4.9.2018 11:32

Ako som zistil, že Rock N Roll nezomrel

Ak ste fanúšikom rockovej hudby, tak Vás určite poteším skvelou novinkou, ktorá sa objavila vo svete hudby len nedávno.

Už dávno som úplne stratil vieru v to, že hudba a naozajstní umelci ešte existujú. Všetko je v dnešnej dobe najmä o peniazoch alebo obrovskom umelom zadku a nie o talente. 90% spevákov nahráva cez autotune, hrá na playback a všetky nástroje sú sprevádzané bezvýznamnými efektami. To ma celkom privádza k myšlienke, že keď bol Mark Knopfler v 80-tych rokoch znechutený hudobným priemyslom tak, že vydal pesničku "Money for Nothing", čo asi robí teraz? Každopádne stále fičím na hudbe od 50-tych rokov, kedy rock n roll vznikol, cez krásne 60-te, 70-te, 80-te roky až ku 90-tym rokom, kedy rock zažil svoju poslednú slávu. Ako stále, počúval som hudbu na YouTube a mal som autoplay, aby som si nemusel prepínať pesničky. Pozná to určite každý z Vás - pred videom Vám vybehne otravná reklama na nejaký produkt alebo uvrešťaná speváčka, ale tentokrát to bolo iné. Započul som super zvuk klasickej Gibson gitary ako zo 70-tych rokov a skvelý hlas, ktorý mi úplne pripomenul "husky howl" Roberta Planta. Hneď som klikol na kartu s YouTube a zistil, že to nie je návrat Led Zeppelinu, ale nová kapela s názvom Greta Van Fleet, ktorej súčasťou sú mladí chalani tesne po dvadsiatke. Ihneď som si ich vyhľadal a dal sa do počúvania kapely, ktorá je úplne novým Led Zeppelinom. Ako prvú som si pustil pesničku, ktorá bola aj v reklame a má názov "When The Curtain Falls". Hneď prvý riff gitary a prvé zabery na "mlaďasov" s dlhými vlasmi (až na speváka), gitarou Gibson a basou Fender ma úplne navnadil na to, aby som si pustil omnoho viac, než len túto jednu pesničku.

Hľadal som ďalej a zistil som, že chalani majú už jeden album a takisto viac skvelých hitov za sebou, avšak v týchto končinách nie sú veľmi známi. Po hľadaní na Google sa ukázalo, že všetci chalani sú fakt mladí a dokonca spevák, gitarista a basák sú bratia. Kapelu tvoria Josh Kiszka (22 rokov, spev), Jake Kiszka (22 rokov, gitara), Sam Kiszka (19 rokov, basgitara) a ich kamarát Daniel Wagner (18 rokov, bicie). Po krátkom hľadaní sa ukázalo, že traja bratia majú korene v Poľsku, avšak narodili sa už v Michigane, kde založili aj kapelu Greta Van Fleet, ktorej meno je inšpirované obyvateľkou Michiganu Gretnou Van Fleet (jeden z členov kapely započul jej meno a asi si povedal "To bude super meno pre kapelu, ale vytiahnem z neho to "n"!"). Najprv nahrali pár songov ešte s prvým bubeníkom, medzi ktoré patrí aj ich prvý najväčší hit "Highway Tune" a neskôr vydali svoj prvý debutový album "Black Smoke Rising", na ktorom boli štyri pesničky, z ktorých sa každá stala hitom (Highway Tune, Black Smoke Rising, Safari Song a Flower Power). Mne osobne sa páči najviac rocková pecka "Safari Song", v ktorej sa chalani naozaj vyhrali s hudbou a tento riff ešte dlho nikto z novodobých umelcov neprekoná.

Pomyslel som si, ako je to možné, že v dnešnej dobe sa nájde takáto kapela a hneď som začal hľadať, aké vzory alebo akú hudbu majú členovia tejto kapely najradšej. Josh má rád klasickú svetovú hudbu každého žánru, Jake počúva prevážne starý rock n roll, Sam je orientovaný najmä na jazzovú hudbu a funk a Danny preferuje folkovú hudbu. Bolo teda načase pozrieť sa, či to chalanom ide rovnako dobre aj na javisku a nie len v štúdiu. To bolo asi najväčšie prekvapenie. Na javisku taktiež nestrácajú "drive" ani trošku a spev, rovnako ako aj hudobné nástroje, sú podľa mňa ešte viac "profi" ako na albume! Navyše ich hippie výzor a štýl obliekania, ktorý zanikol už dávno, mi úplne pohladil hudobné srdiečko a konečne som zistil, že rock n roll ešte stále žije. Posúďte sami. :-)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Spev, gitara, basa, lebo hrať je fasa ;) Hadonos --> https://www.instagram.com/hadonos_band/

Chceš vedieť, keď Erik666 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.