9.5.2019 10:50

BROKE KITCHEN: jedlá pre ľudí, ktorým na konci peňazí ostáva ešte veľa mesiaca

"Pred výplatou" - slovné spojenie, ktoré sme určite z našich hladných úst vyslovili niekoľkokrát. Verte mi, ja sám viem najlepšie čo znamená mať pred výplatou.

Stalo sa to len tak.. zrazu. Môj zhýralý život ma opäť dohnal na samotný okraj môjho kapitálu. Uvedomil som si, že týždeň, kedy som si užíval Soho, Skybar, Urban House, Urban Bistro, Iasai alebo Gatto Matto je nenávratne preč a s ním aj moje krásne prašule.

A keď mi môj účet zakričal nahnevané a rázne "DOSŤ!" v podobe skoro nulového zostatku, tak mi neostávalo nič iné, len začať rozmýšľať.

Popustiť uzdu fantázie, to mi vždy išlo skvelo (čo je niekedy viac na škodu), ale teraz som bol nútený vyťažiť zo seba úplné maximum.

Otváram chladničku, a neuveríte čo tam.. nič. Vzhľadom na to, že žijem prítomným momentom a nemyslím na budúcnosť lebo ako tvrdia osvietenci: dnešok je dar, tak na mňa zírala prázdna chladnička.. a ja na ňu.

Povedzme si však narovinu, pokiaľ sa dokážu nájsť peniaze na alkohol a cigy, tak dokážeme spoločne oželieť cca 5 éčok na výdatný a zdravý obed alebo večeru. A čo je hlavné, bude to teplé jedlo! Tak práve môžeme spoločne zakývať instantným polievkam, kuřeti na papřice, či číne v kelímku. PAPA!

Tak, a teraz recept. Budeme potrebovať:

- ryžu z Tesca na Kamennom námestí (ale verím, že kúpite aj v inom Tescu alebo reťazci)

- mrazenú wok zmes z Tesca na kamennom námestí (taktiež si myslím, že nájdete aj inde)

- tofu (ja som ukradol spolubývajúcej, ale verím, že sa dá kúpiť)

- cesnak (toto je kuchynské O.G. to by sme mohli mať doma všetci, ale tiež som ho ukradol spolubývajúcej)

- koreniny (ktoré sú ľubovoľné, ak nemáš nehanbi sa a zaklop tej Majke oproti)

1.

Urobíme si ryžku. Ja ju osobne nepremývam - nechce sa mi. Orestoval som trochu cesnaku na oleji, na to som hodil ryžu a znovu trochu orestoval. Zaleješ to potom vodou a necháš to variť, kým sa voda nevstrebe. Pomer ryža : voda absolútne neviem, robím všetko od oka. Samzrejme, že ju osolíš a ja som do nej ešte pridal trochu karí korenia, nech chytí farbu a arómu, chápeš.. keď už sme broke, nech to nevyzerá a nevonia lacno.

2.

Prišiel čas na tofučko. Ja som si vo wok panvici (presne tak, that's how fancy I am) rozohrial olej, znovu na to bacol cesnak a tofu nakrájané na kocky. Keď sa mi z každej strany pekne dozlatista osmahlo nasypal som k nemu karí korenie (ja ho tak trochu milujem) a pekne zamiešal spolu. Potom tofu vytiahneš a vysypeš tam wok zeleninu. Chvíľu ju podusíš, nech pustí vodu a ak bude málo trochu prilej. Samozrejme ochuť si ako chceš. Popusť uzdu tvojej fantázie presne tak, ako som to urobil aj ja. Keď sa ti to chuťovo bude zdať oukej a zelenina ti príde dostatočne mäkká alebo tvrdá (záleží od tvojich preferencií, žmurk), tak je hotovo.

Finančné prostriedky použité na toto jedlo:

- ryža: 0,99 evro*

- mrazená zeleninka wok mixík: 1,05 evro*

- tofu, ak ho teda neukradneš spolubývajúcej: 0,65 evro*

- cesnak, presne ako prípad s tofu: 3,99 evro/kg*

- karí korenie: 0,70 evro*

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Sečteno i podtrženo: cca 4 éčka za jedlo, ktoré si môžeš dať MINIMÁLNE dvakrát do dňa.

* - ceny sú orientačné, resp. opísané z Tesco e-shopu

Tak kamoši, prvý recept máme za sebou. Verím, že vám bude chutiť. Mne a mojej spolubývajúcej chutilo. Bon appétit!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu

Chceš vedieť, keď denis_kendy pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.