23.10.2018 09:54

Daredevil vstal z mŕtvych a je temnejší než kedykoľvek predtým!

Jedinou odpoveďou na temnotu je temnota. To je nové motto Matta Murdocka aka Daredevila.

Daredevil je bez pochyby najlepší seriál z Netflix/Marvel dielne. Chytala sa na neho ešte prvá séria Jessicy Jones, no Iron Fistovi, či Luke Cageovi sa to už moc nepodarilo. Nie nadarmo Netflix posledných dvoch menovaných po 2 sériach zrušil. Môže niečo podobne nebodaj postihnúť aj Daredevila? Nehrozí!

Prvé dve série Daredevila boli tak neuveriteľne dobré, že sa núkala otázka, či ďalšia séria má vôbec šancu ich prekonať, alebo príde k neodvratnému úpadku kvality (tak ako sa to stalo aj pri Cageovi a Fistovi). Ešte som zabudol spomenúť Defenders, kde sa všetci títo hrdinovia spojili proti spoločnému nepriateľovi. Tretí Daredevil dejovo nadväzuje na tento seriál.

Predpokladám, že väčšina z vás, už videla Daredevila a Defenders (ktorých aj tak všetci pozerali najmä kvôli nemu) a bez obáv môžem vyzradiť koniec. V závere sme totiž videli ako sa Daredevil a Elektra vrhajú do hlbín tunela, ktorý bol vytvorený priamo pod rozostavanou budovou. Tá sa zrútila a v jej útrobách obaja zahynuli. Ako však naznačila úplne posledná scéna, Daredevil to predsa len prežil.

Prežil, ale len tak tak. Aj jeho schopnosti/zmysli ostali značne poškodené. Útočisko našiel v kláštore kde vyrastal. Medzičasom Wilson Fisk začína poťahovať za nitky z väzenia, kde si odpykáva trest. Pristúpi na dohodu s FBI, ktorá však netuší do čoho sa púšťa. To, čo zo začiatku vyzerá pre FBI ako zlatá baňa, sa neskôr zmení na nočnú moru. Fisk taktiež nezabúda na svojho úhlavného nepriateľa, Daredevila, a chystá krutú odplatu za to, že práve on ho dostal do väzenia.

To k deju hádam aj stačí. Za posledné týždne sa mi podarilo za sebou vzhliadnuť druhú sériu Luka Cagea a Iron Fista a hneď na to aj Daredevila. Núka sa tu skvelý priestor na porovnanie. Prví menovaní sa nedajú označiť inak ako sklamanie. Hlavne Iron Fist. Najviac ma zaráža, že druhá séria má lepšie hodnotenia ako prvá. Áno, súboje sú prepracovanejšie a celkovo seriál po vizuálnej stránke pôsobí o niečo lepšie. To je však všetko. Dej je jedna veľká neuveriteľná nuda. Všetci sa dookola bavia o svojich pocitoch. Boli teda obavy, či sa táto scénarstická impotencia neprejaví aj na Daredevilovi.

Môžete kľudne spávať. Neprejavila. Musím podotknúť, že v tretej sérií sa tiež rozpráva o čosi viacej, ako v tých predchádzajúcich, no má to v deji svoje miesto a nepôsobí to otravne, či nudne. Akurát Karen, reportérka a Daredevilova BFF mohla dostať o čosi menej priestoru. Tí čo sledujete Stranger Things, spomeňte si na epizódu z druhej série, ktorá sa celá venovala len a len Eleven. Pamätáte? Bola to nuda, že? Niečo podobné má aj Karen v tretej sérii. Dá sa to našťastie prežiť.

Najväčším pozitívom je návrat Matta Murdocka aka Daredevila k jeho pôvodnému čiernemu kostýmu. Udalosti z Defenders zanechali následky nie len na Mattovom tele, ale aj duši. Už sa nestotožňuje s odkazom Daredevila a jeho pravidlami. Boh či zákon zlyhali a ak bude treba je odhodlaný zabiť.

V najnovšej sérií sa konečne stretneme aj s odvekým nepriateľom Daredevila priamo z komixov - Bullseye. Ide o zabijaka s neuveriteľne presnou muškou. V tomto seriáli vystupuje ako agent FBI Ben Poindexter, ktorý balancuje medzi dobrom a zlom. Za čo môžu jeho psychické problémy.

A keď sa niekto takýto stretne s Fiskom, nemôže to dopadnúť dobre. Pre Daredevila samozrejme. Ide o veľmi dobre napísaný charakter a aj keď nepatrí k pozitívnym postavám, nie je problém s ňou sympatizovať.

Tvorcovia nám sľúbili reprízu premakaného a už tak trochu kultového súboja Daredevila z  druhej časti prvej série. Ide o pamätnú scénu natočenú na jeden záber, kde Matt zmasakruje desiatku zločincov. Repríza je vydarená, dlhšia, ale k prekonaniu tej predchádzajúcej je predsa len čo to chýba. Všetko však vynahradia strety s Poindexterom. Jeho presné zásahy (či už so zbraňou, alebo aj obyčajnou ceruzkou) dajú zabrať aj Daredevilovi.

Tento seriál mal vždy atmosférou a spracovaním veľmi blízko k Temnému Rytierovi Christophera Nolana. Táto podobnosť sa v tretej sérií ešte viac prehlbuje. Komixových prvkov je tu zase o niečo menej ako predtým.

Myslím, že jediným takýmto prvkom sú Mattové schopnosti. Preto táto séria viac ako komix pripomína poctivý krimi thriller. Pre niekoho môže byť úbytok komixových prvkov mínus, ak sa vám však páčila Nolanová trilógia o Batmanovi, nemôže vás nový Daredevil sklamať.

Musím uznať, že tvorcovia si zaslúžia metál. Udržať latku tak vysoko tri série za sebou, to sa nepodarí hocikomu. Charlie Cox aka Daredevil je stále rovnaký sympaťák, ktorý sa pre túto rolu narodil. To isté platí aj pre Vincenta D'Onofrio aka Wilsona Fiska. Akurát je skôr démonický než sympatický.

Veľkým plusom sú aj nové postavy, z ktorých vyčnieva najmä agent Poindexter, čiže Bullseye. Jediné mínus seriálu je Karen Page, ktorá dostáva viac priestoru než by sa patrilo. Napriek tomu sme však opäť dostali úchvatný, takmer bezchybný seriál. 9,5/10.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.