Nekvalitná strava?

Mnohí z nás trávia dlhé hodiny vo fitness centrách, každý jeden deň zo zámerom budovania svalovej hmoty alebo úbytku tuku z neželaných partií.

A následne po príchode domov si doprajú vynikajúci šalát s kuracím mäsom a olivovým olejom. Pozrú sa do zrkadla a progres nikde.

V čom spočíva ten problém ?

Nekvalitná strava. Nemyslíme tým fastfoody alebo mrazené polotovary. Všetci vieme, že to nieje plnohodnotné jedlo.Ide o všetky potraviny, ktoré obsahuje nízku energetickú hodnotu a vysoké zastúpenie sacharidov. Tieto zložky potravín vytvárajú krátkodobé zasýtenie. Hneď po tom ale prichádza na radu hladovanie, ktoré spôsobuje rozpad svalstva. Pri svalovom tréningu využívame anaeróbny metabolizmus, ktorý čerpá takzvané palivo z glykogénu a svalových lipidov. Pri ich nedostatku nastáva únava a slabosť. To sme si priblížili skupinu ľudí, ktorá jedenie po tréningu vynecháva. Druhá skupina je zložená z osôb,ktoré vyraďujú potraviny, pretože sú kalorické ale vôbec by sa ich nemuseli vzdávať. Začnem tým, že všetko na čom je nápis FIT môže byť pravým opakom a treba čítať zadnú stranu obalov. Chápem, pri rodinných, veľkých nákupoch sa nezastavíte aby ste si všetko čítali, avšak keď sa rozhodnete naozaj zaujímať o stravu radíme vám, začať sa stravovať sám a tým pádom si aj nakupovať .

Vylúčenie pečiva - Lepok. Teraz všetky ženy v módnych časopisoch ohrnú nos a odvrátia sa. Potraviny typu chlieb a rožky začali byť menej a menej obľúbené. Rýchla intenzívna vlna nových trendov vyhlásila, že ak zješ krajec kvalitného chleba, nemáš šancu vyzerať dobre.

Hlúposti ! Pečivo je jednou z najlepších možných raňajok. Obsahuje vlákninu, ktorej by ste mimochodom mali prijat 20g denne a hlavne je schopné absorbovať vodu . Dôsledok = nebudete hladní. Treba si vyberať kvalitný chlieb alebo iné výrobky z múky, ktoré obsahujú pomerne vysokú hodnotu bielkovín, vlákniny a keď bude obohatený o semiačka tak aj tukov.

Nech sa prihlási ten, kto je spokojný, že prestal vyprážať na slnečnicovom oleji a nahradil ho dajme tomu olivovým. Prosím stop. Ak sa naozaj pokúšate zmeniť stravovanie toto vám nepomôže. Prvou vecou, ktorú si treba uvedomiť je fakt, že olivový olej lisovaný za studena neslúži na tepelnú prípravu jedál . Pri vyššiej teplote sa stáva karcinogénnym. Ľudia sa tiež snažia vymeniť strúhanku za vegánsku ,,zdravšiu” kukuričnú alternatívu, ktorá pridáva jedlu chrumkavosť. Je rozdiel medzi fit a zdravou stravou. Vegánstvo je pravým príkladom pre zdravú stravu. Obsahuje veľa zdravých tukov a cukrov v zastúpení fruktózy . Radšej si spravte kvalitných 100-200gramov kuracích alebo morčacích pŕs vo vode alebo pečené v rúre so zemiakmi a ryžou .

Ďalej by sme si rozobrali zvýšený príjem zeleniny a ovocia .Ak ste jedli jedno jablko za deň a teraz zjete košík plný vitamínov musime vás sklamať. V diéte je veľmi dôležitá zelenina, obsahuje veľa kilojaulov a malo kalórií a tým pádom by sme ju mali zaradiť aspoň do 3 zo 6 jedál za deň . Nemôžeme to však povedať o ovocí . Súhlasíme nahradením pomaranču alebo iného plodu za tyčinku čokolády ale nie nahrádzanie ovocných mís obedom alebo večerou. Prečo? Ovocie obsahuje veľa fruktózy, cukru. Možno vás metie táto informácia ale fruktóza má veľmi zložité chemické zloženie. Zaujímavosťou je zistenie týkajúce sa frutariánov , ktorým skamenel žalúdok. Príčinou bol neuveriteľne nízky obsah glukózy a telo bolo nútene vyrábať tento zložitý cukor zo zložiek prírodného .

Ako posledné z negatívnych faktorov si preberieme slávne ryžové chlebíčky . Nie ste jediný ak vám začne v práci vyhrávať žalúdok a vy po prvom čo siahnete, bude balenie polomáčanych alebo ochutených chlebíčkov. Veď je to tak suché a bez chuti že z toho predsa nemôžete pribrať .Omyl .Sú plné sacharidov a cukrov . Na 100gramov sa pohybuje kalorické zloženie okolo 400kcal. Keby sme to preniesli do plnohodnotného jedla vyšla by Vám omeleta z dvoch vajec, krajec chleba a zelenina . Alebo ovsené vločky s proteínom a banánom. Boli by ste určite viac zasytený .

A čo teda jesť ? Hovorí Vám niečo BMR ? Je to výpočet banálneho metabolizmu ,dostupný je na niekoľkých stránkach na internete. Zadáte tam údaje o tele a výjde vám koľko kalórii spálite len dýchaním za celý deň . Každá kalória navyše je spalovaná činnosťou . Aby ste boli v obraze musíte zjesť 7000 kalorií aby ste pribrali kilo.

Vo vašom jedálničku musia byt bielkoviny! Veľa . Pomáhajú staviať svalovú hmotu ale aj spaľujú tuk . Muži by mali jesť podľa stavby postavy od 1,6 do 2,5 gramov na kilogram telesnej hmotnosti a ženy od 1,2-1,6g. Na sledovanie týchto údajov pomáhajú fitness denníčky a tabuľky vďaka ktorých získavate prehľad . Potom budete do denného menu vedieť zahrnúť aj nejakú tú sladkosť . My odporúčame takzvané cheat days, ktoré vám v jeden deň za týždeň alebo za dva, väčšinou to býva nedeľa dovolí prekročiť vami stanovený limit . Ako bonus vám ukážeme jeden deň z nášho stravovania .

7:00 ovsené vločky 50gramov ,stredný banan a 20gramov proteínu

9:00 ovocie s vysokým percentom vody

12:00 ryža 100gramov (surová) ,ryba 200-250 gramov

15:00 protein 35gramov nízkotučné mlieko 150ml ,voda 100ml a stredný banán

17:00 krajec tmavého pečiva ,varené vajce ,uhorka

20:00 tvaroh

Vychádza to okolo 1700kalorií a pomáha k zrýchleniu metabolizmu,stavania svalovej hmoty a k úbytku tuku .

Želáme veľa šťastia do vašej letnej prípravy .

ester

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
There are 2 kinds of writers •those who are insane • those who are good at hiding it I am both

Chceš vedieť, keď esterka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.