22.11.2017 18:38

Hodnota letteringu v porovnaní s fontami.

Hand lettering zažíva v posledných 5 rokoch svoju renesanciu.

Pred počítačmi bol lettering štandardom v reklamách a tvorbe loga. Jednoducho neexistovala technológia na automatizovanú typografiu /okrem tlačiarní/.

Technológie sa zlepšovali a počítače sa stali základným nástrojom grafického dizajnu. Nová éra dizajnu sa viac automatizovala a bola ľahko kopírovateľná. Dnes je online priam obrovský výber fontov ktoré každému ponúkajú rozmanitejšie využitie. Fonty však majú svoje obmedzenia . Najväčším je, že každý môže okopírovať prácu každého.

PREČO MÁ HAND LETTERING TAKÚ HODNOTU?

Lettering je jedinečné riešenie šité na mieru. 100 %-ná jedinečnosť loga spočíva v kreslení rukou. Práve toto je benefitom pre spoločnosti, ktoré sa chcú odlíšiť od konkurencie, a tým získať trhovú výhodu.

Väčšinou sa logá tvoria použitím fontov. Keďže font je len kolekcia vopred vytvorených písmen, použiť ich môže každý. Napríklad, ak firma používa logo vytvorené z jednoduchého písma ako Baskerville, potom každý, kto má tento font k dispozícii, môže ľahko, v priebehu pár minút vytvoriť presnú kópiu.

Keď sa pozrieme na predajne v meste, vidíme, že väčšina obchodov nemá oficiálne logo, všade len názvy z podobných fontov. Pre spotrebiteľov to dosť spomaľuje proces rozhodovania a aj rozhodnutie vojsť trvá dlhšie . Toto je veľká nevýhoda pre biznis.

Rukou kreslené logo je od ostatných rozdielne a púta väčšiu pozornosť. Spoločnosť sa môže od konkurencie jednoducho odlíšiť práve novou značkou. Lettering je šitý na mieru a dá sa prispôsobiť rôznym štýlom či obdobiam.

Tvorba dizajnéra je často limitovaná ponukou fontov, ktoré má k dispozícii. Naopak, hand lettering ponúka nekonečné možnosti bez obmedzení.

PROCES TVORBY LOGA

Umenie písma kresleného rukou je to, čo robí lettering takým výnimočným. Celé to začína naštudovaním tematiky a stanovením všeobecného štýlu loga. Potom nasledujú hodiny kreslenia začiatočných tvarov a kompozícií. Keď je štýl písma už stanovený, začína „nekonečné“ prekresľovanie a ladenie písmen.

Nakoľko žijeme v digitálnej ére, každé logo musí byť vektorizované - vytvorené v krivkách tak, aby bolo pripravené na široké použitie. Ide napríklad o veľkoformátovú tlač, kde sa ani pri väčších rozmeroch nestráca kvalita. Preto vždy finálnu kresbu prekreslím a doladím aj na počítači, aby klient dostal hotové logo pripravené na použite.

ZÁVER

Celková práca ručne kresleného loga je podhodnotená. Ide o nekonečné množstvo hodín kreslenia a vylepšovania písmen, aby k sebe čo najlepšie ladili Preto ak ide o tvorbu loga či iného dizajnu, hand lettering sa dá poraziť len ťažko.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
kreslím. hlavne slová. špecializujem sa na ✏ hand lettering (logo a iné veci)

Chceš vedieť, keď gabriel melaga pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.