Bosna a Hercegovina

... krajina, ktorú sa oplatí objaviť

Možno už v tomto čase rozmýšľate o budúcoročnej dovolenke - skúste niečo nové!

Keď sme minulý rok riešili s partiou kam na dovolenku, hľadali sme nejaké lacné letenky. Zaujala nás Transylvánia, no nestihli sme kúpiť letenky a ostala posledná možnosť. Popravde dosť som sa zdráhal predstavy ísť do Bosny ale nakoniec jediné mínus dovolenky bola Budapešť z ktorej sme odlietali.

Prileteli sme do Sarajeva - krásne mesto, z ktorého na každom rohu cítiť nedávnu vojnu. Nakoľko sme mali na dovolenku len 5 dní, pozreli sme si najodporúčanejšie miesta. Najkrajší bol ajtak výhľad z ubytovania.

Aby som nezabudol - mali sme požičané auto, malý Opel corsa a boli sme v ňom piati, plne naložení, našťastie ľahkí ľudia. Ubytovaní sme boli v každom meste cez Airbnb a cenovo to vychádzalo všade super. Na druhý deň sme sa vybrali do najnavštevovanejšieho mesta v Bosne, a tým je Mostar.

Prekráne mesto o ktorom vám odporúčam si prečítať viac. Nedá mi nespomenúť ako v každé mesto ktoré sme navštívili, obývali tak ako moslimovia tak aj kresťania a židia. Tento súlad a vzájomná akceptácia ma naozaj dostali. Z Mostaru sme si to namierili k prameňu rieky Neretva.

A odtiaľ smer vodopády Kravice. Okrem mňa to bol pre všetkých vrchol dovolenky, pre mňa ním bolo obžerstvo v Sarajeve. Tu sa dostanete tak, že na veľkom parkovisku (ja som zaň neplatil) necháte auto a po kúpení lístka zídete do kráteru uprostred lesa. Kúpanie je celodenné za 2 eurá ak si dobre pamätám.

Na koniec dovolenky sme si naplánovali kúpanie v Neume. Je to kúsok pobrežia, ktoré má Bosna. Je tam jednoducho krásne. Ak na cestu tam nepoužijete dialnicu, odporúčam trpezlivosť.

Vysoké kopce a plná corsa boli zážitok, ktorý nám ale následne Neum splatil krásnym pobrežím.

Bosna a Hercegovina je krásny kus zeme, nepotrebujete tam víza a nie je to žiadna predražená destinácia. Vrelo odporúčam každému a ja sa už chystám na tamojšie hory.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď robert.halama pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.