Na pozdrav k nám priplávala samotná Malá morská víla

Ostala nežne sedieť a obhliadnuc od pravidiel jej podmorského sveta čaká v Kodani na svoju platonickú lásku.

Socha Malej morskej víly, spolovice žena, spolovice ryba. (Zdroj: vlastná fotografia)

Rozprávka či skutočnosť? Socha nevinne, túžobne sediacej Malej morskej víly sa týči v jednom z Kodanských prístavov. Kiežby H. Ch. Andersen tušil, koľko náklonnosti sa jej dostane. Príbeh Malej morskej víly má ale pokračovanie - píše ho každý návštevník pohľadom na ňu a nakoniec sa aj jej príbeh teší šťastnému koncu.

(Zdroj: vlastná fotografia)

Takto zaujímavo vyzerá Kodaň aj v ďalších jej uličkách, prístavoch či parkoch. Architektúra mesta je jednoliata a predsa rozmanitá, moderná. Hnedo-červené tehličky zdobia väčšinu obydlí. Balkóny sa tešia kreativite vianočných svetiel. Prázdne steny sú nahradené farebnými street art maľbami s hlbokým významom. Perfektná infraštruktúra sa postará, aby ste sa dostali v krátkom čase a s minimálnymi prestupmi na cieľové miesto. Občas sa stane, že v autobusoch prevláda silná vôňa fajčiarov marihuany, ale je to len slabý odvar v porovnaní s návštevou mestskej časti Christiania, ktorá sa rozprestiera na východnej strane Christianshavnu. Christiania je voľnomyšlienkárska oblasť, kde sa obyvatelia búria proti pravidlám Európskej Únie, považujú sa za autonómnu časť Kodane. Len čo vkročíte na podivné miesto, omámi Vás už spomínaná vôňa marihuany. Schátrané domy, v ktorých ruinách sa nachádzajú music bary a kaviarne. Na konci jednej z ulíc je strom ovešaný topánkami, a tak ako všetko v Kodani dáva zmysel, aj toto má svoje vysvetlenie. Za rohom tohto "vianočného stromčeka" sa nachádza ulica Pusher Street. Ulica na prvý pohľad pripomína čínsku štvrť a reggae hudba Vás naladí tak, aby ste chápali čo sa tu vlastne deje. Oficiálne neoficiálny trh s drogami! Vysmiati pouliční predavači ponúkajú hašiš, marihuanu a iné ťažko definovateľné látky a produkty z nich. Všetko je pekne rozložené na stoloch, človek si môže dokonca privoňať, dotknúť sa a vybrať to najlepšie. Ach, toľko zakázaného na jednom mieste! Sloboda a ilegálnosť si tu podávajú ruky. A panuje tu i napriek tomu zvláštny pokoj. Fotiť a natáčať je tu pochopiteľne zakázané, preto vnímanie detailov na prechádzke Christianiou umocňuje zážitok. Lepšie raz vidieť ako desaťkrát počuť.

Kontroverzné slobodné mesto Christiania. O Európskej únii nechcú ani počuť, čo naznačuje nadpis "You are now entering the EU" pri odchode z Christianie. (Zdroj: vlastná fotografia)

Centrum Kodane a najznámejší prístav Nyhavn je i počas upršaného chladného dňa plný ľudí, ktorí sa prišli zohriať horúcim vínkom či gløggom na Vianočné trhy. Chlad im naozaj neprekáža. Dážď už vôbec, keďže stretnete len veľmi zriedka Dánov, ktorí so sebou nosí dáždnik. Ženy možno aj preto nepoužívajú silné líčenie a i napriek tomu sú pekné a prirodzené. Muži sú veľmi pohľadní, bodaj by aj nie, keď sú to praví potomkovia Vikingov. A všetci majú silný vzťah k športu. Prepravujú sa na bicykli a radi si idú zabehať - v akomkoľvek počasí. Oni vedia, že ho aj tak nezmenia. Za povšimnutie stojí aj správanie mužov na ulici či diskotéke. Nepremeriavajú si ťa, alebo ak, tak to robia naozaj ukradomky. Sú tak milo, nenápadne sexy.

Pestrofarebný prístav Nyhavn. (Zdroj: vlastná fotografia)

A rovnako aj dbajú o celkový výzor mesta. V každej uličke je doslova zašitý maličký bar alebo útulná kaviareň. Ich ozdobou sú zapálené sviečky, vankúše, vanilková vôňa. Prečo sa Paríž nazýva mestom lásky, keď šarmantná Kodaň ponúka ďaleko viac romantických miest?

Ráčte vstúpiť! (Zdroj: vlastná fotografia)

Prístavy sa pýšia krásne zladenými farebnými domčekmi a plachetnicami. Sú tu najlepšie reštaurácie, najkrajšie západy slnka a čerstvý morský vzduch. Neďaleko sídli Dánska kráľovná Margaréta II. a na tomto mieste žil aj pre nás najslávnejší Dán, Hans Christian Andersen. Všetko sa tu dopĺňa ako puzzle a práve tu môžete hľadať hygge - útulnosť, pohodu, spokojnosť. A Malá morská víla snáď počká aj na Vás.

(Zdroj: vlastná fotografia)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu
Som živel, človek, ktorý neposedí na mieste a hľadá nové zážitky. Zo zahraničia najradšej. Mojím poslaním sa stala 6 mesačná dobrovoľnícka cesta do Indonézie. Vyštudovaná manažérka na Slovensku nechcela o škole počuť a do mesiaca bola naspäť v triede. :)

Chceš vedieť, keď dominika.kislikova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.