Produkcia palmového oleja rastie, dažďové pralesy hynú

Naša chamtivosť po peniazoch nepozná hranice a dávno je koniec časom, keď nás príroda či zvieratá a ich bezpečie dokázali udržať v úzadí

V poslednej dobe je čoraz viac vyvíjaný nátlak na veľké filmy a korporácie kvôli produkcií palmového oleja, ktorého výroba ale aj dopyt neuveriteľne rastie. Prečo je tomu tak aj napriek všetkým negatívam? Odpoveďou je, cena. Palmový olej je tri krát lacnejší než beztak lacný repkový olej. To je tiež jeden z dôvodov prečo ním firmy nahradzujú množstvo látok a tak ho nájdeme skoro vo všetkom od rúžov cez mydlá až po čokolády.

Kedže sme sebecké tvory je dobré spomenúť, že s vyložením potravín obsahujúcich palmový olej z nákupného košíka nepodporíme len protest proti jeho spracovaniu ale pomôžeme aj sebe. Palmový olej je podľa vedeckých štúdií hneď druhý najškodlivejší. Rapídne zvyšuje celkový cholesterol a po spracovaní prichádza k strate vitamín takže sa zle trávi a tým pádom spôsobuje obezitu, oslabuje imunitný systém a môže príjsť k toxicite orgánov.

Vzhľadom k jeho cene a benefitom s jeho predajom a využitím sa ale jeho tvorba rapídne rozrastá. Palmový olej je možné získať iba z tropických dažďových pralesov, priamym odlesňovaním. Indonézia a Malajzia produkujú viac ako 85% celkového palmového oleja. Najnovšie indonézska vláda potvrdila svoj cieľ pre rok 2020 ktorým je produkcia až 40 miliónov ton palmového oleja!

Dôsledkom týchto procesov sú množstvá ohrozených druhov v týchto oblastiach, narušenie biotopov a celková strata pralesov na zemi.

Orangutan je jeden z najviac trpiacich druhov týmto dôsledkom. Na Sumatre či v Borneu patria už teraz medzi vysoko ohrozené druhy. Dnes žije na svete v divočine menej ako 80 tisíc orangutanov a to napriek tomu, že práve oni prispievajú k udržaniu zdravého ekosystému pralesov. Okrem priameho ničenia ich domov, pomáha ťažba palmového oleja tvorbou ciest k priamemu prístupu pytliakov k inak ťažko dosiahnuteľným oblastiach.

Aj napriek tomu, že na Sumatre sa nachádza množstvo národných parkov stále je tu množstvo miest s ilegálnou ťažbou palmového oleja, ktorá na negatívny dopad na kriticky ohrozené slony žijúce v tejto oblasti. Je ich menej ako 3000 voľne žijúcich na tomto ostrove a namiesto ochrany musia denne bojovať proti najväčšej hrozbe-ľudom.

Ohrozené je tiež prežitie najmenšieho druhu nosorožca žijúceho na Sumatre, ktorého populácia je nestála a veľmi ohrozené kvôli pretrvávajúcej ťažbe palmového oleja.

Menej ako 400 posledných divo žijúcich tigrov v indonézskych pralesoch bojuje o prežitie v extrémnych podmienkach. Okrem ich ilegálneho lovu, odlesňovanie je pre nich veľmi vážna hrozba. Indonézia za posledných 5O rokov zničila viac ako 80% svojích pralesov a to hlavne kvôli ťažbe palmového oleja.

Vyhnúť sa zúžitkovaniu palmového oleja je v dnešnej dobe viac ako ťažké. Svetové korporácie ho pridávajú takmer do všetkého. Je to najpoužívanejší rastlinný olej na svete a nájdete ho takmer v polovici balených produktov v supermarketoch. Zmrzlina, mrazená pizza, čokoláda, mydlo či šampón je len zlomok z bežne používaných produktov obsahujúci palmový olej.

