Vývoj mobilných telefónov za posledných 35 rokov

Medzi technológie s najväčšou mierou pokroku patria určite telefóny , ktoré si prešli markantnými zmenami dizajnu, veľkosti, výkonu a funkcií ktoré ponúkajú.

1983 – prvý mobilný telefón

Motorola DynaTAC 800x bolo v roku 1983 prvé zariadenie, ktoré zapríčinilo výraznú revolúciu v  komunikácii. Vážil až 800 gramov, batéria vydržala 30minút neprerušeného hovoru a mal v sebe zabudovaný aj LED displej. Za cenu 4000 dolárov ste dostali nie len zariadenie, ale nabíjačku spolu s adaptérom do auta.

1989

V tomto roku predstavila Motorola nový a menší model MicroTAC. Hmotnosť sa znížila viac ako o polovicu na 350 gramov, a veľkosťou sa zmestil do vrecka nohavíc. Konštrukcia telefónu bola vyklápacia a displej dostal lepšie rozlíšenie 96 x 32 pixelov. Cena 2495 až 3595 bola stále privysoká na pomery danej doby.

1990 - 1999

Po tomto roku prichádzajú na trh od výrobcov novinky, ktorí sa začali predbiehať kto príde na trh s niečím lepším. Motorola, Ericsson a Nokia majú v tomto dominantné postavenie na trhu.

V roku 1990 uzrelo svetlo sveta Nokia 1011 s dvojriadkovým monochromatickým displejom, pamäťou na 99 kontaktov a schopnosťou prijímať SMS.

V Roku 1998 predstavuje Ericsson model SH888 s displejom 36 x 19 mm so zeleným podsvietením. Displej obsahuje indikátor signálu, stav batérie, aktuálny čas, číslo volaného.

Po roku 2000

Legendárny model 3310 od firmy Nokia sa stal jedným z najrozšírenejších telefónov na svete. Ponúkala čierno-biely displej so šetričom obrazovky na ktorom bolo možné i hranie hier.

V roku 2002 sa model Nokia 7650 stal jedným z prvých mobilných telefónov, ktoré mali fotoaparát, zatiaľ však len s možnosťou snímania fotografií bez možnosti zaznamenávať video. Ďalším známym modelom bola Nokia 6300. Zariadenie malo v sebe slot pre pamäťovú kartu, množstvo aplikácií i Bluetooth.

V roku 2006 predstavila Nokia svoj model N95, ktorý ponúkal veľký displej, 5-megapixeový fotoaparát, GPS a ako prvý aj pripojenie na wifi.

V roku 2007 sa zrodil prvý telefón firmy Apple. Bol ním iPhone prvej generácie s dotykovým displejom a revolučným jednoduchým a intuitívnym ovládaním, ktorý stanovil dnes už charakteristickú charakteristiku Iphonov.

Dnešnému trhu dominujú viacerí výrobcovia. Medzi najvýraznejšie firmy patria Apple, Samsung, Xiaomi. Pre lepší prehľad o vývoji najnovších mobilov si môžete pozrieť recenzie a porovnania najlepších mobilných telefónov roku 2018.

Mobilný telefón má už 35 rokov. Za toto obdobie prešiel výrazným vývojom. Kde sa táto evolúcia posunie o ďalších 10 alebo 20 rokov?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
18
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Necenzurovane.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.