Ninka na vandrovke: Ako to začalo

Nikdy som nebola sama v zahraničí. A tak som si kúpila letenku do Kambodže. Na štyri mesiace.

S vystúpením z lietadla a nadýchnutím sa teplého kambodžského vzduchu som nadobudla pocit pravého dobrodruha. Bola som dezorientovaná a v šoku, ale nadšená. V duchu som si hovorila "a teraz tu budeš musieť nejako prežiť 4 mesiace". Čo ma trochu desilo, pretože z plánovania sa stala realita a 4 mesiace mi zrazu prišli ako celá večnosť.

Na tento môj výlet som išla z viacerých dôvodov. Mala som pocit, že toho o živote viem príliš málo na to, aký je svet obrovský. Chcela som žiť miestnym životom, spoznať nových ľudí, nové miesta, zvyky, jedlá, vône. Chcela som prekonať samú seba, môj strach, a stať sa rozhladenejšou, silnejšou a samostatnejšou. Chcela som sa cítiť maximálne slobodná, zatúlaná vo svete.

No a potom som vstúpila do môjho bungalowu.

Aj by som sa na mieste rozplakala, ale bola som v takom šoku, že to nešlo. Bungalow mal samé škáry na stenách aj na dlážke, a strechu oddeloval veľký prázdny priestor. Môj strach z pavúkov je fanatický a bungalow bol, samozrejme, plný pavučín. A aby toho nebolo málo, zrazu tam začalo niečo čudne škriekať. Gekon. Bungalow bol plnýýý gekonov.

Stála som uprostred izby, aby som sa ničoho nedotkla, a so zdeseným pohladom som ešte pol hodinu mapovala prostredie, aby som mala zaznamenanú každú príšeru.

Chcela som zavolať mame. Chcela som ísť domov. Chcela som utiecť, ale nemala som kam. Bola som na seba nahnevaná, do čoho som to samú seba uvrhla.

Ooo, a to ste nevideli kúpelku. Záchod trebalo splachovať vodou z kýbla a sprchovalo sa v lavore.

Zaistila som batožinu pod sieťkou, aby mi do nej nič nevošlo, a vybehla som von. Panebože, to miesto, to bol raj.

tričko: https://www.instagram.com/scrawl.sk/

Našťastie som to celé predýchala a vzchopila sa. Rozhodla som sa, že nemá zmysel s tým bojovať. Predsa len som ja tá, ktorá prišla do prostredia týchto zvierat a bolo by pre nás všetkých lepšie, keby sme sa spriatelili.

A hlavne toto bol ten môj sen. Žiť v pre mňa tažkých podmienkach a prekonať moju zhýčkanosť. A tak sa stalo. Dnes už gekony zdravím "namasté" čo v preklade znamená "klaniam sa ti". Naučila ma to moja nová kamarátka, ktorú som tam spoznala.

Ale o tom, o dobrovolničení, bryndzových haluškách na pláži a plávaní so svetielkujúcim planktónom po flaške khmérskej whisky,

o tom vám poviem nabudúce :)

A takto som strávia prvú noc:

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
83
Poslať správu
Dievča z Modry, ktoré sa rozhodlo zistiť o živote niečo viac. A tak som sa vydala na 4-mesačnú cestu bez plánu a ciela do Ázie. Blogovať som začala preto, aby som sa po návrate vyhla otázke "no povedz ako bolo?". Na Slovensko sa vraciam v apríli. Možno :)

Chceš vedieť, keď Nina Skalikova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.