Škola pre mimoriadne nadané deti

Vždy a tak aj pri vzdelaní máte na výber. Buď klasické slovenské (české) vzdelanie, ktoré do určitej miery reflektuje na zmeny a potreby globálneho sveta.

Alebo moderné vzdelanie, založené na rozvoji kritického myslenia, orientované na praktické využitie vedomostí, vzdelanie v cudzom jazyku. Presne také isté, ako majú rovesníci z Dánska, Švédska, Británie, Holandska…

To, akú formu a najmä kvalitu bude mať to vaše, závisí iba od vás! V každom hodnotení sa naše školstvo pohybuje na priečkach na míle vzdialených špičke. Testovanie PISA, ranking OECD, QS World Universities Ranking, etc. Ak budete hľadať umiestnenie slovenských škôl, či výsledkov našich študentov, začnite od spodu a nájdete ich skôr!

Inštitualizácia vzdelávania. Hierarchizácia celého systému (študenti tvoria spodok pyramídy). Neustále zmeny vo vedení. Slabé prepojenie vzdelávania s praxou. Lipnutie na memorovaní faktov systematicky od prvej triedy až po posledný semester univerzity. Materiálne, finančné a hlavne personálne zdroje máme len ťažko porovnateľné so svetom.

Potrebujeme iné tempo, rytmus a pravdepodobne potrebujeme kompletne nové noty. Kontinuálne pokračujeme v tom, čo sa začalo realizovať ešte v roku 1774 pod taktovkou Márie Terézie. Vtedy sa objavili triviálne jednotriedne školy pri sídlach farských kostolov a deti v nich učiteľ učil náboženstvo, učili sa čítať, písať a počítať.

Forma je aj dnes u nás de facto rovnaká. V obsahu pribudlo síce viac predmetov a technologický pokrok priniesol rozvoj učebných pomôcok, avšak ak porovnáme historický vývoj v školstve s napredovaním napríklad v medicíne či v automobilovom priemysle, tak naši študenti stále zažívajú dobu Osvietenstva.

A to v 21. storočí, v dobe v ktorej sme fakticky krôčik k “vesmírnej turistike”!

Namiesto toho, aby sme podporovali v študentovi jeho individuálne nadanie a kompetencie, snažíme sa celú triedu dostať na rovnakú úroveň. Produkujeme študentov, ktorý majú široký záber no v ničom nevynikajú. Cielene si so študentov pestujeme priemer.

Áno, aj naše školstvo sa mení a v nasledujúcom videjku nájdete úprimné slová študenta slovenského Gymnázia pre mimoriadne nadané deti v Bratislave, o jeho škole, ktorá ho baví.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Krokvpred je podcast, v ktorom sa snažíme dať ľudom informácie, inšpiráciu a názory, ktoré si myslíme, že sú v živote podstatné a vedia pomôcť.

Chceš vedieť, keď romanhutira pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.