4.9.2019 16:09

Kapela PRIE100R predstavuje klip k poslednému singlu z debutového albumu 292, zároveň ohlasuje KRST!

Kapela PRIE100R už pri vydaní svojho debutu avizovala zámer natočiť klip k skladbe Utkaní z hmly. Skladba samotná bola prednedávnom zverejnená a už je nasadená v rotácii niekoľkých rádií.

Prečo práve Utkaní z hmly?

Je to prvá skladba na albume, v ktorej je ústredným nástrojom klavír. Výrazne v nej počuť živé akustické pianino. Zaujímavosťou je, že part bicích nástrojov nebol zložený pre túto konkrétnu skladbu. Existoval už skôr a do klavírnej skladby dobre zapadol. V rámci aranžmánu bol využitý súzvuk klavíra, dynamických bicích, ambientných ťahavých syntetizátorov a spevu.

Skladba bola opäť nahraná v štúdiu PULP, s ktorým kapela aktívne spolupracuje.

O čom je klip?

Predovšetkým o Dominike. Využíva sa hra s farbami, vizualizovaný je tmavo olivový odtieň spomenutý v texte. Použitím nevšedných farebných kombinácií chcela kapela vyjadriť niektoré slovné spojenia. Pri točení klipu sa experimentovalo so synestézou, teda vyjadrovaním abstraktných slovných spojení farbami.

Počas editácie a spracovania nebol použitý na Dominike žiaden retuš. Kapela chcela ponechať čo najväčší dôraz na prirodzenosť speváčky – dokonalosť v nedokonalosti, v ktorej vynikajú jej hlboké oči, pehy, či kučeravé vlasy.

Viac o skladbe Utkaní z hmly

Text je opäť plný ťažšie uchopiteľnej obraznosti, ktorá v sebe skrýva myšlienku odosobnenia sa od citov, ktoré zraňujú.

Odovzdanie sa niekomu vyvoláva zraniteľnosť, ktorú si druhí nemusia uvedomiť, alebo napriek uvedomeniu s ňou zaobchádzajú bezcitne. Dôsledkom každého takéhoto zranenia je jazva, ktorá pretrváva: “plné neopätovanej bezbrannosti sú všetky rozpálené jazvy”.

V texte je využitá krv ako symbol vášne, zmyselnosti, náruživosti, a naopak v kontraste vosk - pôvodne horúci, po ochladnutí stuhnutý, beztvarý, nehybný ako kontrast k vyhasnutým citom: “a to práve preto, že naša krv je len vosk”.

Skladba je o hľadaní rovnováhy a vyrovnaní sa s bolesťou. Text je písaný z pohľadu, kedy sme už našli citové ekvilibrium a určitú dávku nadhľadu. “Trápiť sa dá aj dávno potom, čo to má ešte nejaký zmysel, preto je dôležité vedieť prijať realitu takú aká je a nehľadať vo veciach, alebo ľuďoch to, čo v nich nie je.“ Radovan Činčura

Kto stojí za videoklipom?

Klip bol nakrútený v priestoroch Novej Cvernovky. Nakrúcanie viedol Anton Kajan a kameru mal na starosti Peter Gál, osvetľovačom bol Peter Dolog. Anton Kajan pre tento videoklip vytvoril aj videoprojekciu. Color grading a strih pre tento klip spracovali Radovan Činčura a Roman Kukumberg.

Pre skladbu boli vytvorené dva veľmi rozdielne strihy od rôznych autorov. Napokon sa kapela rozhodla pre verziu, ktorá bola väčšmi založená na detailných záberoch a zaujímavom farebnom prostredí, v ktorom sa nakrúcanie odohrávalo.

Čo kapela chystá v budúcnosti?

Kapela pripravuje vydanie prvého live session, ktoré bolo nakrútené v štúdiu PULP a filmových ateliéroch na Kolibe. Plánuje ho zverejniť na jeseň. Kapela zároveň pokračuje v nahrávaní druhého albumu a pripravuje pre svojich fanúšikov niečo špeciálne, a to k dátumu 29.2.2020. Najbližšie môžete PRIE100R vidieť v Nu Spirit Bare, kde vrámci jedného zo "živých utorkov" pokrstia svoj debut 292. Kapacita je limitovaná, preto sledujte event Živý utorok: PRIE100R krst 292 a spustenie predpredaja, ktorý začne už čoskoro v sieti Ticketportal.

Pozrite si klip k skladbe Utkaní z Hmly.

Informácie a fotografie poskytli členovia kapely Dominika Zdražilová a Radovan Činčura.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
PRIE100R is a Slovak (Middle Europe) dark electronic band formed in Bratislava, in 2016. The band consists of producer and multi-instrumentalist Radovan Činčura, as well as multi-genre vocalist and musician Dominika Zdražilová (Dom Birch). They are the essence of the unique sound. They collaborate with other guests in studio recordings. With their debut album "292" they bring a unique sound and original song with Slovak lyrics. You can listen to their music on Spotify and Apple Music.

Chceš vedieť, keď prie100r pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.