Malý „Slovenský raj“

Ako fotograf vždy rád chodím po menej známych a navštevovaných miestach a Lačnovský kaňon je jedným z nich.

Rozhodol som sa napísať články o menej známych miestach na Slovensku, ktoré stoja za navštívenie, ak sa chcete prejsť v prírode, vidieť niečo krásne a načerpať energiu. 

Branisko...Pod týmto pojmom som poznal len tunel, avšak nikdy som netušil, že skrýva množstvo prírodných krás. Dnes vám ukážem jednu z nich. Konkrétne je to Lačnovský kaňon, ktorý sa nachádza medzi obcami Lipovce a Lačnov. Ľudia toto miesto nazývaju aj malým slovenským rajom a myslím, že majú pravdu. Vyzerá to skutočne ako v raji, krásna príroda, vodopády, neskutočný kľud a hlavne, ako to býva v lete žiadne čakanie na rebríkoch. Za celý čas sme nestretli ani jedného človeka. Cez tento kaňon preteká Lačnovský potok, ktorý vyhĺbil kaňonovitú roklinu. V koryte potoka sa rokmi vytvorila sústava vodopádov nazvaná Prahy. Nápadné sú aj skalné útvary: Mojžišov stĺp (vysoký asi 60 metrov), skalná brána Vrátnica, či Kamenná baba.

TRASA

Trasa Lačnovským kaňonom začína z obce Lipovce alebo Lačnov. Trasa je obojsmerná, takže ak zaparkujete auto na jednom z týchto miest môžete sa vrátiť aj späť. Celková dlžka kaňonu je približne 2,5km. Po ceste sa nachádzajú aj prístrešky pri ktorých si môžete odpočinúť. Jeden z nich hneď na začiatku smerom z Lipoviec sa nachádza pri dvoch malých rybníkoch. Niektoré časti sú istené aj reťazami, ale celkovo je prechod veľmi nenáročný a príjemný. Na prechod týmto kaňonom odporúčam nepremokavú obuv.

V okolí sa nachádza množstvo zaujímavých miest. Avšak dnes sme stihli len Lačnovský kaňon a po ceste domov ešte kaštieľ vo Fričovciach, keďže aj napriek tomu že je Máj hore začalo snežiť a poriadne fúkať čo sme skutočne nečakali. Ak sa vám tento článok páčil určite napíšem ďalší o nejakých menej známych miestach na Slovensku, ktoré určite stoja za navštívenie.

A teraz ešte priložím zopár fotiek s GoPro, a ak chceš môžeš si pozrieť aj krátke video z prechodu kaňonom na YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYYrVDezJlw

Rybníky na začiatku trasy smerom z Lipoviec.

Krásna príroda v kaňone.

Kaštieľ Fričovce

Za každé prečítanie ďakujem a prajem pekný deň! :)

ZDROJE: http://cykloserver.cz/cykloatlas/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Kamenn%C3%A1_Baba

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Som 22 ročný chlapec pochádzajúci údajne z najkrajšieho mesta na Slovensku. Už asi 9 rokov jazdím na MTB (horský bicykel :D ) aj to je jeden z dôvodov prečo som začal mať tak rád prírodu, a postupne ju začal aj fotiť :) . Keďže sa považujem za introverta rád vyhľadávam menej známe a navštevované miesta, ktoré stoja za navštívenie :) a keď si z takého miesta odnesiem ešte peknú fotku, ktorá poteší aj ostatných som veľmi rád :)

Chceš vedieť, keď slukmiroslav pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
9.5.2019 19:22
Dreveník