URBEX: Opustený rakúsky konvikt

Po veľmi dlhej dobe od prvého blogu ohľadne histórie urban exploringu som sa rozhodla pridať report z rakúskeho vidieka, ktorý nám ponúkol túto krásnu opustenú budovu.

Jeden večer som zahliadla niekoľko fotografií z tohto miesta a ihneď som vedela, že ho "potrebujem" vidieť na vlastné oči. O pár dní na to, sme si s priateľmi naplánovali výlet. Budova je vo veľmi blízkom susedstve s rodinnými domami a preto vstup musel byť rýchly a čo najmenej nápadný. Nakoniec sme tu strávili niekoľko hodín a naše urbexové a fotografické zmysly dostali presne to čo potrebovali. Ale poďme už na príbeh...

Kongregácia sestier sv. Hedvigy od najčistejšej Panny a Matky Božej Márie bola založená 14. 6. 1859 v poľskej Vroclavi. V tento deň boli prijaté prvé 4 sestry, ktoré zložili svoj rehoľný sľub. Jej zakladateľom je vroclavský kanonik Robert Spiske. Jeho vnímavé a otvorené srdce si povšimlo ľudskej fyzickej i duševnej biedy a jeho vysoký ideál pomoci ľudom, hlavne sirotám, starým a chorým, chcel realizovať práve pod patronátom sv. Hedvigy. Rozrastajúce sa spoločenstvo bolo ale časom nútené opustiť svoju vlasť a v nasledujúcich rokoch sa rozširovalo aj za hranice Sliezka. No a od roku 1946 začala kongregácia pôsobiť aj v Rakúsku.

Pod rukami vojvodkyne Žofie Chotkovej sa na počiatku 20. storočia položil základný stavebný kameň a o necelé 3 roky bola táto budova slávnostne otvorená. Krátko na to padla vojvodkyňa za obeť so svojím manželom, nasledovníkom trónu arcivojvodom Františkom Ferdinandom d’Este, fatálnemu atentátu v Sarajeve.

Starostlivosť sa tu dostávala hlavne menej majetným a chorým ľudom. Počas prvej svetovej vojny sa muselo uvoľniť a vyčleniť miesto aj raneným vojakom. Neskôr v medzivojnovom období sa budova navrátila k svojmu pôvodnému účelu. No s príchodom druhej svetovej vojny NSDAP premenila budovu na dievčenský domov. Bolo tu cca 60 - 70 dievčat, ktoré chodili do školy alebo pracovali ako opatrovateľky. Po príchode ruských vojsk so svojim osadenstvom Nemci rýchlo utiekli. Rusi budovu úplne zabavili a urobili z nej vojenskú nemocnicu pre svojich vojakov. Vďaka úsiliu viedenského arcibiskupa a miestneho predstaveného sa okupanti v 46-tom definitívne stiahli. Avšak z budovy zostala len ruina. Čo so sebou nezobrali alebo nezničili Rusi, nakoniec rozobrali dedinčania na prilepšenie vo svojich biednych časoch. Každopádne v budove nezostal kameň na kameni... prázdna ruina bez okien aj dverí.

A tu sa dostávame na začiatok ku kongregácii sestier sv. Hedvigy. Ako som už spomínala kultúrne a politické nepokoje doviedli sestry z južnej Moravy do Rakúska. Arcidiecéza vo Viedni im poskytla túto budovu. Po príchode sestier v povojnových časoch sa s pomocou miestnych ľudí podarilo, v relatívne krátkom čase, spraviť budovu opäť plne obývateľnou. Následne prevzali prvých viac ako 10 dievčat z viedenskej sociálnej starostlivosti a neskôr k nim putovali desiatky ďalších chlapcov i dievčat. Tento detský domov tu fungoval niekoľko desaťročí. Neskôr z dôvodu nedostatku sestier bola nakoniec táto budova kongregáciou definitívne opustená a už vyše 10 rokov chátra. Jej kaplnka, ale stále slúži miestnym obyvateľom na príležitostné omše.

V súčasnej dobe sa ombudsmani na ochranu obetí v prípadoch zneužívania či týrania detí cirkevnými hodnostármi na celom svete zaoberajú množstvom prípadov. Aj toto miesto je jedným z mnohých kde sa používali „zaujímavé výchovné praktiky“. Po dlhých rokoch sa rozhodol prehovoriť muž, ktorý tu ako malé dieťa strávil celé dva roky. Zažil si toho veľa. Výsledkom boli v neskoršom veku depresie, alkoholizmus aj pokusy o samovraždu. Je jedným z mnohých, ktorí sa snažia dovolať spravodlivosti. Niekoľko málo obetí sa svojho odškodnenia dočká, no cirkevní hodnostári zostávajú nepotrestaní...

Viac fotografií nájdete v tomto albume. Iné fotografie z rôznych opustených miest nielen na Slovensku, ale aj zo sveta nájdete na FB stránke projektu The Valkyrie Urban Exploration.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Viva la UrbEx. Moje meno je Lucia alias The Valkyrie a budem na blog prinášať články a hlavne fotografie z oblasti urban exploration. Tomuto koníčku sa aktívne venujem od roku 2013 a rozhodla som sa s vami zdieľať moje fotografie a príbehy opustených budov.

Chceš vedieť, keď The Valkyrie pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.