24.10.2018 10:56

Krátke sci-fi

Miesto: Zem. Čas: rok 2128...

Ropa sa vyskytuje už len minimálne. Jej ťažba je nerentabilná a ropné deriváty sa využívajú už len v chemických laboratóriách. Ľudstvo dávno prešlo na bio-plasty a elektrický pohon, ktorému energiu dodávajú reaktory studenej fúzie a vylepšené fotovoltaické panely.

(Medzi časom) 12 miliárd ľudí sa po roztopení ľadovcov a zaplavení úrodných pobrežných nížin a miest muselo presťahovať "vyššie", každoročne si pripomínajúc "Holandskú katastrofu". Krajiny sú už dávno ničené striedaním extrémneho sucha a extrémnych prívalových dažďov vo forme hurikánov (tornád, tajfúnov,... podľa miestnej príslušnosti), niekde nezaprší už nikdy... Vysušená zem bez lesných porastov však nestíha absorbovať ani tú vodu, čo padne a väčšina stečie do morí - aj preto, že jej padá naraz tak veľa. To prináša nepríjemný sprievodný jav znásobený extenzívnym využívaním planéty na nakŕmenie takého počtu ľudí - nedostatok pitnej vody.

Historici budú ešte ďalšie stovky rokov porovnávať geopolitickú situáciu počas vlády "ropnej lobby" a "vodnej lobby" a sociológovia z toho budú čerpať pri písaní svojich prác o ľudskej ohavnosti...

Len na Slovensku je ako vždy pokoj. O kedysi najväčší vodný zdroj Európy už nikto nemá záujem. Na Námestí SNP v Bratislave (a v mnohých iných mestách) stojí obrovská zlatá tabuľa s poďakovaním Lesom SR:

Ďakujeme, že ste sa postarali o plošné odlesňovanie našej vlasti, dovolili vode odtiecť a vyschnúť. Zachránili ste náš národ pred ozbrojenou inváziou. Odhalené pri stom výročí protestov proti odlesňovaniu. Prepáčte, že sme vám neverili. S pokorou, občania Slovenska.

A teraz ma prosím ospravedlňte, jdu blejt...

Zdroj: Pravdepodobnosť hydro-politických konfliktov podľa hlavných povodí. ©Európska únia 2018

This text is free to share, copyrighted under the regulations of 'public domain'*. All rights are considered forfeited, or expressly waived by the author.

*The public domain consists of all the creative works to which NO exclusive intellectual property rights apply. Those rights may have expired, been forfeited,expressly waived, or may be inapplicable.

Best regards

Andy

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Andy T. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
3.12.2018 20:57
Tá noc
2.12.2018 08:53
Cesta domov
2.12.2018 08:34
Jeden deň v živote