Telgártsky viadukt

Najkrajšie stromy sú na Horehroní...a nielen stromy...

Pred obcou Telgárt pod Kráľovou hoľou v blízkosti slovenskej cesty 66 sa nachádza unikátne technické dielo – Chmarošský viadukt. Jedná sa o tehlový železničný most, ktorý bol postavený v 30.rokoch minulého storočia. Je dlhý 113,6 metrov, vysoký 18 metrov a je tvorený deviatimi oblúkmi. Pretína Gregorovu dolinu.

Pre zaujímavosť, tento most je historicky prvou členenou oblúkovou konštrukciou zo železobetónu v Československu. Samotný most obsahuje úctyhodných 5420 metrov kubických muriva.

Samotný viadukt nie je jedinou stavbou v okolí Telgártu, ktorá si zaslúži pozornosť. V blízkosti mosta sa nachádza technická stavba zapísaná v UNESCO – Telgártska slučka. Je to unikátne technické dielo s dĺžkou 2,3 km a prevýšením 31 metrov. Jej súčasťou je aj 1239 metrov dlhý tunel Kornela Stodolu. Vlak vchádzajúci do tunela sa po prekonaní 360-stupňovej slučky o pár minút zjaví na viadukte priamo nad vstupným portálom tunela.

Keďže rád fotím a občas dostanem "veľmi inteligentný nápad" na fotenie (kamaráti by o tom vedeli povedať svoje), aj v tomto prípade to prišlo. Bola zima, von teploty pod bodom mrazu, hmlisto, veterno. Dostal som nápad odfotiť viadukt netradične, v netradičných podmienkach ako zvyknú iní fotografi. Zaujímavou formou ho nasvietiť. Niečím to ozvláštniť. Mohol som si vybrať aj lepšie počasie, lepšie (pre život prijateľnejšie) podmienky na fotenie, ale nie. Po rýchlej mobilizácii sme sa vybrali s bratom a kamarátom Matúšom do Telgártu. Keď sme šli cez Besník (lokalita pred Telgártom), tak som konečne pochopil, prečo sa to miesto volá Besník. Silný vietor, snehové záveje, slabá viditeľnosť. Jedným slovom ideálne. Odparkovali sme auto, pobrali techniku a vychádzkovým tempom sme sa vybrali ku viaduktu. Od auta to pešou chôdzou trvá cca 10 minút. Po príchode na miesto bolo potrebné nájsť spôsob, ako to zaujímavo nasvietiť a nafotiť. Skúšali sme rôzne techniky, farby, ale stále tomu niečo chýbalo.

Na záver, keď už každý bol premrznutý ma napadlo, že prečo nenasvietiť viadukt v našich národných farbách? Je to fotografická výzva a také mám rád. Samotné fotenie bolo komické, vzhľadom k nedostatku pomocníkov. Dvaja museli nasvietiť tri oblúky. Matematika nepustí. Použili sme na to jeden externý blesk, jednu baterku a farebné fólie. To, či sa to podarilo, posúďte sami.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
www.krajinkar.eu

Chceš vedieť, keď davidzvýchodu pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.