31.8.2018 20:53

MACOCHA A PUNKEVNÍ JESKNĚ: raj na zemi kúsok od Brna

Aj tebe vyskakujú na Instagrame príspevky Amazonského pralesa či indonézského vnútrozemia? Túžiš aj ty ísť na výlet niekde, kde to vyzerá celkom identicky a nie je to ďaleko?

Priepasť Macocha sa nachádza skutočne len pol hodinku od českého mesta Brno. Je takmer 140m hlboká a pýši sa tým, že je najhlbšia svojho druhu (Light Hole) v Českej republike ale i Strednej Európe. Po okrajoch tejto priepasti sa nachádzajú dva vyhliadkové mostíky (dolní můstek a horní můstek), z ktorých sa môžete pokochať na túto nádheru.

Horní můstek bol vybudovaný v roku 1882 a nachádza sa v najvyššom bode tejto priepasti, takže tým, ktorým sa točí hlava z výšok, neodporúčame sa príliš nakláňať. Dolní můstek bol vybudovaný až v roku 1889 a nachádza sa 92m nad zemou, čiže je veľmi dobre vidieť na dno priepasti.

Ak chceš zažiť skutočné dno Macochy, musíš navštíviť v tomto komplexe Punkevní jeskyni, ktorú objavil zhruba pred 100 rokmi Karel Absolon. Jaskyňa je výnimočná tým, že polovica prehliadky je vo vnútri a druhá pokračuje na loďke po jaskynnej riečke Punkva, ktorá vyviera priamo pod skalami. Tých jaskýň je tu viac, avšak patria medzi amatérske a bežný smrteľník sa už do týchto nedostane, keďže sú života ohrozujúce pre neskúsených adrenalistov.

Táto priepasť dostala meno už v 17. storočí podľa svojej povesti. Vraj v okolitých horách žil chlapček so svojím otcom, ktorý si vzal chladnokrvnú, no za to krásnu ženu. Tá bola chlapcovi macochou a nemala ho rada. Vyhnala ho natrhať lesné plody, keďže sa jej chlapček chcel zapáčiť natiahol sa pre ten najkrajší plod. V tom ho ona sotila a on spadol do tejto priepasti. Našťastie sa zachytil o strom a na ďalšie ráno mu pomohli von okoloidúci horári. Chlapec im všetko rozpovedal a rozhodli sa macoche pomstiť. Chytili ju za ruky i nohy a hodili ju na spás osudu do priepasti. Tá však už také šťastie nemala.

Možno si kladieš otázku - ale veď Macocha nie je po česky. Nezabúdaj, že si na Morave, a tam sa kedysi hovorilo skoro ako na Záhorí.

UPOZORNENIE: Ak máš vážny záujem toto miesto navštíviť, zarezervuj si lístky vopred, pretože ak prídeš na miesto, nemusí sa ti miesto újsť!

zdroj: http://www.propast-macocha.cz/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Sme baby, ktoré milujú svoj región. V našom blogu sa dočítaš všetko o našich cestách-necestách po okolí, výnimočne aj ďalej a povieme ti zaujímavosti, ktoré by si sa nemal kde inde dozvedieť.

Chceš vedieť, keď brulay pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.