29.1.2021 10:02

DOBY TATRY 2020

Sedím doma za počítačom a spomínam na leto 2020 keď sme si prešli touto výzvou. Ďakujem veľmi pekne organizátorom, že sa snažia túto výzvu robiť aj v týchto ťažkých časoch.

Bude to môj subjektívny rebríček v rámci tejto výzvy. Pridám aj kilometre a čas, aby ste vedeli koľko dané túry trvajú pre bežných ľudí, ktorí nejdú za športovým výkonom, ale chcú sú užiť krásu našich veľhôr.

6.Slavkovský štít

Pre mňa najťažšia a najnudnejšia túra za toto leto. Veľa ľudí vraví, že cesta na Slavkovský je nudná. Nikdy som tomu neveril, veď ako môžu byť Tatry nudné? Ale rýchlo som to pochopil. Celú cestu hore to bolo len o kráčaní, kráčaní, a kráčaní. Žiadna rozmanitosť, žiadne výhľady, vždy len kameň, kameň a cieľ nedohľadne. Avšak po výstupe na vrch ten pohľad má čosi do seba. Začínali sme 4:05 v Novom Smokovci na parkovisku pri kostole - "ak ideš skoro vyhneš sa parkovnému :D".

16,42km; 1436 výškových metrov; 5:31h

5. Jahňací štít

Na 6. miesto si zaraďujem Jahňací štít. Nebolo to zlé, ale táto túra ma nenadchla tak ako ostatné. Prvé Zelené pleso, Červené pleso a výstup na Jahňací štít. Začínali sme o 8:40 na parkovisku pod Zeleným plesom, ktoré bolo tak preplnené, že sme parkovali popri ceste.

22,48km; 1324 výškových metrov; 6:18h

4. Kriváň

Kriváň bol fascinujúci. Už od detstva som mal sen dostať sa raz na Kriváň. Na takú pýchu Slovenska. Síce tento výstup som absolvoval po hodine spánku a bol neskutočne unavený, ale stálo zato vyjsť hore. Začali sme na parkovisku Tri studničky, vystúpili na Kriváň a vrátili sa na Štrbské pleso. Krásny výstup, ešte krajší výhľad. A legendárna fotka pri kríži nesmie chýbať.

17,66km; 1413 výškových metrov; 5:29h

3. Východná Vysoká

Ak mám povedať svoju najťažšiu destináciu v Tatrách tak je to Sliezsky dom, ktorý bol medzizastávkou aj na Východnú Vysokú. Avšak to čo nasleduje za Sliezskym domom mi dokáže vynahradiť tú cestu a preto zaraďujem Východnú Vysokú na 3. miesto. A ten vietor na vrchole....... Wau. Začínali sme v Tatranskej Polianke a tam sa aj vrátili.

19,39km; 1417 výškových metrov; 5:32h

2. Rysy

Ranné Rysy s východom slnka. Cestou Popradské pleso, Žabie plesá a oddych na chate pod Rysmi. Vychádzali sme s parkoviska pod Popradským plesom ráno o 4:13. Necelá hodinka na Popradské pleso zbehne oveľa skôr po tme. Výhľad z Rysov zaraďujem medzi tie najkrajšie z celej tejto výzvy.

20,31km; 1256 výškových metrov; 5:32h

1. Kôprovský štít

Ach, Ach, Ach ..... toto je moja topka. Neviem prečo, ale tento štít mi prirástol k srdcu. Zaujímavý výstup, cestou Hincove plesá a krásne pohľady do každej strany až na jednu, kde sa hmla akurát rozhodla vystúpiť nám do výhľadu. Vychádzali sme o 8:29 z parkoviska pod Popradským plesom. Tentokrát cesta na Popradské pleso bola dlhšia, lebo sme išli už za svetla.

18,42km; 1018 výškových metrov; 4:46h

Celkový čas : 33h 8min.

Vzdialenosť: 115,25km

Kroky: 173 248

Výškové metre: 9148m

Ak máte chuť zapojte sa budúci rok do tejto výzvy a prejdite si za 3 mesiace miesta, na ktoré by ste sa len tak nevybrali. Športu a turistickým výzvam ZDAR.

Janyoo

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
22 ročný chalan => milujem folklór, cestovanie a šport. Aktívne sa venujem tancu a bicyklovaniu. Tiež si rád posedím pri dobrej ľudovej muzike.

Chceš vedieť, keď Janyoo pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.