Letné potulky Rakúskom časť 2. Najväčšia ľadová jaskyňa na svete,Eisriesenwelt

Ďalší pondelok sa nezadržateľne blížil a mňa čakalo nové dobrodružstvo a to najväčšia sprístupnená ľadová jaskyňa na svete.

Tak je to tu! Konečne pondelok. Po celom týždni som opäť mohol vybehnúť vidieť niečo nové. Táto jaskyňa sa nachádzala iba 30km od Flachau, čo bola nejakých 40 minút jazdy autom. Jaskyňa sa nachádza v mestečku Werfen. K jaskyni sa dostanete asfaltovou príjazdovou cestou na parkovisko od ktorého je vchod do areálu len kúsok. Tento krát je parkovisko za free.

Možností ako sa dostať k jaskyni je viac. Môžte to skúsiť peši alebo lanovkou. Ja som si vybral tak, že hore pôjdem lanovkou a dole to dám peši. Jednosmerný lístok so vatupom do jaskyne ma stál 20e. Po zaplatení som sa vydal smerom k stanici lanovky. Bol to fakt len kúsok. Mohli ste si vybrať dve cesty jednu cez vybudovaný tunel alebo druhou panoramatickou cestou s nádhernými výhľadmi. Cesta hore lanovkou trvá približne 3 minúty a prekonáte 500 výškových metrov. Po vystúpení smerujem vyznačenou cestou priamo k jaskyni. Hlavný vchod je dobre viditeľný už z diaľky, pretože je 20 metrov široký a 18 metrov vysoký.

Dorazil som k vchodu. Čakajú tu sprievodcovia a máte na výber absolvovať prehliadku buď v angličtine alebo nemčine. Ja som si zvolil prvú variantu. Každý druhý-tretí vyfasuje karbidovú lampu. Osvetlenie zabezpečujú výhradne karbidové lampy a horčíkové svetlo sprievodcov. Pred vstupom vas upozorni na na silný vietor, s ktorým sa stretnet po otvorení vchodu do jaskyne. Ten je podľa jeho slov prirodzeným javom – v jaskyni sa nachádza množstvo trhlín a puklín, ktorými sa vzduch dostáva do vnútra, prudko sa ochladzuje a pri otvorení dverí sa tlačí von rýchlosťou 100 km/h. Po otvorení dverí samozrejme lampy zhasnú s opätovne vam ich sprievodca zapáli.

Vnútri je priblížene 0 stupňov. Pravdu povediac mal som len tepláky,mikinu a botaskové ponožky, ktoré sa mi podarilo pred vstupom roztrhať 😃 Nakoľko som akosi pozabudol ze tam bude chladnejšie a nezobral si dlhé. Nevadí som predsa kysučan a ako správneho kysučana ma nič takéto nezaskočí😀 u nás je nula v priemere celý rok😉.

Prehliadka trvá v priemere 75 minút. Každých 10 minút je prestávka na oddych. Pri ktorej vam sprievodca povie kde sa práve nachádzate a nejaké tie užitočné informácie a zaujamvosti.

V jaskyni zdoláte približne 1400 schodov a taktiež zdoláte prevýšenie 134 metrov. Jaskyňa bola objavená v roku 1913 Alexandrom von Morkom. Po ňom je aj pomenovaná časť jaskyne a nazýva sa Dom Alexandra von M. Samotný A. von Mork padol počas 1. svetovej vojny a na jeho želanie je v Eisriesenwelt umiestnená urna s jeho popolom. Ľadový svet má celkovú dĺžku 40 km, ale verejnosti je sprístupnený iba kilometer. Prehliadka vedie okolo všetkých sprístupnených ľadových masívov: Sturmsee - „búrkové jazero“, Grosser Eiswall, Midgard, Dom des Graunes - „dom hrôzy“, Gerade Kluft, Diamantenreich - „bohatstvo diamantov“, Dämonenlabyrinth.

Prehliadka sa blížila ku koncu a poviem vam že to bola celkom makačka. Na druhý deň som mal riadnu svalovicu. Ako som hovoril dole som to dal peši. Trvalo mi to nejakú hodinku a pol. Po ceste som sa zastavil nižšie v reštaurácií, posilnil sa a vydal na cestu. Stretol som kamzikov, urobil pár fotiek a užíval si okolitú prírodu.

Samozrejmé nesmie chýbať magnetka! 😃🙃 To je asi všetko čo ma napadlo. Opäť môžem iba odporučiť. Je to ozaj zážitok! 🇦🇹👌

PS:

Prihadzujem ešte fotky:

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Patrik Kubištel pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.