23.7.2019 20:09

Počúvame kvalitnú hudbu???

Prečo si nevieme vybrať kvalitnú hudbu ? A je to vôbec potrebné ?

Hudba pravdepodobne najprirodzenejší umelecký prejav človeka. Niekto sa zaujíma o výtvarné umenie, architektúru, niekto naopak o literatúru či divadlo. S určitosťou však môžene povedať, že hudbu počúva takmer každý.

Pravdepodobne najprirodzenejším umeleckým prejavom, je pre človeka hudba. Určite si niekto pri citovom rozpoložení kreslí, niekto píše básne ale kto si v sprche alebo pri práci nezaspieva alebo nezapíska ? Takého človeka snáď nenájdeme, a práve preto je hudba v živote človeka tak dôležitá. Sprevádza nás celým životom, a počujeme ju snáď odvšadiaľ. Je vedecky dokázané, že hudba vplýva na náladu človeka, dokáže liečiť nielen duševné ale i fyzické ochorenia a dokonca ovplyvniť naše správanie.

Hudbu, ktorá nanás vplýva ako akustický smog v nákupných centrách, verejnej doprave a pod. si bohužiaľ nevyberiete. Samozrejme si môžeme vybrať hudbu ktorá nám bude hrať v slúchadlách, v aute či doma.

Prečo mnohokrát počúvame nekvalitnú hudbu ? Pravdepodobne preto, že nevieme ani o tom že hudba nieje dobrá. Niečo málo o architektúre, či výtvarnom umení sme sa naučili v škole. Ale čo hudba ? Na hodinách hudobnej výchovy sme mnohokrát riešili triednictvo, či slovenský jazyk. Tu vzniká obrovský defekt, kedy človek nedokáže posudzovať hudbu podľa iného kritéria ako páči sa mi alebo nepáči.

Práve to, že si nevieme vybrať kvalitnú hudbu, docielilo to, že hudobný trh je presítený nekvalitnou hudbou. Dnes chce hudbu robiť skoro každý a bohužial ju skoro každý aj robí. V minulosti hudbu písali skladatelia a texty k nej písali básnici. Dnes to robí každý kto chce.

Predstavte si že dom navrhne človek, ktorý nieje architekt, iba ním chce byť. Nebáli by ste sa do takého domu vojsť ? V podstate by človek s učňovským vzdelaním, mohol byť lekárom keby chcel. Zdá sa Vám to správne ? Buďme teda kritickejší a na to čo počúvame. Nepočúvajme interpréta len zato, že ho počúva kamarát či spolužiak. Tak ako prišla vlna zdavého stravovania, mohla by prísť i vlna zdravého počúvania hudby.

Tento blog určite neslúži ako recenzia na konkrétneho interpréta či autora. Je to len úvaha, ktorou by som rád v mladých ľudoch vytvoril potrebu hľadať kvalitnú hudbu a možno si niečo prečítať o hudbe a spraviť si tak subjektivny názor na kvalitnú hudbu.

Možno by som mohol odporučiť pár intrerprétov, ktorých hudba Vám prinesie čo najkvalitnejší umelecký zážitok.

Tipy na niečo čo sa dobre počúva :

Katarína Máliková, Dežo Ursiny, Hrana....

Zatiaľ kúsok sloveského "popu" ?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď composer.mil pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.