Zo života včiel II.

Rodina, kasty, superorganizmus

Aby sme pochopili ďalšie zaujímavosti včelieho sveta, musíme si pre začiatok povedať pár základných faktov, ako včielky žijú. Včely žijú v spoločenstvách, ktoré nazývame rodiny (včelstvá). Keď niekto povie rodina, predstavím si napríklad otca, matku, 2 dcéry, jedného syna, ktorí si nažívaju v dome, alebo byte, ktorý si zariadili. U včiel je to podobne ale predsa je to len taká trochu atypická rodinka. Tiež žijú v domčeku, ktorý si zami zariadili, a buď ho našli v prírode v podobe bútľavého stromu, alebo im ho vyrobil človek – včelí úľ. Včeliu rodinku delíme na tzv. kasty: matka, robotnice (dcéry), trúdy (synovia). Otec chýba. Prečo, to sa dozvieme v inom pokračovaní.

1. Matka. Tí bystrejší si všimli, že vo vymenovaní príslušníkov bola uvedená v jednotnom čísle. Je to tak. V každej včelej rodinke žije len jedna, jediná matka. Niektorí ju nazývajú aj vznešenejšie, kráľovná. Je vačšia ako ostatné včely, približne o polovicu. Dožíva sa 3-5 rokov (!!!). Jej hlavnou úlohou, ako z názvu vyplýva je kladenie vajíčok, pričom podáva obdivuhodné výkony. Silná matka za priaznivých podmienok nakladie 1500 vajíčok. Denne :) To je viac, ako sama váži. Človeku pri tom zastáva rozum :) Podľa jej druhého názvu, kráľovná, by sa mohlo zdať, že vládne celej rodine, ale vôbec to nie je pravda. Iba kladie vajíčka, to je jej primárnou úlohou. Koľko, a dokonce kde ich má klásť, určuje včelstvo. Má však veľkú hryzadlovú žľazu, v k torej sa tvorí zázračná, “materská látka”. Je to feromón, ktorý drží včelstvo pohromade. Má okolo seba neustále armádu slúžok (áno, taká je dôležitá), ktoré dávajú pozor, či je v poriadku, neustále ju olizujú, a tým šíria materskú látku do celého včelstva, ktoré cíti, že je matka prítomná. Pokiaľ matka nejakým spôsobom odíde z rodiny, celá rodina to vie do 15 minút! Matka nelieta von z úľa, iba 1, maximálne 2x za život. Prvý krát ide na takzvaný snubný let, ktorý sa nazýva aj oplodňovací. Druhý krát môže vyletieť pri rojení. Čo to je si povieme inokedy.

2. Trúdy. Je ich už o niečo viac, v rodine žije 600-800 trúdov. Sú predstavitelia mužského pohlavia, synovia včelej matky. Trúd je typický chlap :) Je tlstý, lenivý, dokonca sa nevie ani sám najesť, a včely ho musia kŕmiť :D V rodine nemá žiadnu inú úlohu, ako oplodniť korunnú princeznú (mladú neoplodnenú matku, aj to len jediný krát za jej život). Sekundárnou úlohou, ktorú robia takpovediac “nechtiac” už len tým, že sa nachádzajú v rodine, je zohrievanie včelieho plodu. Nepichajú, teda ako sa to vezme :D Nemajú žihadlo, ale majú miesto neho penis. Trúd žije len 4-5 týždňov, aj to len na jar, a v lete, keď sú potrebné kvôli prípadnému oplodneniu matky. Inak nie je potrebný, a pred zimou sa ho včely zbavia. Prestanú trúdy kŕmiť, alebo ich natvrdo vyhodia preč z domu (ach proste ženy..)