Viac o týchto produktoch a dôvodu obsahu palmového oleja TU

Ak aj ty chceš zredukovať svoj vplyv na produkciu palmového oleja, stačí sledovať obaly s nápisom "bez palmového oleja/tuku" , "bez GMO" a v zahraničí hľadaj nálepku "Green palm label" alebo RSPO label

Palm Oil Scanner

Osobne ma veľmi potešilo zistenie, že existuje aj mobilná aplikácia na odhalenie prítomnosti palmového oleja. Táto appka dokáže skenovať čiarové kódy v obchode a povedať ti, či daný produkt obsahuje palmový olej alebo nie. Ak obsahuje, môžeš si zobraziť dokonca aj vhodné alternatívy výrobku bez palmového oleja. Je dostupná zadarmo v App Store aj Google play.

Ak sa chceš aktívne zapojiť do protestu proti palmovému oleju podpísanie petície je jeden z možných spôsobov. Existuje množstvo peticií s rôznymi požiadavkami ako napríklad nátlak na spoločnosti k obmedzeniu jeho výroby, nastavenie noriem jeho ťažby, riadne tresty za a sankcie za porušenie zákonov ale aj úplny zákaz palmového oleja v niektorých produktoch.

Petície nájdeš TU.

Prispieť k riešeniu už napáchaných škôd môžeš aj finančne. Odporúčam určite prejsť stránku Worldwildlife možnosťou symbolickej adopcie. Na výber je mnoho ohrozených druhov. Ty pošleš peniažky a ty ako vďaku obdržíš darčekový balíček s veľmi milým obsahom. Dotáciou pomôžeš priamo najohrozenejším druhom kedže 84% financií ide priamo organizáciam na ich ochranu a tiež podporíš samotnú WWF.

Na instagrame sú mojimi obľúbencami: Theorangutanproject

Borneonature

Palmoilinvestigation

Na záver by som rada vyjadrila svoj postoj k našej pretrvávajúcej ignorácií k tomuto problému a úplne bezcitnosti voči všetkým živým druhom, ktorým týmto spôsobom ničíme životy. Tie zvieratá rozdávajú obrovské množstvo lásky, sú vďačné tejto zemi za všetko čo im dá, o nič si neprosia a my im to beztresne berieme. Naša DNA je s orangutanmy totožná na 97%. Tak kde berieme právo im brať domovy, zabíjať členov rodín, ktorých milujú a nechávame ich napospas osudu bez ďalšieho povšimnutia. A to všetko len kvôli lacnému palmovému oleju. A keď na to niekto upozorní, slepo pred tým chceme zatvárať oči. Na myslim mam islandskú vianočnú reklamu, ktorá obletela svet no bola zakázaná. Ľudia nechcú počuť pravdu lebo sa za jej obsah hanbia. Úprimne sa priznám že ani ja som sa až donedávno tým veľmi nezaoberala ale to sa zmenilo a určite si budem dávať väčší pozor na produkty, ktoré kupujem a celkovo sa budem snažiť ľudí informovať o problematike palmového oleja, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa rozhodla napísať tento článok. Ľudia si zaslúžia o tom vedieť a dostať šancu niečo na svojom prístupe zmeniť. Veľmi som rada ak sa niekto dostal až po koniec tohto článku a číta tieto riadky. Cením si to.

Zdroje: https://www.worldwildlife.org/stories/endangered-species-threatened-by-unsustainable-palm-oil-production

http://wwf.panda.org/knowledge_hub/where_we_work/borneo_forests/borneo_deforestation/#hunting

https://gifts.worldwildlife.org/gift-center/gifts/Species-Adoptions/Orangutan.aspx?sc=AWY1705OQ18316A01275RX&_ga=2.81997974.1033598326.1542403627-496049846.1542403627

https://www.travelfordifference.com/list-palm-oil-free-products/

https://noizz.azet.sk/zaujimavosti/palmovy-olej-a-jeho-skodlivost/z8204tv

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Emilamilova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.