Letné potulky Rakúskom časť 1. Hallstatt

Cez leto som sa rozhodol ísť pracovať do 600km vzdialeného Rakúskeho mestečka Flachau. Vtedy som netušil koľko krásy a dobrodružstva sa v okolí ukrýva.

Pracoval ako kuchár 6 dní v tyždni, od utorka do nedele. Pondelky mi ostávali voľne takže som mohol začať spoznávať okolie. Riadne som si naštudoval co stojí za návštevu.

Jedna s mojich prvých ciest smerovala priamo do rozprávkovej dedinky Hallstatt. Spoločne s Dachstein pohorím a historickou oblasťou Inneres Sallzkammergut patrí do Svetového dedičstva UNESCO. Námestie, úzke uličky s domčekmi, ktoré obrastajú konáre stromov a zdobia kvety v oknách, si ihneď zamilujete. Fotogenické kostoly a nadherne výhľady. V Hallstatte žije približne 1000 obyvateľov. Napriek tomu je to jedno z najnavštevovanejších miest Rakúska. Určite ju každý správny travelbloger pozná a túži navštíviť.

Ráno sadám do auta a ihneď vyrážam. Po hodinke cesty a 60 km dorážam do cieľa. Na výber mám 3 parkoviska. Bohužiaľ najbližšie boli plné, tak som muslel zaparkovať o kúsok ďalej. Bolo možno okolo 10 hodín a bol problém parkovať. Odporúčam prísť veľmi skoro. Parkovanie sa pohybuje okolo 8e,čo je dosť ale tak stojí to za to. Asi 10 minút cesty od parkoviska prichádzam na začiatok dedinky.

Čínsky turisti húfne vystupúj z autobusou a vrhajú sa smerom do centra. Pridávam sa k nim. Zaujímavosťou je to, že Hallstatt je v Číne tak populárny že si postavili repliku tejto dedinky. 70% turistov je práve z Číny.

Míňam úzke uličky a dostávam sa na hlavne námestie. Užívam si prostredie a vychutnávam krásu farebných domčekov ktoré su vyzdobené kvetinami. Dorazil som do centra, nachádza sa tu fontána a okolo nej rôzne reštaurácie a kaviarne. Samozrejme každá ma špecifickú farbu. Od žltej po červenú, zelenú a kde akú ešte.

Prechádzam okolo evanjelického kostola Chris­tus­kir­che a pokračujem na miesto odkiaľ je krásny výhľad na celý Hallstatt. Celkovo sú tu dva kostoly. Jeden evanjelický spomínaný výšie a druhý kostol Nanebovzatia Panny Márie kde sa ukrýva tzv. kostnica. Sú tu lebky spolu so stehennými kosťami miestnych obyvateľov. Tieto pozostatky nie sú však obyčajné. Po exhumácií ostatkov (po 20 až 30 rokoch po smrti) sa lebky vyzdobia a napíše sa na ne meno, dátum narodenia a úmrtia osoby.

Tak konečne som sa dostal na miesto odkiaľ je zrejme najviac fotiek. Predral som sa cez tucet čínskych ninja turistov so selfie tyčami a porobil aj ja pár záberov. Teda tento jeden.

Viac menej som videl všetko čo som chcel. Vraciam sa pomaly späť k autu. Túlal som sa ešte uličkami, urobil pár záberov a samozrejme kúpil si domov magnetku na chladničku😃.

Za zmienku stoja aj určite soľné bane ktoré je možno navštíviť. Nakoľko Hallstat je známi práve ťažbou soli. Ja niesom až taký kajšmentke a túto atrakciu som vynechal.

Každopádne odporúčam navštíviť Hallstatt! 🇦🇹🙂😊

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
11
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Patrik Kubištel pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.