Obchodník v REFRESHERI, dreamjob pre makačov a makačky?

Chcel by som doplniť svoj tím o talenty, z ktorých pod tlakom vzniknú jasné hviezdy. Ak ti nechýba motivácia a skutočne chceš na sebe pracovať, daj nám vedieť.

Hľadám "obchoďákov" do svojho tímu. Vďaka financiám, ktoré prinesú obchodní zástupcovia do firmy, dokážeme napĺňať našu víziu, budovať modernú generáciu s otvorenou mysľou, ktorá nemyslí čierno-bielo.

Pozícia je prácou snov pre niektorých ľudí, avšak pre niekoho môže byť pre znenu nočná mora. Ak si pri čítaní povieš "Áno", "Áno", "Presne!", určite nám napíš. Ak si sadneme aj hodnotovo, dostaneš svoj dream job a môžeš v REFRESHERI osobnostne a profesijne rásť. Kedy má zmysel dať nám o sebe vedieť?

Ak chceš pochopiť marketing firiem

Na tejto pozícii vidíš do práce veľkých slovenských aj nadnárodných značiek, reklamných, marketingových, kreatívnych, digitálnych, PR a bohvieakých agentúr. Vieme, aké topánky bude nosiť väčšina mladých ľudí na jeseň, akú kampaň bude mať "to" pivo, čo chystá tá-ktorá banka na leto. Chvíľu potrvá, kým si upraceš v hlave všetky tie vzťahy a prepojenia, ale po čase ti všetko do seba zapadne. Uvidíš, ako niektoré značky pristupujú pri výbere svojich produktov, definícii služieb, cieľových skupín, distribučných kanálov, cien a rozdielnosť prístupov k reklame. Uvidíš, ako dobre to robí jedna a ako katastrofálne tá druhá firma.

Kedy to nemá zmysel:

Ak ťa marketing vôbec nebaví.

Ak chceš pochopiť psychológiu ľudí

Pri Sales nestačí len to, že máme dobré produkty, sme najlepší v tom čo robíme na trhu a sme presne to, čo potrebuje klient. Niekto počúva na čísla, niekto sa rozhoduje emocionálne a niekedy máš pocit, že je to čisto o náhode a nálade druhej strany. Tvojou úlohou bude naučiť sa chápať motiváciu klienta a pracovať s ňou, pomôcť druhej strane spraviť to správne rozhodnutie. Budeš radiť, nie presviedčať.

Kedy nie:

Ak máš pocit, že by si nedokázal na trhu (trebárs v Maroku) vyjednávať s predavačmi cenu 15 minút, možno to nie je najlepšia práca pre teba.

Ak sa chceš naučiť komunikovať

Stretnutia, telefonáty, maily a prezentácie. Naučíš sa nebáť dvíhať telefón, jasne vysvetľovať na stretnutí. Robiť stručné prezentácie, ktoré by mal pochopiť aj piatak na strednej. Nebudeš sa to učiť sám, ale od kolegov, našich návodov a externých školení, ktoré ti poskytneme.

Kedy to nemusí byť pre teba:

Ak máš problém s telefonovaním, či s predstavou stretávania sa s klientmi každý deň, nie je to práca pre teba. Ak je to niečo, čo by si sa chcel naučiť, tak sa to dá.

Keď chceš pochopiť, ako fungujú technológie

Technológie sú všade. V odvetví marketingu a u nás, digitálnom médiu, sa môže zdať, že je to niekedy ešte znásobené. Pochopíš, ako funguje web, meracie systémy, rôzne prístupy ku vyhodnocovaniu výsledkov. Systémy na správu zákazníkov, komunikačné systémy. Či chceš alebo nechceš, prirodzene sa naučíš aspoň trošku chápať "programátorský" kód a niektoré jeho vlastnosti.

Čo, ak nie si "technický typ":

Nejde o to, či si to niekedy robil/a alebo nie. Základy Excelu alebo prípravu prezentácie by si mal zvládnuť po prvej ukážke, intuitívne. Hlavne, či sa budeš vedieť zlepšovať a pochopiť technológiám, o to ide.

Ak chceš chápať biznisu firiem

Prečo telekomunikačný operátor na Slovensku nedá neobmedzené dáta? Prečo sa niektoré banky tak intenzívne snažia získať študentov, aby si otvorili účty? Prečo niektoré automobilky cielia na mladých a niektoré nie? Ako vyhodnocujú gastronomické prevádzky úspešnosť našich kampaní? Prečo sa menia produkty v ponuke fast foodových reťazcov? Vďaka tomu, že budeš v kontakte so širokým portfóliom klientov, budeš mať možnosť nahliadnuť do ich fungovania.

