Dôjdu Googlu písmená?

Je známe, že Google svoj operačný systém Android pomenúva podľa abecedy. Písmen nie je nekonečno a jedného dňa môžu dôjsť...

Android je nepochybne najpoužívanejší mobilný operačný systém na svete a myslím že nie je nikto, kto by nepoznal zeleného robotíka. Jeho podiel na trhu tvorí viac ako 75%. Takýto úspech dosiahol hlavne vďaka svojej univerzálnosti a vďaka tomu že je open source.

Zdroj: Pixabay

Google každý rok predstavuje novú verziu tohoto operačného systému a vždy ho pomenuje po niečom sladkom, ako je napríklad Lollipop alebo Pie. Zaujímavé je aj to, že verzie pomenúvajú abecedne. Momentálne je najaktuálnejšia verzia Pie ale pracuje sa už na Androide Q, ktorého celý názov stále nepoznáme.

Zdroj: Sketchappsources

Tu nastáva otázka, dôjdu Googlu písmená? A ak áno, ako budú označovať nový Android? Je tu zopár možností ako sa k tomu Google môže postaviť. Môžu začať úplne od začiatku a zmeniť len názvy, napríklad nie Pie ale Popsickle a tak ďalej. Ja si to však nemyslím. Skôr zastávam názor že Android bude nahradený novým operačným systémom. Nie je žiadnym tajomstvom že Google pracuje na novom operačnom systéme Fuchsia OS ktorý by mal byť nástupcom.

Zdroj: Softonic

Fuchsia OS bude multiplatformový operačný systém a teda bude použiteľný pre smartfóny ale aj laptopy. Dosiahne to vďaka svojej modularite. Je veľmi pravdepodobné že nahradí aj Chrome OS, ktorý až takú popularitu nezožal a podiel na trhu je len niečo cez 1%. S príchodom Fuchsie sa očakáva aj príchod pravého material designu a lepšej interakcie, keďže vývoj aplikácií bude prebiehať cez Google Flutter, čo je obdoba Android Studia. Huawei tento operačný systém už testuje na zariadení Honor Play (Kirin 970), predpokladám že niečo chystajú a uvidíme to v priebehu 2 rokov. Nebude chýbať ani natívna podpora Android aplikácií. Tento fakt ale nahráva ďalšej možnosti že Google bude pracovať na oboch operačných systémoch a výrobcovia sa budú môcť rozhodnúť ktorý použijú. Podla mňa by tento krok nebol práve najlepší pretože všetci vieme, že Android už aj tak má dosť problémov a bude obtiažnejšie udržať oba systémy stabilné. Neviem čo si pre nás prichystajú ale každopádne to bude zaujímavé.

Zdroj: Ars Technica

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Žijem a dýcham technológiu. Vždy som nadšený ak sa objaví nejaká zaujímavá novinka. Od roku 2016 som aktívny používateľ na fórach MIUI CZ&SK a XDA kde pomáham ľuďom riešiť problémy. Občas tvorím aj tutoriály zamerané na mody alebo riešenie nejakých problémov na týchto fórach.

Chceš vedieť, keď Timotej Kusy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.