori, čo samozrejme domáci aj turisti využili a neďaleká pláž Barcelonetta nezívala prázdnotou. Počas nášho celého pobytu sme mali krásne slnečné počasie, čo určite prispelo k vytvoreniu pozitívneho dojmu z výletu.

Cez mesto na pešo - Tour de Barcelona.

Potulky starým mestom sme začali na La Ramble (najznámejšia španielska promenáda - umelci, kaviarne, reštaurácie, obchodíky...), pokračovali sme k stĺpu a soche K. Kolumba, odtiaľ k prístavu a následne na najlepšiu mestskú pláž na svete Barcelonetta, pri ktorej sa nachádza promenáda. Barcelona je plná historických pamiatok a nádherného umenia. Za tých pár dní sme toho videli naozaj dosť.

Výnimočnými sú hlavne architektonické diela známeho umelca A. Gaudího - najznámejším dielom, ktorého výstavba ešte stále nie je ukončená, je impozantná katedrála Sagrada Familia. Pôsobí naozaj architektonicky veľmi zaujímavo. Nachádza sa pred ňou menší park a mini námestíčko, kde je možné si zakúpiť lístok na vstup do vnútra katedrály (cca 20 €).

Ďalšími Gaudího dielami, ktoré môžete v Barcelone vidieť a odporúčam nevynechať, sú Casa Batlló, Casa Mila, Park Guel a pod.

Park Guel sa nachádza na kopci s výhľadom na celé Staré mesto, kde je vidieť z diaľky Sagradu Familiu, prístav, ktorý je na opačnej strane, či oblasť modernejšej časti Barcelony. Časť rozsiahleho parku je verejne dostupná, avšak do druhej časti je potrebné zakúpiť si vstupenky. Odporúčam, pozrieť si otváracie hodiny a časy vstupov. Tento park je považovaný za jeden z najzaujímavejších parkov na svete.

Treba vidieť, zažiť a vychutnať.

Ďalej by som odporučila aj Museo Picasso, kostol Santa Maria del Mar a lanovku, ktorá vedie z prístavu na kopec Montjuic a ponúka nádherné panoramatické výhľady na centrum Barcelony (cena lístku - spiatočný lístok cca 16,50 €, jednosmerný lístok – 11 €).

Na kopci Montjuic sa nachádzajú záhrady, miesta na odpočinok a pamiatka v podobe Národného múzea katalánskeho umenia, odtiaľ je nádherný výhľad na spievajúcu fontánu La Font Mágica. Cestou dole je možné vidieť areál, v ktorom sa konajú veľtrhy - Fira de Barcelona. Určite by ste nemali vynechať ani Zábavný park na hore Tibidabo, kde sa nachádzajú zaujímavé atrakcie, kolotoče a krásne výhľady.

Po celom meste nájdete obchody so suvenírmi, podniky s rýchlym občerstvením či s typickými španielskymi jedlami. My sme ochutnali Churros s horúcou čokoládou, Paellu, Nachos, šunku Jamon, tapas v podobe smažených zemiakov s omáčkou, či najobľúbenejší španielsky nápoj Sangria.

Múdry portál Trip Advisor, nám odporučil tržnicu Mercat de la Boqueria, vzdialenú asi 5 minút od nášho ubytovania - čakalo nás teda príjemne prekvapenie. Nachádzali sa tam stánky, kde ste si mohli nechať pripraviť čerstvé raňajky, ale hlavne stánky s čerstvou zeleninou a ovocím, nakrájaným ovocím v kelímkoch. Nechýbali tam ani morské plody, ryby, šunka Jamón, mliečne výrobky, či syry rôznych druhov.

Spomeniem však aj jednu negatívnu skúsenosť - v niektorých úzkych uličkách bol dosť nepríjemný zápach, a to aj napriek tomu, že uličky chodili pravidelne čistiť s mini cisternami. Avšak ani tento malý nedostatok, nám nepokazil celkový príjemný dojem z nášho 5-dňového výletu.

Zápas futbalového klubu FC Barcelona.

A na záver – zážitok z účasti na futbalovom zápase domáceho mužstva. Aj keď zápas nepatril medzi tie najatraktívnejšie (súperom FC Barcelony bol menej známy španielsky klub), no atmosféra na štadióne bola naozaj ohurujúca, a to v pozitívnom zmysle slova. Nielen samotný zápas, ale aj spontánnosť športových divákov vytvárala tú nádhernú atmosféru, ktorá určite dokázala očariť aj tých menej aktívnych futbalových fanúšikov (ako som ja).

Zápas sa konal na domácom futbalovom štadióne FC Barcelony - Nou Camp. Je to najväčší európsky štadión s kapacitou necelých 100 tisíc divákov. V jeho priestoroch sa nachádza aj múzeum futbalového klubu FC Barcelona, ktorý sme my však navštíviť nestihli, no stojí za zmienku. Barcelonu som si nesmierne zamilovala, a musím povedať, že táto destinácia je mojou srdcovkou! Verím, že sa mi podarí toto mesto ešte niekedy znovu navštíviť.

Jedinečnú atmosféru Barcelony si môžete užiť aj prostredníctvom pohodovej pesničky - https://www.youtube.com/watch?v=OVO4LhrOFiY

Enjoy :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď martinakiszelyova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.