3. Robotnice. Predstaviteľky ženského pohlavia, dcéry včelej matky. Sú najmenšími členmi rodiny, ale zato je ich najviac. V jednej rodine žije 20 až 80 tisíc robotníc! Neuveriteľné, však? Včela robotnica, predstavuje ideál ženy :D Je taká usilovná a starostlivá, že sa vlastne upracuje na smrť. Včely, ktoré žijú na jar a v lete, a majú veľmi veľa roboty, sa dožijú 4-6 týždňov. Včely ktoré sa vyliahnu na jeseň, a nemajú veľa práce žijú 4-8mesiacov. Vďaka nim dokáže včelia rodina prečkať zimu, pretože v zime sa včielky nerozmnožujú. Majú žihadlo, a množstvo “vychytávok”, o ktorých bude reč inokedy. Robotnica sa stará o všetko, a závisiac na jej veku vykonáva mnohé funkcie. Prvým zamestnaním už niekoľko hodín po tom, ako uzrie svetlo sveta (v skutočnosti tmu úľa :D) sa z nej stane upratovačka. Čistí bunky v plástoch. Staršia, 3 dňová robotnica sa stane kŕmičkou. Kŕmi včelie larvy. 10 dňová včela – puberťáčka sa stane staviteľkou. Vyvinú sa jej na brušku voskotvorné žľazy, a stavia včelie plásty, ktoré predstavujú “nábytok” včelieho domčeka. Do 20. dňa života preberajú množstvo ďaľších úloh. Dezinfikujú úľ, tmelia škáry a trhliny, v dlhom reťazci si odovzdávajú nektár, ktorý prinesú zberačky, a odovzdávajú ho včelám skladníčkam, ktoré ho triedia a ukladajú do miest na to určených, daľšie ho potom zahusťujú, iné včely majú na starosti kúrenie hniezda (pre vývin včelieho plodu musia byť larvy v teplote cca 36 stupňov), ďalšie zas majú na starosti klimatizáciu, odvetranie úľa, keď je príliš teplo, a tak ďalej. Keď dosiahnu vek 20 dní, niektoré sa stanú strážkyňami. Znie to neuveriteľne, ale tieto včely strážia vchod do úľa a na základe pachov dnu vpúšťajú iba včely, ktoré patria k rodine. A verte mi pri počte 80 tisíc príslušníkov jednej rodiny, to musia mať sakra ťažké:D V prípade útoku cudzích včiel bojujú na smrť, a oddane chránia svoju rodinu a kráľovnú. Až keď dospejú, získavajú najvyššiu hodnosť, a stávajú sa lietavkami. To znamená, že konečne opustia tmu úľa, a vyletia na svetlo. Toto sú včielky, ktoré vidíme vonku lietať a loziť po kvetoch, jedna z nich je aj na tejto fotografii, odfotil som ju v záhrade kúsok o úľa.

Prinášajú nektár, peľ, živice, ak treba tak vodu. Ale aj medzi lietavkami existuje ešte vyššia hodnosť. Pátračka. Sú to včely prieskumníčky, ktoré hľadajú zdroje potravy, a sú nesmierne dôležité, a len niekoľko málo percent lietaviek má takúto schopnosť. Lietavky sa realizujú v neúnavnej dennej činnosti, až napokon ich život končí. Vyčerpaním. Lietavky z jednej včelej rodiny nalietajú za 1 sezónu (od marca, apríla do októbra) neuveriteľných 20 miliónov letových kilometrov !!! uff. To je ako 26x na Mesiac a späť!!! Je to vôbec možné? :) Robotnice pri týchto výletoch navštívia za sezónu cca 2 miliardy kvetov. Ako som naznačil na začiatku pri popisovaní kráľovnej matky, ona rodine nevládne. Kto teda rozhoduje o všetkom? O tom, koľko zásob treba, kde ich uložiť, kedy treba vetrať, kedy treba kúriť, koľko a kde (!!) má matka klásť vajíčka a o nespočetnom množstve daľších úloh, ktoré sú pre prežitie včelej rodiny tak nevyhnutné? Rozhoduje o tom Superorganizmus. Celá rodina. Včelie spoločenstvo. To čo sme doteraz videli v iba v Sci-Fi filmoch (Borgovia v Star Treku, kolektívne vedomie, atď), naše malé včielky vedia, a takto žijú už 80 miliónov rokov. Ani matka, ani trúd, ani robotnica nedokáže žiť sama. Nikto z nich. Žiť, rozhodovať sa a fungovať dokážu iba ako spoločenstvo. Najvyššie vyvinuté spoločenstvo živých organizmov na Zemi, ktoré sa biologicky nazýva superorganizmus. Každá včelia rodina je teda jeden organizmus. Preto, ako som v prvej časti spomínal, mám, častokrát pri pozorovaní včiel pocit, akoby ani nepochádzali z našej planéty :) O to viac s porozumením a pokorou sa k nim správam :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Marian Holub pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
31.8.2018 14:26
Zo života včiel I.