Mileniáli – aký sú mladí Slováci vlastnými očami?

O každej generácii tvrdí tá predchádzajúca, že je horšia.

O generácii mileniálov sa vraví, že sú ešte horši! Smartfóny, Redbull, Aperol, Netflix, minimálna schopnosť sústrediť sa, sebavedomá maska ako obal a za ním prázdno? A možno sa im vie len dostať pod kožu o niečo lepšie a pevnejšie tvrdý marketing značiek, ktoré svoje produkty povýšili efektne na spoločenské trendy.

Priťiahnuté za vlasy? Preháňam, hádžem všetkých mladých do jedného vreca? Jedna vec im chýba s určitosťou a to sú prechodové rituály, ktoré by im nastavili zrkadlo. V našej strednej Európe pomaly strácajú na význame sociálne zvyky spojené s prechodom medzi jednotlivými životnými etapami.

V starom Ríme malým 10-ročným chlapcom pálili pred očami hračky. Na ostrovoch Vanuatu v Pacifiku chlapci museli zvládnuť skok z Krok vpred – štúdium v zahraničí 23 približne 8 metrov vysokej veže, istení len priviazaním nôh hrubými výhonkami liany. Ak tento rituál zvládli, prešli do ďalšej etapy života. Príroda pre dievčatá vytvorila vlastný rituál dospelosti a prechod do druhej etapy života sa dial, keď sa stali mamami.

Aj u nás sme ešte v nedávnej minulosti mali podobný transformačný rituál. Ten zažívali chlapci v podobe narukovania na povinnú dvojročnú prezenčnú vojenskú službu. Počas nej mali dostatočne veľa času a možností zažiť intenzívne pocity samoty, disciplíny, osamostatnenia sa. Mali čas odhaliť svoje fyzické aj psychické limity a boli nútení sa prispôsobiť a vytvoriť si okolo seba sociálne zázemie.

V dnešnej dobe je už ale svet inde, a takéto transformačné rituály sa postupným vývojom spoločnosti v našich zemepisných šírkach vytratili. Dnešná mládež stráca fázu života, ktorá by ich zocelila. Celoštátne organizovaný šport sme vymenili za počítačové hry, out-doorové aktivity sme nahradili prechádzkami v nákupných centrách, zakončené plechovkou Monsteru.

Schválne, len tak pre seba, spočítajte si, koľko hodín ste minulý týždeň strávili s elektronickým zariadením v ruke, či v obchodnom centre. A teraz koľko ich bolo v prírode, či trávenými športom?

V nasledujúcom videu nájdete skvelý rozhovor so zástupkyňou mileniálov, o tom ako sa vnímajú oni sami a ako vnímajú spoločenský tlak a naše očakávania, orientáciu na výkon či v akom zmysle zasahujú do ich života technológie a sociálne siete.

No a spolu zistíme aj to, že sú vlastne veľmi fajn 😊

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Krokvpred je podcast, v ktorom sa snažíme dať ľudom informácie, inšpiráciu a názory, ktoré si myslíme, že sú v živote podstatné a vedia pomôcť.

Chceš vedieť, keď romanhutira pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.