6.1.2019 06:20

Nový Zéland- viac oviec ako obyvateľov

Cestovanie nebolo úprimne odjakživa môj sen, ale zmenilo sa to až pri mojej prvej ceste naprieč Spojenými štátmi. Vždy som sa bála ako sa budem dorozumievať a ako sa dostanem z bodu A do bodu B.

To bolo prvý krát čo som sa dostala za „ veľkú mláku“ a cestovanie som si zamilovala. Môj ďalší cestovateľský zážitok bol na Novom Zélande. Letenky sme objavili náhodne pol roka pred odletom na stránke Pelikán cez chybnú tarifu. Síce som vždy chcela ísť pozrieť na Nový Zéland, ale v danej chvíli, keď sme mali pár minút na od kliknutie platby som váhala. Keďže som mala len pár týždňov do štátnic a s tým spojený stres a obavy, čo sa bude diať po nich, nebola som si až taká istá s odchodom na druhý koniec sveta. Ale išla som aj s mojím priateľom, ktorý vie kedy ma donútiť do správnych vecí, aj keď mám strach.

Cesta bola dlhá a celkovo nám trvala dva dni. Najprv sme leteli z Bratislavského letiska do Bruselu. V Európe sme zostali ďalších pár dní a odlietali sme z Parížu do San Francisca, kde sme mali prestup 12 hodín, zo San Francisca do Sydney, kde sme mali prestup 6 hodín a na koniec zo Sydney do Wellingtonu. Jediné problémy, čo sme mali bolo na kontrole v Paríži, kde si od môjho priateľa pýtali spiatočnú letenku domov, keďže je z Kanady. Druhý problém nastal, keď nám oznámili, že do Austrálie potrebujeme turistické víza. Áno bola to naša chyba, že sme si to nepozreli dopredu. Ja som strachom som sa postavila do rady na odbavenie batožiny a začala googliť, či tie víza sú vôbec dostupné. Nakoniec všetko dobre dopadlo a víza som si elektronicky vybavila. Čo ma pobavilo bolo, že ja som neplatila za ne nič, ale môj priateľ platil 20 dolárov ako Kanaďan.

Naprieč Novým Zélandom sme sa viezli na našom zelenom minivane od Jucy rentals. Bolo to autíčko, v ktorom sme mohli spať a aj variť. Takže nám poskytol dosť veľkú flexibilitu. Prespávali sme v kempoch. Na NZ sú rozdelené na tri skupiny- free camps, kempy v strednej cenovej kategórii a kempy vo vysokej cenovej. Touto cestou sme aj našli veľmi zaujímavé miesta , napríklad kemping kde bola jaskyňa s glowworms, ktoré sú typické pre Nový Zéland, úplne zadarmo.

Nový Zeland je známy ako najzelenší ostrov na svete. Ale má skvelý potenciál na turistiku.

Tongariro Alpine Crosing

Je jedna z najvyhľadávanejších turistických atrakcií na Novom Zélande . Jednou z možností, ktorou sme sa tam aj my dostali bolo prespať cez noc v kempe a skoro ráno nasadnúť na shuttle. Bola to pre nás najlepšia možnosť, keďže priame parkovanie je tam obmedzené a prechod trvá od 6-10 hodín. Vodič Vám aj vysvetlí pravidlá, kde vás a v akom intervale vyzdvihne a čomu sa vyvarovať.

Samotný prechod nie je náročný. Je dlhý ale videla som tam turistov, ktorý nemali správne vybavenie a dali ho. Na vrchu môžete vidieť nádherné jazerá a dym ktorý sa valí zo samotných kopcov.

Cape Reinga

Cape Reinga sa nachádza úplne na severe severného ostrova. Na tomto mieste sa nielenže vlieva more do oceána , ale aj podľa Maorskej legendy sa duše zosnulých vracajú do ich pôvodného domova.

Turisticky je toto miesto menej náročné, ale veľmi očarujúce.

Cathedral Cove

Turistika vedúca k pláži s rôznymi kamennými útvarmi. Parkovanie v najbližšom meste je obmedzené, keďže je to miesto turisticky dosť navštevované. Miestny vytvorili parkovisko, na ktorom sa dá zaparkovať a odtiaľ ísť shuttlom alebo peši ku Cathedral Cove. My sme prišli príliš neskoro a parkovisko už zatvárali, ale nedali sme sa odstrašiť a namierili sme si to do mesta. Tu sme parkovanie našli a pešo sme šli na Cathedral Cove.

The Pinnacles

Ďalšie z mojich obľúbených miest. Cesta na vrchol bola dosť náročná, ale stála za to. Terén je rôzny. Skladá sa z kamennej časti, lesných chodníkov a taktiež z rôznych mostov a drevených rebríkov a schodov. Cesta trvá 6-8 hodín. Hodinu od vrchola sa nachádza Pinnacle Hut, kde sa dá oddýchnuť poprípade ubytovať.

Hobitton

Pred návštevou Hobbitonu som nikdy nevidela ani jeden z filmov Hobbit. Samozrejme, keď sme sa vrátili domov tak som prinútila priateľa, aby si to so mnou pozrel. Do Hobbitonu sa dá dostať len so sprievodcom a autobusom zo stanoveného miesta. My sme šli z Matamata a sprievodca nás čakal rovno na mieste. Cestou nám pustili ukážku filmu a krátke video ako bol film natáčaný, a potom nás sprievodca povodil po Hobbitone s krátkymi komentármi a zaujímavosťami z natáčania. Na koniec sme mali v cene jedno pivo podľa vlastného výberu a odviezli nás späť do Matamata.

Ruakuri Cave

Jaskyňa, v ktorej sa nachádza žiariaci hmyz. Sprievodca nám vysvetlil všetko, čo sa týka života tochto hmyzu a celkovej atmosféry a histórie celej jaskyne. Dozvedeli sme sa, že to čo svieti sú vlastne ich hovienka a navzájom sa požierajú. Ale bol to skvelý zážitok. Keď sme sa premiestnili do kempu neďaleko odtiaľ zistili sme, že sa tu nachádza jaskyňa zadarmo, ktorá bola dokonca krajšia ako tá so sprievodcom.

Wai- O- Tapu Thermal Wonderland

Termálny park, ktorý ponúka termálne jazerá ako Devils pool alebo Champagne pool. Zážitok na celý život. Taktiež majú vlastný gejzír, ktorý vytryskuje len raz za deň v určitú hodinu.

Toto boli najzaujímavejšie miesta, ktoré sme pochodili na severnom ostrove. Obaja sa chceme aspoň raz vrátiť a pobehať aj južný ostrov.

Bol to jednej nezabudnuteľný zážitok.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu

Chceš vedieť, keď lupinka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.