Stop jednorazovým plastovým výrobkom

Perfektný začiatok či len prechodné riešenie s množstvom negatív?

Európsky parlament priamočiaro podporil návrh na zákaz jednorazových plastových výrobkov. Nová smernica sa týka presne desiatich plastových výrobkov. Jedná sa napríklad o slamky, umelohmotné príbory, misky ale aj vatové tyčinky do uší či balónové tyčky. Do roku 2021 by mali byť úplne stiahnuté z trhu.

Dôvod?

Ten je celkom jednoduchý, množstvo odpadu v oceánoch ukazuje alarmujúce čísla a situácia je kritická. Až 70% celkového množstva bordelu na európskych plážach sú práve tieto produkty. Pravdou totiž je, že plast za rozkladá nepredstaviteľne dlho. Jednej PET fľaši to trvá až 450 rokov. Aktuálne v moriach pláva cez 268 000 ton plastu a cez 5,2 biliónov plastových kúskov. Týmto by si omotal celú zemeguľu 425 krát. Celkom extrém čo? Nehovoriac o mikroplastoch v pitnej vode, vzduchu a takisto v našom tele.

Záujem o alternatívne možnosti

Dnes je nahradenie plastových produktov alternatívnymi zdrojmi každého osobná záležitosť a rozhodnutie. Po roku 2021 to tak ale nebude. Či chceme alebo nie, ak ľudia budú chcieť ďalej používať dané produkty, budú musieť siahnuť po ekologických riešeniach. Tie, samozrejme, existujú aj teraz mnoho krát v oveľa lacnejších variantách no my sme lenivé a pohodlné stvorenia, ktoré sa uspokoja s masovým sortimentom supermarketov. Pritom u nás je množstvo eco-friendly cenovo dostupných obchodov s oveľa premyslenejšími dizajnmi a hlavne dlhou životnosťou. Pevne verím, že využijú túto novinku k propagácií výrobkov a naučia ľudí chápať a podporovať tento typ obchodných reťazcov.

Záujem verejnosti

Ľudia ako takí majú v povahe sa o veci príliš nezaujímať pokiaľ sa ich bytostne nedotýkajú. To je tiež jeden z dôvodov prečo sa európska komisia zakročiť razantne. Zmena bude globálna a ovplyvní aj tých najobyčajnejších ľudí. A to je dobre. O tomto probléme by sa nemalo len písať v mediách, učiť v škole či hovoriť na besedách. Treba ľudí zapojiť, ukázať, že každý jeden z nás je problém a aj keď nás do takých opatrení dohnala krajnosť svetovej situácie, ktorá len dokazuje našu zadubenosť, stále lepšie ako slepota, ktorá tu posledné roky vládla.

Ale na druhú stranu...

Náboje pre euroskeptikov

Mnoho ľudí daný krok schvaľuje a pokladá za správny. Vždy sa nájdu však aj odporcovia každej zmeny. Skutočnosť, že s týmto návrhom prišla Európska únia, je vodou na mlyn pre euroskeptikov, ktorí nesúhlasia s európskou integráciou a sú odporcami centralizácie a obmedzenia suverenity, ktorú členstvo v EÚ so sebou prináša. Kedže sa daná smernica bude týkať všetkých členských štátov, ktoré do toho v podstate nebudú mať možnosť nejakým spôsobom odmietnuť, bezpochybne sa jedná o istý spôsob obmedzenia demokracie ale na druhú stranu, je smutné, že štáty k podobným opatreniam neprišli oveľa skôr samostatne.

Chýba plán

Výrobcovia sa obávajú aký dopad bude mať zákaz na celkovú ekonomiku podnikania. Tvrdia, že to obmedzí celkový voľný pohyb tovarov a ohrozí fungovanie trhu. Je to pochopiteľné a pravdepodobné, kedže systém celkovo zostáva bez zmeny. Preto okrem zákazov a obmedzení potrebujeme prerobiť všetko od základov. Na toto akosi všetci zabúdajú. Je tažké ľudí naučiť žiť ekologicky a zmierniť tvorbu odpadu keď je celý systém nastavený tak ako je. Obyčajní ľudia ale aj výrobcovia, farmári, obchodníci, všetci nemajú poňatia ako nás odpad zahlcuje a sú naučení žiť podľa pravidiel, ktoré to majú na svedomí. Preto je dôležité pretvoriť celkový základ fungovania kolobehu úplne BEZ odpadu z plastov. Je potrebou priniesť úplne nový ekonomický systém, kde sa bude fungovať recyklácia automaticky vo všetkých odvetviach, aby prišlo k globálne zmene bez vedľajšieho negatívneho dopadu.

Rybársky priemysel, ďalšia katastrofa

Okrem plastov však predstavuje enviromentálnu katastrofu aj rybársky priemysel. Na túto problematiku nikto veľmi nepoukazuje a prichádza k minimálnym zmenám. Pritom rybárske vybavenie je rovnako veľkým problémom pre oceány. Napríklad oblasť na sever od Austrálie známa tiež "sieťami duchov". Organizácia Ghostnets Australia tu každoročne vyloví od 10 až 13 000 stratených rybárskych sietí, tie sú obrovskou hrozbou pre korytnačky, ryby a iné morské živočíchy. Sankcie pre rybárov a samotné spoločnosti sú nízke a nedostatočné takisto ako možnosti a množstvo lovu neprimerane veľké.

Zdroje: https://www.odpady-portal.sk/Dokument/104181/zakazy-jednorazovych-plastovych-vyrobkov-znicia-spolocny-trh-tvrdia-slovenski-vyrobcovia.aspx

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/ep-podporil-zakaz-vybranych-plastovych-vyrobku-na-jedno-pouz/r~8f7bbbced78a11e8a4d90cc47ab5f122/?fbclid=IwAR0b4H5ZKQUwmMSucNe9VGiudYUSxjCQIrw19uXJ2aPNhqwMLyd8eNWp2bU

https://www.noviny.sk/zaujimavosti/381911-tycinkam-do-usi-i-slamkam-odzvonilo-na-rad-pridu-ich-alternativy

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Emilamilova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.