Marihuana a jej využitie

Marihuana, tak často očierňovaná rastlina, resp. bylina, pre jej potenciálne negatívne účinky, ku ktorým však dochádza len pri konkrétnych nesprávnych spôsoboch jej užitia akým je hlavne fajčenie.

Terapeutické - liečivé účinky správneho užívania medicínskeho konope sú známe už viac ako 4757 rokov, konkrétne napr. v roku 2737 pred našim letopočtom povolil v Číne čínsky cisár Jang Ying jej medicínske využívanie vo forme čaju, ako liek proti malárií, reumatizme, dne, ale aj na zlepšenie pamäte, výrečnosti a chuti do jedla.

Marihuana v skutku tieto výrazné liečivé účinky má, ak je správne podaná. Je totižto markantným rozdielom, ak sa ju človek rozhodne fajčiť alebo vaporizovať vo forme čistej pary.

Fajčením sa totižto cca 80% kanabinoidov mení na karcinogény, ktoré poškodzujú imunitný systém človeka. Aj keď vedecké štúdie tvrdia, že jej fajčenie nie je karcinogénne pre pľúca, neznamená to, že nie je karcinogénne pre nejaký iný orgán, akým je napr. aj veľký mozog. Konkrétne napr. aj taký oxid uhoľnatý, ktorý vzniká spaľovaním, aj pri fajčení cigariet spôsobuje poškodenie šedej kôry mozgovej, čím otupuje zmysly, pamäť a kognitívne, teda rozumové vlastnosti človeka.

Tým že má marihuana omnoho viac zložiek než taký tabak, sa ich logicky aj viac mení na karcinogény, ktoré sú preto zastúpené pri fajčení marihuany v značne väčšom množstve.

Ak sa THC, hlavná psychoaktívna látka marihuany, dostane v degenerovanej forme kvôli karcinogenéze do mozgových receptorov endokanabinoidného systému človeka, jej účinky sú vo viacerých oblastiach práve presne opačné než sú vo forme marihuanového čaju, do ktorého sa dá uvoľniť aj určité percento THC, ktoré sa v čaji dá naviazať na tuky, konkrétne na omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, ktorú sú obsiahnuté v konopných semiačkach a dajú sa získať vo forme oleja s THC, ktorý je možné pridať do marihuanového čaju bez THC, prípadne tieto semiačka nechať vo väčšom množstve, dlhšiu dobu lúhovať spolu s kvetinami byliny, a tak dosiahnuť liečivé účinky THC bez karcinogénov.

Nakoľko (−)Δ9-tetrahydrokanabinol je z vedeckého hľadiska silný antioxidant, ktorý chráni napr. mozgové neuróny pred ich zánikom.

"Neurochrániace účinky kanabidiolu (CBD) a iných kanabinoidov sa skúmali v kultúrach kortikálnych neurónov potkanov vystavených toxickým hladinám excitačného neurotransmiteru glutamátu. Glutamátová toxicita bola znížená kanabidiolom, nepsychoaktívnou zložkou marihuany a psychotropným kanabinoidom (-) A9-tetrahydrokanabinolom (THC).

Kanabinoidy ako (-) A9-tetrahydrokanabinol (THC) a jeho psychoaktívne analógy sa tiež označujú za neuroprotektívne proti glutamátovej toxicite in vitro. Predpokladá sa, že kanabinoidy bránia neurotoxicite glutamátu aktiváciou kanabinoidných receptorov, ktoré môžu znížiť prítok vápnika cez vápnikové kanály citlivé na napätie. Syntetický kanabinoid (HU-211) sa tiež ukázal ako neuroprotektívny, aj keď neaktivuje kanabinoidné receptory. Táto zlúčenina je atypický kanabinoid, ale tým, že na rozdiel od iných kanabinoidov priamo antagonizuje NMDAr , vykazuje určité antioxidačné vlastnosti."

Zdroj: https://doi.org/10.1073/pnas.95.14.8268

Vaporizácia marihuany funguje podobne, akurát pri nej je teplota využívania na extrakciu účinných kanabinoidov vyššia. Pri kvalitných (kovových!) vaporizéroch sa táto teplota dá nastaviť už od 100°C do 230°C. Pri takejto teplote sa neuvoľňujú z rastliny žiadne karcinogény, ale až 95% účinných kanabinoidov. Ostatných cca 5% tvoria uhľovodíky, vzniknuté z vonných - esenciálnych látok kvetov marihuany. Nakoľko sa jedná o formu aromaterapie, vaporizácia marihuany prečisťuje pľúca, a tak dokáže vyliečiť zahlienené dýchacie cesty, ktoré spôsobujú napr. aj alergie dýchacieho ústrojenstva na rôzne trávy, plesne v ovzduší a pod.

Jediným a hlavných možným rizikom pri vaporizácií marihuany je, ak sa človek pravidelne zvykne predávkovať prijímaním veľkého množstva THC, ktoré môže viesť u mentálne slabších jedincov k rozvoju schizofrénie.

Týmto článkom nijako nikoho nenavádzam či nemotivujem k užívaniu omamných či psychotropných látok, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu sociálneho či zdravotného stavu človeka. Len sa snažím ozrejmiť markantné rozdiely spôsobov jej užívania.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Verím, že veda a spiritualita spolu koexistujú. Akurát spiritualita je názov pre "tajomnú" oblasť vedy, ktorú je značne obtiažne preskúmať, vysvetliť a objasniť. Ja sa o to pokúšam, na báze známych faktov odvádzam nové. Ide mi o jedno, a to ukázať ľuďom nahú pravdu.

Chceš vedieť, keď Matej Kečkéš pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.