Neuspeješ, keď:

Ťa nezaujíma, ako fungujú firmy, nepochopíš ich motivácie a strategické rozmýšlanie, budeš len priemerný obchodný zástupca.

Ak si človek motivovaný výsledkami

Ako obchodník u nás dostaneš 900 EUR na mesiac ako základ, čo pokryje tvoje základné životné výdavky. Ostatnú časť tvojej výplaty tvorí provízia z predaja. Dostaneš 10% z toho, čo donesieš. Zo začiatku to ide ťažšie, 6 mesiacov je skôr rozbehových. K základu si pripíšeš pár stoviek. Po roku je prevažne odmena okolo alebo nad 2000 EUR / mesiac. Záleží od toho, nakoľko makáš, aké máš schopnosti, ale aj šťastie na klientov. Teoreticky, ak sa sústredíš na efektívnu prácu a budeš dobrý obchodný zástupca, nemal/a by si mať problém kapacitne zvládnuť klientov v takom rozsahu, aby si mal/a odmenu 3-4 tisíc/mesiac. Salesáci su jednou z najlepšie platených pozícií vo firme, ale musia konzistentne makať a byť vytrvalí. Nedovolíme ti ale predávať hocikomu hocičo. Máme vlastné pravidlá a princípy.

Kedy u nás dlho nevydržíš:

Ak po roku - dvoch budeš dostávať + 2000 EUR mesačne a povieš si, že ti to aj stačí a nebudeš makať.

Ak máš rád poriadok a systematický prístup

Toto je skôr vlastnosť, ktorú musíš mať, aby si bol úspešný. Ak dokážeš pracovať systematicky a budeš mať poriadok, až potom máš šancu pracovať na svojich schopnostiach a posúvať sa dopredu. Vďaka systematickému prístupu nestratíš príležitosti, nezabudneš na klientov. Síce pracuješ v tíme a máš nadriadeného, ale mikromanažment ti robiť nechceme. Ak ti je poriadok a systém blízky, budeš vedieť krok po kroku napredovať a predbehneš tých, čo to robia hala-bala.

Kedy nie:

Asi ak nemáš prevažne poriadok doma a na stole. Red flag môže byť, ak nevieš, kedy si bol naposledy u zubára, koľko zhruba míňaš mesačne, koľko máš našetrených peňazí.

Rád chodíš na exkluzívne udalosti, predpremiéry, festivaly a dozvedáš sa o veciach ako prvý

Klienti ťa budú pozývať na ich akcie, ktoré sú často len pre vybraných hostí. Spoznáš veľa ľudí a budeš na predstaveniach produktov, služieb, ohlasovaní noviniek našich klientov. Ak sa rád socializuješ, bude na to priestor. Tiež budeš vedieť o nových produktoch, službách, podujatiach, interpretoch a zákulisných informáciách.

Kedy nie?

Ak to patrí medzi hlavnú zložku tvojej motivácie.

Ak sa chceš rozvíjať a pracovať na sebe

Už vyššie som opísal niekoľko oblastí, v ktorých sa jednoznačne zlepšíš. Pravda je taká, že v tých oblastiach sa zlepšíš vďaka tomu, že budú súčasťou tvojej každodennej práce. Záleží na tebe, ako rýchlo budeš napredovať. Ak naozaj chceš pracovať na sebe, dáme ti možnosti. Napríklad, každý mesiac si môžeš vybrať knižku, ktorú ti kúpime. Môžeš si vybrať odborné podujatia, prednášky, workshopy. Školenia si buď vyberieš alebo zúčastníš sa tých, ktoré sa ťa budú týkať tvojho oddelenia.

Kedy nie:

Keď to len tvrdíš, ale v skutočnosti nič nerobíš a nebudeš vedieť využiť ani príležitosť, keď ju dostaneš. Buď k sebe úprimný/á.

Sú všetci obchoďáci u vás takíto? Nie. Nemusíš spĺňať všetkých 10 bodov. Aspoň 8 by si mohol. Tento opis ti dá ale jasnú predstavu o očakávaniach.

Tak čo, zaujalo ťa to?

Prečítaj si inzerát a postupuj podľa návodu.

Teším sa na tvoj mail a možno aj osobné stretnutie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Jeden zo zakladateľov REFRESHERu a aktuálny CEO.

Chceš vedieť, keď Gabor Boros pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.