Sú herné smartfóny len marketing?

Herné smartfóny sa pomaly začínajú dostávať do širšieho povedomia ľudí. Sú však potrebné alebo je to len marketing?
Na začiatok poviem len to, že syntetické benchmarky neodzrkadľujú skutočný výkon zariadenia a sú len skôr informatívne. Dôležitý je celkový pocit používateľa a svižnosť systému.

Koncom roka 2017 Razer predstavil svoj herný smartfón, Razer Phone. Týmto krokom odštartovali novú vlnu mobilného gamingu. Ostatní výrobcovia nezaháľali a pustili sa do vývoja tiež. Ľudia dnes na telefónoch hrajú omnoho viac ako kedysi. Môže za to technologický pokrok ale aj fakt, že sme viac na cestách, "vraj" preto sa takto výrobcovia rozhodli. Momentálne je na trhu asi 6 takto označených zariadení od výrobcov ako je Xiaomi (Black Shark, Black Shark Helo), ZTE (nubia Red Magic), Razer (Razer Phone/2) alebo ASUS (ROG Phone). Názory boli a aj sú rôzne. Vytvorili sa dva tábory, jeden tábor herné smartfóny zastáva a druhý je proti. Ja sa prikláňam k tomu druhému, prečo, vám vysvetlím nižšie.

Razer Phone

Zdroj: Amazon.com

Samozrejme, herné smartfóny ponúkajú napríklad displeje s obnovovacou frekvenciou 90/120Hz, stereo Dolby Atmos zvuk a rôzne príslušenstvo od gamepadov po externé chladiče. Na papieri to vyzerá všetko pekne ale je to skutočne potrebné? Ak je zariadenie herné tak je určené na hry, nie? Problém je však ten, že hry ktoré potrebujú naozaj výkon sú asi tak 3, PUBG, Fortnite a Asphalt 9. Potrebujú síce výkon ale s týmito hrami nemajú problémy žiadne vlajkové lode z pred dvoch rokov a nie to ešte tohto ročné modely. Všetky herné smartfóny používajú rovnaké procesory, SD835/845, niektoré s trochu vyššou frekvenciou ale rozdiel je minimálny a nepostrehnuteľný. Netvrdím, že ak si tieto hry chcete zahrať, tak musíte mať vlajkovú loď. Ak sa dokážete uspokojiť aj s nižšou kvalitou grafiky tak nie je problém, PUBG a Asphalt 9 sa mi podarilo rozbehnúť aj na modeli Redmi Note 4X od Xiaomi.

Asus ROG Phone

Zdroj: Pocket-lint.com

Herné príslušenstvo je určite veľkým lákadlom pri kúpe herného smartfónu. S takým gamepadom sa PUBG bude určite hrať lepšie. Stačilo mi pár sekúnd a hneď som na známom čínskom e-shope objavil mnoho mobilných gamepadov. Niektoré vyzerajú lacno a jednoducho ale zato postačujúco a myslím si, že každý by si tu našiel taký, ktorý by mu vyhovoval pri cenách do 20€. Nie sú tak prepracované ako tie originál, ale určite by som im dal šancu. Na druhej strane, väčšina dnešných smartfónov má uhlopriečku displeja nad 5,5". Preto sa tam zmestia všetky potrebné ovládacie prvky a pritom zostane stále dosť miesta na obraz z hry.

Čo sa externého chladiča týka, tak sa musím zamyslieť, je naozaj potrebný? Teploty pri záťaži väčšiny zariadení sa pohybujú v rozmedzí 40-45, maximálne 55 °C a herné smartfóny nie sú výnimkou. Preto nevidím zmysel v externom chladení smartfónu, aspoň dnes nie. Na svojej Mi 8 od Xiaomi som spustil 15 minútový záťažový test a teplota nikdy nepresiahla 50°C. Pri teste som ho mal položený na posteli a v originálnom púzdre a nie na stole alebo v chladničke, ako to už pri testoch chodí. Taktiež som otestoval teploty aj pri spomínaných hrách, každú som hral 30 minút. Telefón bol v silikónovom púzdre, hry som mal nastavené na najvyššie možné detaily. Teplota bola meraná pomocou aplikácie EX Kernel Manager a teda bola meraná vnútorná teplota a nie vonkajšia.

PUBG - maximálna teplota 55°C

Fortnite - maximálna teplota 50°C

Asphalt 9 - maximálna teplota 50°C

S výsledkami som celkom spokojný a pri hraní som nepocítil žiadny pokles výkonu (throttling). Ak ten chladič naozaj chcete, tak na výber ich je celkom dosť a určite si niečo vyberiete.

Zdroj: Gearbest.com

Ak sa pozrieme na výsledky syntetických benchmarkov, tak herné smatfóny sú síce v TOP 10 ale nekraľujú. Ako AnTuTu benchmark ukázal, herné zariadenia zaostávajú za "bežnými" o pekných pár čísel. Najvyššie postaveným herným smartfónom je ASUS ROG Phone a to na 4. mieste. Ak sa ale pozrieme na 3D výkon, tak mierne zaostáva za OnePlus 6T aj keď má celkové skóre vyššie. Tak isto aj Xiaomi Black Shark zostal v závese za vlajkovými loďami toho istého výrobcu, Mi 8 a Mi Mix 2s, aj keď ponúka väčšiu pamäť RAM. Toto iba dokazuje, že ide o dobre premyslený a cielený marketing. Všetky hry ktoré zvládnu herné, zvládnu aj neherné smartfóny. Ďalšia skutočnosť ktorá môjmu názoru nahráva je, že Fortnite pre Android pôvodne vyšiel len ako exkluzivita pre Samsung zariadenia a nie pre nejaký herný smartfón. Nehovorím teraz o tom, že nie je na Google Play Store, to je iná kapitola. Všetky výsledky z AnTuTu testovania môžete nájsť na tomto odkaze.

Zdroj: AnTuTu.com

Ja patrím k tým ľudom, ktorí v herných smartfónoch nevidia žiadny zmysel a považujú ich za predražené a zbytočné hračky. Väčšina týchto smartfónov je hrubá a ťažšia ako obyčajné zariadenia a celkový dojem z nich pôsobí neesteticky a ťažkopádne. Nemajú o nič väčší výkon a nie sú o nič svižnejšie pri bežnom používaní ako vlajkové lode výrobcov. Je to len ďalší z marketingových ťahov výrobcov ako zarobiť peniaze pretože ak nejaký produkt nesie označenie "herný", tak v drvivej väčšine prípadov je aj drahší ako produkt s rovnakými parametrami. Myslím si, že si budeme musieť ešte nejaký ten rok počkať na poriadne herné smartfóny ktoré budú kompaktnejšie ako teraz a hlavne si ešte počkáme na poriadne hry. Dovtedy v takýchto zariadeniach nevidím žiadny zmysel. Toto je môj pohľad a budem rád ak sa so svojim podelíte v komentároch.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Žijem a dýcham technológiu. Vždy som nadšený ak sa objaví nejaká zaujímavá novinka. Od roku 2016 som aktívny používateľ na fórach MIUI CZ&SK a XDA kde pomáham ľuďom riešiť problémy. Občas tvorím aj tutoriály zamerané na mody alebo riešenie nejakých problémov na týchto fórach.

Chceš vedieť, keď Timotej Kusy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.